gevoed door Kunstloc Brabant
~

Neil Foreman (22) kreeg zijn muzikaliteit mee vanuit zijn broer en zus. Toen zijn middelbare school hem ook de kans gaf om op een podium te staan als pianist, kreeg hij het zelfvertrouwen om naar de Academie voor Muziekeducatie te gaan in Tilburg, waar hij zijn muzikaliteit ontplooide tot muzikaal leider en coach.

- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Je bent in juni afgestudeerd in de richting docent muziek. Wat hield jouw afstuderen in?

“Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik op zoek gegaan naar een efficiënte manier waarop dirigenten de piano kunnen inzetten tijdens koorrepetities. Ik ben video’s gaan ontwikkelingen om hen te enthousiasmeren en ze bewust te maken van het gebruik van het instrument. Zodat ze blijven reflecteren wat een handeling teweegbrengt bij het koor. Vervolgens liep ik stage bij de AME, dat voelde zo natuurlijk dat ik tot mijn trots kan zeggen dat ik een contract kreeg. Maar het belangrijkste moment was mijn afstudeershow. Een jaar lang werkte ik aan een programma waarin ik mijn ontwikkeling kon laten. Ik verzamelde een team van veertien muzikanten en stelde een diverse lijst op met jazz en lichte muziek, maar ook met muziek van Sting. Bij mijn eindshow overheerste het gevoel van trots, het harde werken van de afgelopen jaren werd eindelijk beloond.”

Je bent in juni afgestudeerd in de richting docent muziek. Wat hield jouw afstuderen in?
~

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Dat ik mijn gemotiveerde studenten kan ondersteunen om grote sprongen te maken. Ik ben niet het type docent dat twee uur lang aan het woord, ik geef liever suggesties en waarborg hun ontwikkelingsproces. Omdat ik het tijdens mijn studie al belangrijk vond om zoveel mogelijk dingen uit te proberen, sta ik de éne keer op te treden in de Concertzaal Tilburg, de andere keer het Beatrixtheater in Utrecht. Optredens zijn een cadeautje, ik geniet er altijd van, zeker van de waardering van het publiek. Tuurlijk ben ik zenuwachtig, maar door die focus kan ik het beste uit mezelf halen. Sinds twee jaar zit ik ook in vocalgroep GENTL. Eens per maand treden we op, ons eerste optreden tijdens de Nacht voor de Kunsten in Tilburg blijft een superleuke ervaring. Het liefst gaan we ooit het theater in, werken we samen met inspirerende artiesten en laten we onze eigen arrangementen aan zoveel mogelijk mensen horen.”

~

Wat zijn op de korte termijn je plannen?

“Voorlopig blijf ik mijn muzikantschap combineren met het docentschap bij AME, omdat het een fijne financiële zekerheid biedt. Wel wil ik me meer gaan focussen op mijn muzikantschap en coaching. Ik wil gaan ontdekken wat mijn toegevoegde waarde kan zijn in de muziekindustrie. Dat doe ik door lessen te volgen en verschillende projecten aan te nemen, zo ga ik in oktober voor 2,5e week naar China om daar in verschillende theaters te spelen. Zin in! Via via kwam ik hier terecht, ik heb geleerd van mijn studie dat een netwerk onderhouden van groot belang is. Momenteel speel ik in het orkest van ‘MAMMA MIA!’ en er gaan vast meer mooie projecten komen… Ik kijk er naar uit om met dit werk mijn brood te verdienen. Het liefst maak ik elke dag muziek, schrijf ik nummers en treed ik op.”

~

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Ik wil nog heel graag als muzikaalleider of pianist in een grote theaterproductie staan en daarmee touren en een soloconcert in het Paard of Paradiso. En het lijkt mij gaaf om met mijn broer op een festival als Lowlands of Pinkpop te spelen.”

Neil Foreman (1997,Valkenswaard) treedt regelmatig op, o.a. met zijn vocalgroup GENTL. Op 9 november staan ze op het Balk TOPfestival in Rotterdam, tickets zijn verkrijgbaar via www.dedoelen.nl/agenda/17625. Ga voor meer informatie over andere aankomende optredens naar hun Facebookpagina: www.facebook.com/gentlmusic. Of neem contact op met Neil via neilforeman@hotmail.com of www.instagram.com/foremanneil.

3192

Pas afgestudeerden Sanne, Janna en Neil staan de trappelen om ons te verrassen met eigen voorstellingen, concerten en beeldende kunst. We plaatsen deze week een drieluik waarin ze vertellen over hun afstudeerwerk en hun toekomstdromen.

Rosa Lee Szarzynski

Freelance tekstschrijver