gevoed door Kunstloc Brabant
~

De campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ laat zien wat de kracht is van actieve kunst- en cultuurbeoefening. Uit 263 inzendingen selecteerde de jury gisterenavond de beste amateurkunstenaars van Nederland. Marisca Helmich was de gelukkige winnaar voor de provincie Noord-Brabant. “De zomer laat zich al zien in de weerspiegeling van haar zonnebril. Wat een sterk beeld dit. Iconisch, vrolijk en getuigend van veel vakmanschap!”, aldus jurylid Redo.

– Geschreven door Lisa Habets

~

Dit jaar vond deelname aan iktoon plaats vanuit thuis, hoe was het om op deze manier mee te doen?

“Heel erg leuk! Het was voor mij de eerste keer dat ik deelnam aan een challenge, maar het thema ‘Maak de zomer’ sprak me direct aan. Het was erg makkelijk en laagdrempelig om vanuit thuis te kunnen deelnemen, dus ik besloot om gewoon een poging te wagen!”

Welk verhaal zit er achter het werk Summer Memories dat je hebt ingezonden?

“Bij het thema ‘Maak de zomer’ moest ik direct aan dit werk denken. Deze tekening heb ik vorig jaar na mijn zomervakantie gemaakt. Na een pittig jaar was ik toe aan een break en deze vakantie heeft mij destijds zoveel goeds gebracht! Om dit positieve gevoel vast te houden, heb ik toen dit werk gemaakt. In de zonnebril zie je een weerspiegeling van een voor mij dierbaar moment op het strand met mijn gezin. Als ik terugkijk naar dit werk komen alle mooie herinneringen weer naar boven.”

3456

Haal je jouw inspiratie altijd uit je persoonlijke leven of ga je ook op andere manieren te werk?

“Ik maak voornamelijk portretten in grafiet, ook regelmatig in opdracht van particulieren. Echt een eer om te mogen doen! Daarnaast maak ik eigen werk zoals Summer Memories. Hierbij werk ik meestal met verschillende referentiefoto’s die me aanspreken of inspireren. De ene keer teken ik deze exact na en de andere keer combineer ik verschillende beelden of onderwerpen in één werk.”

3457
~

Hoe ben je ooit begonnen met tekenen?

“Als kind tekende ik altijd al graag en veel. Op mijn 18e ben ik dan ook de opleiding vaktherapie met de studierichting beeldende vorming gaan volgen. Daarna verdween het tekenen eigenlijk een hele tijd naar de achtergrond tot ik het een jaar of vijf geleden weer heb opgepakt. Sindsdien steek ik er meer tijd en energie in. De positieve reacties uit mijn omgeving zorgen ervoor dat ik meer van mijn werk durf te laten zien op Facebook en Instagram.”

Wat brengt het creatief bezig zijn jou? Wat voegt het toe aan je leven?

“Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid door de positieve reacties die ik krijg. Dit werkt ook door op werk- en privégebied. Mijn werk als verpleegkundige is soms stressvol en intensief, tekenen biedt me dan de nodige ontspanning. Mijn kunstwerken helpen me groeien. Daarnaast is het een uitlaatklep, ik kan al mijn emoties erin kwijt.”

3458
~

Heb je nog dromen of doelen op dit gebied die je ooit hoopt te bereiken?

“Het winnen van deze challenge is al een droom op zich! Ik had dit nooit verwacht. Voor de toekomst hoop ik dat ik meer en meer mijn eigen stijl kan gaan ontwikkelen. Naast het maken van eigen werk hoop ik ook nog veel mensen blij te maken met de portretten die ik in opdracht teken.”

Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door de hele provincie een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Een mooi moment om je culturele gezicht te tonen. In juni biedt Nederland een extra podium aan de amateurkunstenaar, zo ook in Brabant. Als partner van iktoon ondersteunt Kunstloc Brabant deze maand en wordt er samen zichtbaarheid voor gecreëerd.

Lisa Habets

Tekstschrijver & Content Marketeer
Lisa Habets