gevoed door Kunstloc Brabant
~

Creativiteit is ineens een top 3 skill om je in de toekomstige technologie en AI (Artificial Intelligence) maatschappij staande te kunnen houden. "Mijn specialiteit, een gewenste economische vaardigheid. Ben ik hier wel blij mee?", vroeg fotografe Melanie Rijkers zich af.

- Geschreven door Melanie Rijkers

~

Ik zie hierin de erkenning voor mijn vak, mijn skills, mijn kennis en kunnen, kantelen. Van 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' is mijn creatieve manier nu een hot topic. Ik mag er zijn, in al mijn rariteiten. Mijn niet stuurbare vrije geest een rolmodel voor de nabije toekomst.

De kunstenaar en vrijdenker als geestelijk leermeester van de succesvolle maar gestreste westerse mens. Al eeuwenlang zijn kunst en creativiteit een niet erkende intelligentie. Door de komst van de robot, die niet zelf kan denken of empathisch zijn, mag de mens weer zichzelf worden.

Soft Skills zoals empathie, flexibiliteit en creativiteit worden steeds belangrijker doordat de wereld in een digitale en technologische stroomversnelling zit.

3299

Creativiteit en zintuigelijke kracht hebben we in de nabije toekomst hard nodig | Foto door: Melanie Rijkers (serie de zwarte Madonna, Den Haag)

~

Zintuigen hét middel tegen stress en eenzaamheid

Je zintuiglijke waarneming toelaten is hét middel tegen stress en eenzaamheid. Durf te voelen! Zachte menselijke vaardigheden hebben we in de nabije toekomst hard nodig. Vaardigheden vanuit zintuigen en niet zozeer vanuit het hersenbewustzijn. Minder denken, meer gewaar worden.

3300

Wordt 'meer gewaar' en ontdek visuele prikkelingen in het alledaagse | Foto door: Melanie Rijkers (serie de zwarte Madonna, Den Haag)

~

Kunst en filosofie studies van de toekomst?

Klaslokalen eruit laten zien als ateliers, speelplaatsen als sportvelden en de lessen een mooie mix van zelf doen, ervaren en vooral leren uitspreken wat je voelt. Het erkennen van de ander, zodat je ook (je)zelf kunt zijn. Creativiteit gaat over risico's nemen, problemen en kansen aanpakken, nieuwe visies ontwikkelen en vooral openstaan voor het ondenkbare. Kunstenaars delen hun kennis en kunde als geen ander, musea en het internet staan er vol mee. Als professioneel kunstenaar heb ik ooit besloten dat creativiteit onderdeel is van mijn dagelijks leven. Ik probeer te allen tijde de wereld op een nieuwe manier te bekijken, te proeven, te zien. Deze kwetsbaarheid is tevens mijn kracht en dat wordt nu dan ook (eindelijk) breed erkend.

Wil jij ook een keer proeven? Neem contact op met Melanie via haar website PuurZien.nl. Voor meer inspiratie kijk je op InstagramFacebook en Twitter. Haar atelier en fotostudio inspireert ook via Pinterest.