gevoed door Kunstloc Brabant
~

“Muziek opent een luik dat mensen met dementie even in het nu brengt. Je ziet mensen weer om zich heen kijken en vaak horen we van het zorgpersoneel dat het positieve gevoel dat mensen van muziek krijgen, dagenlang blijft”, vertelt Rensz Gorisse, voorzitter van Stichting Kleurke. Zijn stichting verzorgt muzikale optredens voor mensen met dementie op beschermde afdelingen. Ook cultuurmaker Anneke Wijn en dementieconsulente Laura Hoeksema zien het effect van kunst op mensen met dementie. Welk effect is dat? En waarom is het belangrijk daarop in te zetten?

Geschreven door: Simone Vos

~

“Door verschillende kunstvormen zoals muziek, theater of fotografie te betrekken bij de zorg, kun je mensen met dementie laten voelen dat ze ertoe doen, dat ze er weer bij horen. Je geeft ze een doel en laat ze meedoen”, vertelt Laura Hoeksema. Ze is dementieconsulente in Tilburg en omgeving en geeft voorlichting, cursussen en houdt spreekuren voor iedereen die meer wil weten over dementie. 

“Recent heb ik het theaterstuk ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ van Matzer gezien. Hierin laat theatermaker Madeleine Matzer zien hoe het is om een moeder met de ziekte van Alzheimer te hebben. Er wordt zonder woorden zoveel verteld, ik stimuleer mantelzorgers ook om naar die voorstelling te gaan”, zegt Laura. “Je moet bij mensen met dementie net de sleutel zien te vinden om hen te raken en geen verwachtingen hebben als je bij ze op bezoek gaat. Soms krijg je dan onverwachts een cadeautje, dat leg ik mantelzorgers zoveel mogelijk uit. Daar gaat deze voorstelling over.” 

13321
'Je kunt me gerust een geheim vertellen' Matzer, fotograaf: Karen Jonkers
~

Connecties maken

Cultuurmaker Anneke Wijn kwam in 2016 door het project ‘Tijd van je leven’ (met GGD West-Brabant) in aanraking met mensen met dementie, in zorgcentrum de Champetter in Roosendaal. Daar was ze creatief projectcoördinator. “In ‘Tijd van je leven’ keek ik met de bewoners wat voor hen belangrijk was. Wat hangt er aan de muur? Welke muziek luisteren ze? Daar haal je veel inspiratie vandaan. Ik wil mensen verbinden en kijken waar ik een connectie kan vinden. Ik merkte hoe belangrijk het is om kunst en zorg samen te brengen. Het zorgpersoneel kent de mensen goed en weet praktisch veel. Ik kijk als kunstenaar naar een groep mensen en dat is net anders. We hebben het project in co-creatie met de bewoners gedaan”, zegt Anneke. 

“Het zorgcentrum wilde graag een vervolgproject, dat specifiek voor mensen met beginnende dementie zou zijn en vroeg of ik dat wilde doen. In het vervolgproject ‘Meisjes met grijze haren’, ging ik met deze bewoners in gesprek en wilde ik het proces vastleggen, om te onderzoeken wat er in zo’n project gebeurt en te laten zien wat kunst kan doen. Daarom vroeg ik filmmaker Roos Breukel dat in een film vast te leggen.” 

Muziek verandert

“Met de activiteitenbegeleiders van het zorgcentrum en acht mensen met dementie gingen we aan de slag. Het was een veilige omgeving voor de mensen en dat is heel belangrijk. We kwamen erachter dat muziek een belangrijke bindende factor was, net als dansen. Ik nodigde een dansdocent en muzikant uit en ging met de groep in gesprek. Deze ene hield van opera, de ander van rock ’n roll; heel uiteenlopend. Zodra ze muziek hoorden, veranderde er echt iets. Er ontstond persoonlijk contact. De dansdocent liet de vrouwen zich weer vrouw voelen, door een mooie ballroomjurk mee te nemen die ze allemaal aan mochten. Je zag gewoon die ogen stralen en tijdens het dansen zag je ze groeien.”

