gevoed door Kunstloc Brabant
~

Waar er in de gemeente Roosendaal eerder geen regelingen voor professionele kunstenaars en makers waren, is daar sinds de komst van de onafhankelijke stichting Cultuur Verbindt Roosendaal verandering in gekomen. “Professionals leveren namelijk een fundamentele bijdrage aan de ontwikkeling en vernieuwing van de Roosendaalse cultuursector en samenleving”, vertelt Carlijn de Bot, netwerkcoördinator van de stichting.

- Geschreven door Simone Vos

~

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg? Nishant Bhola, oprichter van dansgezelschap PARTICLES, Ad Paantjens, artistiek leider van Drie Maal Plankenkoorts en Isa de Jong, net afgestuurd kunstenaar, delen hun ervaringen.

“Al jaren borrelde het idee om als stadsdansgezelschap iets terug te doen voor Roosendaal”, vertelt Nishant. “Ik zag een groot gat tussen de groep amateurdansers en professionals en daar wilde ik graag iets aan en mee doen.  Met een kleine groep veel impact uitoefenen, dat is belangrijk voor mij. Daarom besloten we het project Encounter op te zetten en met hulp van Cultuur Verbindt Roosendaal en Kunstloc Brabant is die samenwerking tussen professionele dansers en semi-professionals heel goed geslaagd.”

3165

Foto door Wilfred van Tilburg

~

Meer mogelijk in Roosendaal

Ad Paantjens ziet ook hoeveel potentie Roosendaal heeft. Zijn Stichting Drie Maal Plankenkoorts is een makers-initiatief dat zelf voorstellingen produceert. Hij organiseerde met het Festival ‘Theater op de Grens’ een festival voor een publiek dat eigenlijk tussen de liefhebbers van lokale muziekfestivals en theaterstukken inzit: een weekend lang een theaterfestival in de stad. “Dat draagt bij aan de leefbaarheid van de stad én het zet Roosendaal meer op de kaart. Zo hoeven mensen niet altijd ver te reizen voor een mooi cultureel evenement, maar kunnen ze gewoon in hun eigen stad van een theaterfestival genieten”, vertelt Ad. Bij Cultuur Verbindt Roosendaal kwam Ad terecht voor een subsidieaanvraag, maar vooral ook voor advies en inspiratie. “Via deze stichting zijn we op zoveel nieuwe ideeën en samenwerkingspartners gekomen.”

3166

Foto door Wilfred van Tilburg

~

20 jaar oud

Ook Isa de Jong haalt haar inspiratie uit de stad en haar jonge inwoners. Isa werkt en woont als net afgestudeerd kunstenaar in Roosendaal. Voor haar project 20x20BY20 fotografeerde ze twintig vrouwen van 20 jaar oud om te laten zien hoe verschillend ze op die leeftijd in het leven staan. “Voor mijn afstudeerproject aan de AKV|St.Joost in Breda, wilde ik de stap van 19 jaar oud naar 20 jaar oud vangen op beeld. Ik heb het gevoel dat je op die leeftijd alles moet kunnen en dat je alles al moet weten. Maar soms weet je het nog niet allemaal en dat is ook oké”, vertelt Isa (zelf 20 jaar).

Het doel van mijn project is om de diversiteit van vrouwen van 20 jaar oud te laten zien
~

Intiem project

“Ik woon zelf in Roosendaal en begon met het portretteren van vrouwen van 20 in Roosendaal. Ik startte met vriendinnen, toen vriendinnen van vriendinnen en uiteindelijk meldden zich zelfs vrouwen bij mij die mee wilden werken. Het is best een intiem project, want ik kwam ook bij ze thuis en mocht bijvoorbeeld mee naar de AA-kliniek of bij een hormoontherapiebehandeling zijn”, aldus Isa. “Iedereen is zo anders, maar dat is precies het doel van mijn project: de diversiteit van vrouwen van 20 jaar oud laten zien. Ik dacht altijd dat Roosendaal zo stil was, maar sinds dit project weet ik dat er heel veel creatieve vrouwen zijn.”

Om op haar manier het afstudeerproject uit te kunnen voeren, heeft Isa een aanvraag gedaan bij Cultuur Verbindt Roosendaal via de voucherregeling. “En nu ben ik zelfs geselecteerd voor de Dutch Design Week!”, aldus Isa. In 2020 exposeert ze in het Tongerlohuys in Roosendaal haar project 20x20BY20, voor Isa een belangrijk moment om aan de stad te laten zien wat de verhalen van de vrouwen haar hebben gebracht.

3167

Foto door Isa de Jong

~

Samenbrengen van dansers

Nishant brengt met zijn project Encounter ook verschillende inwoners van Roosendaal samen: “Ik zag in de stad een aantal semiprofessionele dansers, die niet per se willen doorbreken of naar een andere stad willen, maar wel graag een podium willen”, vertelt hij. “Het leek mij mooi om een professionele dansvoorstelling neer te zetten, waarin zowel semi- als professionele dansers meedoen. Dus heb ik audities uitgezet en een selectie gemaakt van de dansers die in Encounter mochten dansen.”

“Zo konden ze ervaren hoe het is om lang aan één stuk te werken en wat het is om een dansvoorstelling neer te zetten als professional. Die ervaring konden ze niet ergens anders in Roosendaal op doen, dus dat is een toegevoegde waarde voor de stad. Dat vraagt wat van zowel de semi- als de professionele dansers omdat de lat voor iedereen hoog lag, alleen heeft iedereen een andere grens. De voorstelling was erg geslaagd, dat merkte ik ook aan het publiek. Het was geloofwaardig en dat is een heel goed teken.”

3168

Foto door Wilfred van Tilburg

Om een beslissende bijdrage te leveren aan het bestendigen, verstevigen en verduurzamen van het culturele klimaat in de gemeente Roosendaal werd aan de gemeente geadviseerd een onafhankelijke stichting op te richten. Cultuur Verbindt Roosendaal richt zich op het brede culturele veld en stimuleert actieve en passieve deelname aan kunst en cultuur door een podium te bieden voor culturele verbinding, samenwerking en vernieuwing. De onafhankelijk stichting pakt daarbij de rol als verbinder, aanjager, expert, adviseur en fondsbeheerder.

Cultuur Verbindt Roosendaal is een lokale partner van Kunstloc Brabant. Zij hebben gezamenlijke projecten zoals cultuurparticipatie in West-Brabant en het organiseren van het CAB Café op 3 oktober. Kunstloc levert een financiële bijdrage aan de Makersregeling van de gemeente Roosendaal.

Nishant Bhola maakte gebruikt van een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma en ontvangt subsidie impulsgelden voor de doorontwikkeling van de nog jonge organisatie op artistiek en zakelijk vlak. Deze professionaliseringsslag stelt hem in staat de maatschappelijke impact van zijn activiteiten uit te breiden