gevoed door Kunstloc Brabant
~

Leven in tijden van corona als hogeschooldocent én interim directeur poppodium

Het combineren van twee banen – docent Leisure bij Breda University of Applied Sciences (BUas) en (sinds een paar weken) interim directeur bij Poppodium 013 in Tilburg – is al een pittige uitdaging. Helemaal nu in de tijden van corona. Hoe gaat het met Peter van der Aalst in deze roerige weken? Hij schreef er een blog over.

– Geschreven door Peter van der Aalst

~

Het is een uitzonderlijke, bijzondere tijd. Ik combineer sinds een aantal weken twee banen bij twee grote Brabantse organisaties in de leisure & events industrie. Twee werelden die veel raakvlakken hebben, die veel met elkaar samenwerken, maar die ook erg van elkaar verschillen. Bij Breda University of Applied Sciences (BUas) worden we met z’n allen versneld digiwise en wordt het hele lesprogramma naar een online variant vertaald.

Lessen en teamoverleggen gaan gewoon door, via teams, hangouts, zoom of een andere tool. Bij Poppodium 013 in Tilburg bevind ik me in een hele andere situatie. Teamoverleggen vinden daar weliswaar ook ‘gewoon’ online plaats.

Concerten en de editie 2020 van het festival Roadburn in april sneuvelen onder de maatregelen die door het kabinet afgekondigd zijn om verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Natuurlijk is dat begrijpelijk en staat gezondheid voorop, maar het doet ook pijn. Weg prachtige concerten en geen fantastische Roadburn editie 2020 in april. Weg volle zalen met blij publiek. Althans voorlopig. En weg ook inkomsten, terwijl de kosten gewoon doorlopen.

3363

Marissa Nadler, Roadburn Festival 2019 | foto: Peter Troest

~

Vrije tijd is de jus van ons leven

Corona. Brabant is het Wuhan van Nederland, en Nederland zit zo goed als op slot. Lege winkelstraten en scholen, een grotendeels thuiswerkende bevolking. En leegte, die je vooral ervaart in je vrije tijd. Geen sportschool of voetbalwedstrijd, geen theatervoorstelling, geen popconcert of festival, geen expositie, geen drankje in de kroeg. Even niet bij vrienden langs, geen verjaardagen vieren en zo min mogelijk bij familie op bezoek, geen of amper vrijwilligerswerk. Het leven is kaal zonder de dingen die je normaal gesproken in je vrije tijd onderneemt, daar kom je nu pas écht goed achter.

De brede vrijetijds- of leisure sector lijkt bij oppervlakkige beschouwing soms vooral fun of een luxe artikel, iets dat ‘nice to have’ is. Maar nu blijkt het toch wel meer dan dat te zijn, nu we elkaar echt missen en minder geprikkeld worden. Events, festivals, cultuur, sport en ook vrijwilligerswerk; ze zijn de jus van ons leven.

Een crisis is een stresstest voor vele systemen. Dat blijkt ook nu. Op persoonlijk vlak merk je hoezeer je anderen nodig hebt, live en direct het liefst. Thuis werken is voor een dag of twee dagen best leuk, maar daarna begint het toch aardig eenzaam te voelen. Ook al zit het hele gezin thuis achter een beeldscherm. Elke avond Netflix is ook nogal basic, lezen best leuk voor een tijdje, alleen bier drinken ronduit ongezellig en zelfs de hond wil er niet meer uit.

3366

Brugklasbeatz bij Poppodium 013 | foto: Willem vs Breugel

~

Dominospel dat omvalt

Met het verbieden van evenementen in elke maat en soort dreigt ineens een dominospel van culturele instellingen en grote en kleine bedrijven bijna per direct om te vallen. Veel freelancers hebben  een probleem. Medewerkers in de gezondheidszorg en het onderwijs blijken ineens zo’n beetje de belangrijkste mensen binnen onze samenleving te zijn, terwijl ze voor de crisis moesten schreeuwen om aandacht om hun werkomstandigheden en salaris.

We lopen tegen de grenzen van ons sociaal-economisch systeem aan. Een nog niet te temmen virus, dat van dieren op mensen lijkt te kunnen overgaan, confronteert ons met onze ecologische en medische grenzen.

Deze crisis is ook de lakmoesproef voor leiderschap. Waar de één snel tot een totale lockdown besluit en de ander na een eerste relatief laconieke reactie overgaat tot een zogenaamde intelligente lockdown, doen regeringsleiders met psychopatische trekken of er niets aan de hand is, of het de schuld van ‘de ander’ is of wisselt men bijna per uur van perspectief.

3367

The Last Internationale, bij Poppodium 013 | foto: Willem vs Breugel

~

Crisis als stresstest

Hopelijk heeft deze stresstest uiteindelijk een aantal positieve uitkomsten. Heroverwegen we onze systemen, herwaarderen we de beroepsgroepen die nu in de frontlinie staan, onthouden we hoezeer we elkaar gemist hebben en hoezeer we elkaar nodig hebben en blijven we de voordelen van online werken zien.

In september starten we bij BUas met het masterprogramma Strategic Events Management. Een programma met als kern het creëren van strategische waarde voor en door evenementen. Waarde op economisch, cultureel, sociaal en ruimtelijk gebied.

Deze crisis  – die alles en iedereen en zeker ook de evenementen- en brede leisure sector totaal opschudt – levert inspiratie en stof voor studenten en docenten binnen dit programma op, waar we nog jaren mee vooruit kunnen. Hopelijk leidt dit tot stevige nieuwe inzichten en innovatieve ideeën. Zodat we ook op het gebied van vrije tijd, evenementen, sport en cultuur sterker uit deze crisis komen.

3370

Cave In bij Roadburn Festival|foto: Peter Troest, Rockfreaks.net

Peter van der Aalst

Manager & docent Leisure & events BUAS