Muziek verandert

Meisjes met grijze haren, fotograaf: Roos Breukel

~

Humaan bestaan

Ook Rensz Gorisse, voorzitter van Stichting Kleurke, ziet dat mensen met dementie weer even zichzelf zijn door muziek. De muzikanten die bij de stichting zijn aangesloten, komen alleen op de beschermde (gesloten) afdelingen, waarin mensen in het laatste stadium van dementie zijn. “Mensen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen tegenwoordig. Na het stellen van de diagnose is de levensverwachting gemiddeld tussen de zes en acht jaar, de laatste één of twee jaar verblijven ze dan in een verzorgingstehuis. We hebben met zo’n 25 verzorgingscentra een samenwerking, want we vinden het heel belangrijk dat het welzijn van de bewoners voorop staat. We willen mensen hun eigenwaarde laten behouden, het is meer dan bed, bad, brood en een luier. Bij een humaan bestaan hoort muziek, vinden wij”, vertelt hij.

13300
Kleurke, fotograaf: Nick Luypen
"Met deze activiteiten kom je juist bij het gevoel, bij de herkenning. Het is veel meer dan alleen entertainment." Rensz Gorisse
~

Herkenning en gevoel

“De muzikant is er voor de mensen en gaat de verbinding aan met hen. Hij maakt een praatje, stelt zich voor en kijkt wat voor mensen er in het gezelschap zitten. Die persoonlijke benadering is heel anders dan dat je een cd’tje opzet. Wij gaan echt in gesprek, over welke muziek ze mooi vinden en wat ze die dag willen horen. Soms heb je de hulp van verzorgers nodig om de muzieksmaak te ontdekken, maar soms kunnen ze dat zelf aangeven”, vertelt Rensz. “Zo zit er op één locatie een man die heel erg van ‘Kom van dat dak af’ houdt. Daar wordt die man zo gelukkig van. Of een vrouw die van oorsprong Duits is, daar spelen we dan een Duits nummer voor. Als je dat weet, kun je meteen contact leggen. Het gesprek opengooien. Je moet mensen met dementie niet te veel vragen stellen, want dan klappen ze vaak dicht. Met deze activiteiten kom je juist bij het gevoel, bij de herkenning. Het is veel meer dan alleen entertainment.”

Communiceren met familie

“Voor de familie is het ook belangrijk om te zien wat muziek met hun familielid doet. Daarom mogen zij erbij zijn, want dan zien ze dat de persoon die al lang niet bereikbaar meer is voor hen, ineens daar weer is. Ze kunnen dan communiceren, al is het maar een uurtje. Daarnaast is het effect erna groot: mensen zijn rustiger, minder angstig en agressief. Het kan gewoon met muziek; dat verbindt, roept emoties en herinnering op. Daarom komen we met muziek naar hen toe.”

Communiceren met familie

Zangkoor de vergeet me nietjes

"Zo zien we weer wie ze écht zijn. Het doet wat met jezelf als kunstenaar en ook met het personeel en de mantelzorgers, als je kunst inzet." Anneke Wijn
~

Anneke herkent die verandering vanuit ‘Meisje met grijze haren’: Er was één vrouw, Agnes, die alleen maar krakende geluiden maakte toen we begonnen, en aan het einde van het project zong ze de liedjes mee. Dat is zo mooi”, zegt Anneke. “Ik werkte met textiele werkvormen, muziek en dans, dat roept herinneringen op bij de mensen. De eindpresentatie was een high tea met muziek, een kapper en grimeur. Ze fleurden echt helemaal op. Zelfs hun kinderen en het zorgpersoneel zeiden achteraf: Jeetje, dat dat nou Mientje ook is. Zo zien we weer wie ze écht zijn. Het doet wat met jezelf als kunstenaar en ook met het personeel en de mantelzorgers, als je kunst inzet.”

Meer over kunst en dementie

Wil je meer weten over kunst en dementie? Op deze pagina heeft Kunstloc Brabant inspirerende voorbeelden verzameld en lees je meer over dementie. Bij De Geheugenwinkel in het Joannes Zwijsengebouw in Tilburg kun je meer informatie krijgen van Laura en haar collega’s over dementie en hoe je als mantelzorger daarmee om kunt gaan.

Kunst en dementie

Aandacht voor dementie op de Dutch Design Week

Ook op de Dutch Design Week 2022 was een project over dementie: ‘House of Memories’. Daarnaast raadt Laura de organisatie Switch 2 Move van Andrew Greenwood en het toneelstuk van Sara Blom ‘Dag mama’ aan en zie je in deze video wat de kracht van kunst is.

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos