gevoed door Kunstloc Brabant
~

Manifestations, deze week tijdens de Dutch Design Week (van 19-27 oktober) te zien in het Eindhovense Veemgebouw, laat ons via kunst stoeien met ideeën, toekomstbeelden en nieuwe mogelijkheden van technologie. Deze mogelijkheden geven ons superkrachten. Daarentegen roept de snel veranderende relatie tussen mens en technologie een belangrijke vraag op: is deze relatie een match, of een clash? Curator en ‘cutievist’ Viola van Alphen hoopt dat technologie de wereld vooral mooier maakt.  

- Geschreven door Bureau Brollensteyn

~

Art, tech en fun voeren de boventoon op Manifestations. Van gadgets zoals een wc met whirlspray en turboflush voor frisse billen, tot fashion van hergebruikte pet-flessen. Ook meer serieuze zaken, zoals lichttherapie als middel tegen een burnout of een 49-dagen durend Boeddhistisch afscheid van een dierbare.

~

(Mis)match mens en technologie

Ruim 50 kunstenaars hebben hun werk uitgestald in het Veemgebouw. “Steeds meer kunstenaars melden zich aan voor de tentoonstelling. Sinds we vier jaar geleden begonnen, is Manifestations uitgegroeid tot een van de vijf beeldbepalende locaties van de Dutch Design Week in Eindhoven. Maar we willen het overzichtelijk houden”, Viola van Alphen. Bovendien moeten de kunstwerken aan veel eisen voldoen: kwaliteit, toegankelijkheid, ze moeten aanzetten tot nadenken, tot experimenteren. Van Alphen wil een breed spectrum van technologie laten zien. Evenals de (mis)match van mens en technologie, gezien vanuit kunst en design.

~

Optimistisch

“We zijn te veel bezig met technologie als middel, vaak bedacht door mannen voor mannen. Terwijl de gevolgen van technologie voor ons als mens onderbelicht blijven”. Artificial Intelligence kan leiden tot autonome apparaten die zelf beslissingen nemen. Toch is het juist de optimistische kant die Van Alphen wil laten zien. “Ik ben een ‘cutievist’, zegt ze met een lachje. “Ik wil op een schattige, ‘cute’, manier actie voeren en aandacht vragen voor technologie die de wereld mooier maakt en waarvan iedereen profiteert, zo ook de aarde. Ik zie kunst als ‘beeldend filosoferen’. Kunst en design zijn goede manieren om serieuze onderwerpen en ethische vraagstukken aan de orde te stellen, op een speelse manier.”

3922

Digital Shaman Project | Etsuku Ichihara

~

Superpowers

Het thema van Manifestations is dit jaar ‘Superpowers to the people’. Ze legt uit: “Dit thema helpt om de expositie meer identiteit en structuur te geven. Ik ontleen het aan de wereld om me heen, toets wat ik zie, praat erover met anderen. Veel mensen herkennen het vraagstuk. Als je op social media continu selfies voorbij ziet komen waarop mensen hun beste kant presenteren; als je ziet dat mensen zo lang mogelijk jong proberen te blijven met botox, dan vraag je je af: mag je nog oud worden? Mogen mensen nog wel kwetsbaar zijn? Ik denk dat veel mensen dit herkennen. En wie is de baas? Geo-politieke superpowers, of de mens die ongelimiteerd de aarde cultiveert? Of zijn wij biologische wezens die een menselijke maat nodig hebben, goed voor je biologie en buurman zorgen, of alleen maar streven naar onbegrensdheid?”

3920

‘Face to Face’ door Ningli Zhu

~

Voor iedereen

De tentoonstelling is voor iedereen te begrijpen. “Dat vind ik heel belangrijk. We hebben korte, duidelijke beschrijvingen waarin kunstenaars en anderen uitleg geven. Kunst en cultuur moeten bereikbaar zijn voor allerlei groepen. Ons festival is dan ook gratis. We willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Met de hulp van Kunstloc zijn we gekomen tot het niveau waar we nu zijn. We hebben een A-locatie gehuurd voor de tentoonstelling, werken samen in een fijn team en trekken veel nieuwe bezoekers aan die normaal niet bezig zijn met kunst en cultuur. Bovendien bieden we jaarlijks voor meer dan 50 jonge talenten een belangrijke internationale springplank. We koppelen bedrijven, culturele instellingen en musea aan elkaar, en tonen steeds de toegevoegde waarde van kunst. We hebben een speciaal kinderprogramma en geven rondleidingen aan ouderen.”

Bezoek de website voor het volledige aanbod en programma van kids-workshops, lezingen en meet-ups: www.manifestations.nl

Locatie en openingstijden: Veemgebouw, 9de verdieping (ingang zijkant) Torenallee 100 5617 BE Eindhoven 19 t/m 27 oktober, elke dag van 11:00 tot 18:00. Toegankelijk voor mindervaliden. Er is een kinderprogramma.

3921

‘ATOT’ door Nick Ervinck

Manifestations kreeg in 2017 subsidie uit impulsgelden en in 2018 subsidie in de vorm van een kennisvoucher. Op de Dutch Design Week staan meerdere makers en projecten waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Allemaal een bezoek waard deze week! Kijk hier voor het overzicht.