gevoed door Kunstloc Brabant
~

KONKAV is hét platform voor de AV- en filmsector in Brabant dat zich kenmerkt als netwerkbron tussen makers en bedrijven. Tijdens de show & tell edities brengt KONKAV deze direct samen, om nieuwe projecten en samenwerkingen te realiseren: met resultaat. 5 jaar KONKAV heeft een bestand van ruim 500 profielen opgeleverd. Reden genoeg om het succesverhaal in de schijnwerpers te zetten! MEST gaat in gesprek met Bram Knol en Marnix van de Vijver en Johan Moeskops over de concreet geboekte resultaten, en met Frans Mouws over de toekomst van het platform.

Geschreven door Liza Voetman

~

Het begin

KONKAV is ontstaat vanuit een behoefte naar vindbaarheid, zichtbaarheid en een vorm van collectiviteit binnen de AV sector in Brabant. Het online platform ging op 1 december 2011 online. Bkkc, de ontwikkelaar van het platform, beoogt met KONKAV een volledig en uniek platform neer te zetten waar alle makers uit de sector een profiel op aan kunnen maken. Op deze manier kunnen makers en potentiele opdrachtgevers elkaar vinden en wordt de kans op samenwerkingen vergroot. Na vijf jaar KONKAV is het platform zowel on- als offline erg actief. Met de terugkerende show & tell edities brengt KONKAV makers en bedrijven direct rond de tafel. De afgelopen 7 edities heeft veel makers nieuwe opdrachten opgeleverd.  

Janneke van Laar, adviseur audiovisueel projectleider bij KONKAV: “De show & tell edities zijn een soort speeddates. Bedrijven en makers voeren één op één gesprekken en na tien minuten schuiven de makers weer door naar de volgende partij. Dat is genoeg, bedrijven en opdrachtgevers weten vrij snel wat bij ze past. En als er niet meteen een opdracht uitrolt, is het misschien wel een aanrader voor iets of iemand anders, of dan komt het op een later moment op gang. Daarbij leer je je als maker te presenteren, krijg je nuttige feedback op je portfolio en doe je -op een informele manier- veel nieuwe contacten op. Tijdens de show & tell biedt je, als maker, de bedrijven een andere blik. De bedrijven worden daarbij direct in aanraking gebracht met nieuw, lokaal talent.” Een paar voorbeelden.

Bram Knol

In 2015 studeerde Bram met twee projecten af aan de kunstacademie: Mephisto en Semicircle. Met Mephisto werd hij genomineerd voor de Sint Joost Penning2015. De twee projecten werden meerdere malen gepubliceerd op blogs en in magazines. Door show & tell heeft Bram verschillende grote opdrachten binnengehaald.

Bram: 'Ik ben in totaal drie of vier keer bij de show & tells geweest. In eerste instantie vond ik het gewoon erg fijn om aan tafel te zitten met bedrijven die direct vertellen wat ze van je werk vinden, maar vooral ook wat voor toepassing ze daarvan zien. De eerste keer dat ik deelnam zat ik nog op school. Leraren geven hele andere feedback dan bedrijven, omdat die natuurlijk veel meer toegepast werken. Die feedback heeft me al erg geholpen. Je kunt in een korte tijd heel veel potentiele opdrachtgevers spreken, en dat is heel fijn. Show & tell heeft me mijn contact met de bedrijven Eyesupply en MRK 1 opgeleverd. Bij Eyesupply heb ik aan een aantal leuke opdrachten mee kunnen werken voor opdrachtgevers als Armin van Buuren en het Amsterdam Muziek Festival. En via MRK 1 heb ik ook mee kunnen werken aan een mooie opdracht! Het heeft mijn netwerk dus echt uitgebreid. ' 

Heb je een tip voor nieuwe makers die deel willen gaan nemen aan show & tell?

'Het is heel belangrijk om een goede en sterke showreel te hebben die je in een korte tijd kan laten zien en die zo gevarieerd mogelijk is. Daarnaast vinden ze het ook fijn als je laat zien dat je werkervaring hebt: dat je weet hoe je met klanten om moet gaan en dat je dat al eerder hebt gedaan. Het is slim om zoveel mogelijk gesprekken te voeren tijdens de show & tells. Ook na de vaste rondes, als er wat gedronken wordt.'

Marnix van de Vijver

Na zijn opleiding reclamevormgeving aan het Sint Lucas, interaction design aan de HKU en een master in interactieve multimedia richtte Marnix zijn Imagination Lab op. Het bedrijf heeft als doel om, door altijd op zoek te blijven naar nieuwe uitdaging en technieken, ware belevenissen te creëren bij de toeschouwer.  

