gevoed door Kunstloc Brabant
~

Welkom! Loop het park maar binnen. Al vanaf de Havenweg worden bezoekers verleid het nieuwe Burgemeester Geukerspark in Helmond te betreden. In het park, dat op 17 juni door wethouder Erik de Vries wordt geopend, staat namelijk een nieuw kunstwerk. Het werk heeft iets menselijks. Zijn grijpers steekt hij uitnodigend naar je uit. En als je het in de ogen kijkt, zie je jezelf. Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”  

~

Vakmanschap, ambacht en liefde voor techniek. Het zijn onderwerpen die Marieke Vromans bewust in haar kunstwerk voor het Geukerspark heeft verwerkt. Hiermee verwijst ze naar de metaal- en industriestad die Helmond was en nog steeds is. Het materiaal waarvan het beeld is gemaakt – staal en beton – bewerkte ze met eigen hand in haar Tilburgse atelier. Ook de transitie van Helmond naar Smart City – als belangrijk onderdeel van de Brainport regio en met een vooraanstaande rol voor de automotive industrie – zorgde voor inspiratie. “Met techniek kunnen we bijna alles. Maar ik wil mensen er ook aan herinneren: houd het menselijk.”

~

Duurzaamheid

Een jaar geleden begon in Helmond de aanleg van het nieuwe park, vernoemd naar oudburgemeester Geukers. Centraal staat de stadse natuur. De Oude Aa stroomt dwars door het park heen. Daar speelt Vromans met dit werk op in, dat ze in opdracht van de gemeente Helmond maakte. Het werk symboliseert leven, leren, ontdekken en aandacht. Daar staat het park voor, aldus Vromans. “Door de bolle spiegel zie je jezelf. Het vraagt je om aandachtig te kijken. Te blijven spelen”, vertelt ze. “Blijf oog hebben voor jezelf, de ander én voor je omgeving. Voor wie goed kijkt is deze boodschap zelfs zichtbaar ín het beeld.”

Door de bolle spiegel zie je jezelf. Het vraagt je om aandachtig te kijken. Te blijven spelen.
3535

Het beeld in volle glorie | Fotografie: Kim Pattiruhu

~

Kunst voor iedereen

Vromans’ maakt figuratieve kunst, herkenbaar voor iedereen. “Door de gekozen locatie, de open houding en de spiegel nodigt het werk uit tot interactie”, vertelt ze. “Als een ware gastheer verwelkomt hij je het park te betreden. Ik heb getracht een kunstwerk te maken dat zowel jong als oud aanspreekt. Dat mensen zich ertoe aangetrokken voelen. Iets waar ze zich in herkennen, waar ze de Helmondse identiteit in terugzien en waar ze zich aan kunnen spiegelen. Dat kan dus heel letterlijk.”

3536

Het beeld wordt voorzien van een naamplaatje | Fotografie: Kim Pattiruhu

~

De siergrassen rond het werk zijn zorgvuldig gekozen. De combinatie staal, beton en beplanting levert een fantastisch contrast van texturen op. Stoer, statisch staal in combinatie met groeiend, veranderlijk, transparant, wuivend siergras. Elk seizoen krijgt het beeld hierdoor een ander aanzicht. “Ik hoop dat mensen verrast worden, zich verwonderen. Dat ze zich uitgenodigd voelen het van dichtbij te bekijken. Of dat ze het kunstwerk gebruiken als herkenningspunt, om bij af te spreken. Zo wordt het een kunstwerk voor álle Helmonders.” De virtuele openingshandeling van het Burgemeester Geukerspark volg je op woensdag 17 juni vanaf 19:00u live via de Facebook-pagina van de gemeente Helmond. De onthulling van Marieke Vromans’ kunstwerk is hier onderdeel van.

Over Marieke Vromans

Opgeleid als landschapsarchitect en grafisch ontwerper verbindt Marieke beeldende kunst met de openbare ruimte. Geen beeld verheven op een sokkel maar kunst in relatie tot zijn omgeving; kunst in de samenleving. Ze is ervan overtuigd dat een prikkelende, betekenisvolle leefomgeving een betrokken samenleving creëert en dat kleine impulsen een groot verschil kunnen maken. Altijd vertellen ze een verhaal, geven een andere kijk op de dagelijkse werkelijkheid, prikkelen de nieuwsgierigheid en zetten de zintuigen op scherp. Eerder verscheen op MEST een artikel over een eerder werk van Marieke Vromans: ‘De Rits’ in het Spoorpark.