Marnix: 'Ik heb nu zo'n 2 à 3 keer meegedaan aan de show & tell edities van KONKAV. Aan de eerste editie heb ik veel ervaring en inzicht overgehouden, maar er is niets concreets uit voortgekomen. We hadden toen al zo'n half jaar een nieuw creatief collectief opgezet, genaamd NOOMATS. Het was fijn om ons verhaal te pitchen en te kijken of mensen ons wel begrepen. Wij zitten als bedrijf namelijk echt in de belevingscommunicatie, wat voor veel mensen erg vaag is. Toen de eerste editie niks concreets opleverde wisten we dus meteen dat we selectiever moesten worden. Bedrijven zoeken daarbij vaak naar een uitvoerende partij. Wij zijn er als bedrijf juist voor het concept. Maar het concept is er vaak al. Daarom was de laatste show & tell editie een betere aansluiting voor ons. Tijdens deze editie zaten er, in plaats van bedrijven, musea aan de andere kant van de tafel. Musea hebben vaak wel een richting, maar het concept en de beleving moet nog worden ontworpen. Tijdens show & tell hebben we duidelijk geformuleerd wie we zijn, en dat werd erg goed ontvangen. We gaan nu in Kasteel Helmond de volledige zolder thematiseren. Op deze manier kunnen kinderen het verhaal van het kasteel direct beleven.'

Heb je een tip voor nieuwe makers die deel willen gaan nemen aan show & tell?

'Kijk eerst of het relevant is of je meedoet. Als dat niet helemaal duidelijk is, ga dan op zoek naar dat punt waar je aansluiting bij bedrijven mee kan vinden. Tijdens show & tell wordt er echt een spiegel voorgehouden. Daarbij laat het bedrijven echt uit hun eigen netwerk stappen en kijken naar wat er nog meer is. Dus doe het vooral gewoon!'

Johan Moeskops 

Na 15 jaar werken in de fotografie besloot Johan zich door te ontwikkelen in bewegend beeld. Na een opleiding in cameravoering en regie specialiseerde hij zich in motion graphics en montage. Dit jaar studeert Johan af aan de kunstacademie, om ook het vrije kunstenaarschap te omarmen.  

Johan: “Je kunt geen fotograaf worden via een nieuwsbrief of Facebook bericht. We hebben een creatief vak waar een werkwijze en bezieling achter zit. Show & tell leek mij, jaren geleden, een leuke manier om aan opdrachten te komen. Er was toen een mooi bedrijf aangesloten, namelijk MMEK. Voor de show & tells had ik al opdrachten, dus die kon ik aan MMEK laten zien. Ze zagen een vormgevend, een beetje technisch, meedenkend en dus breed inzetbaar persoon in mij. MMEK heeft me leuke klanten opgeleverd, waaronder een grote klus voor Fort Vechten in Utrecht. Er moesten drie films worden gemaakt voor Staatsbosbeheer, waar ik al jaren voor wilde werken. Maar soms lukt het ook niet. Ik wil bijvoorbeeld al een hele tijd voor een bedrijf in Eindhoven werken, maar op de een of andere manier komt dat niet op gang. Ik heb ook het idee dat mijn leeftijd moeilijker begint te worden. Ik ben niet minder hip, in de zin van dat je snel kunt werken en nieuwe dingen kunt maken, maar ik vind wel dat er ooit mooie regels zijn gemaakt in de filmwereld die we kunnen handhaven. De producties die je nu ziet zijn soms veel te snel in elkaar gezet, met slecht geluid, slecht licht en geen goede kaders.” 

Heb je een tip voor nieuwe makers die deel willen gaan nemen aan show & tell? 

“Het maakt niet uit of je jong bent en nog niet zoveel werk hebt, al breng je vrij werk mee of afstudeeropdrachten, je moet wel iéts bij je hebben. Het is belangrijk dat de bedrijven een beeld van je krijgen. KONKAV houdt de AV sector bij elkaar, wat erg goed is: juist in deze tijd. Zeker mee doorgaan dus.”  

5629
~

De volgende 5 jaar

Frans Mouws heeft vanuit Hatsiekiedee.TV het Documentaire Festival Eindhoven opgezet (DOCfeed) waar hij tevens directeur van is. Frans kreeg vijf jaar geleden de vraag om mee te denken over een AV platform in Brabant en is daarmee betrokken geweest bij het ontstaan van KONKAV.  

Frans: “KONKAV is een goed en actief platform. Het is betrokken en functioneel. De nieuwsbrieven zijn erg fijn en show & tell heeft een hele mooie brugfunctie. Toch zijn er nog steeds AV- en filmmakers die het platform niet kennen. Zoiets heeft tijd nodig. Het zou goed zijn als er één platform bestaat waar je elkaar kan ontmoeten, en dat KONKAV op die manier bestaat. Dan mensen weten waar ze nieuwe Brabantse producties kunnen vinden en kunnen delen. Nu is het vaak nog zoeken en spammen op Facebook. Ik denk alleen dat KONKAV niet alle middelen in huis heeft om die rol volledig zelfstandig te dragen. Bkkc zou, naast impulsen en het opzetten van projecten, nog meer een beherende of sturende rol uit kunnen gaan voeren. Ik hoop dat KONKAV nog meer gaat uitbreiden en nog lang doorgaat.” 

Na 5 jaar ervaring is het voor KONKAV een mooi moment voor reflectie. De organisatie is aan het onderzoeken hoe ze het platform voort gaan zetten, om de focus van KONKAV nog duidelijker naar voren te brengen. 

Ben jij een maker in de AV sector en wil je je netwerk verbreden?

Ben je benieuwd naar andere makers en/of nieuwe producties? Of ben je gewoon benieuwd? Bezoek dan snel de site.