gevoed door Kunstloc Brabant
~

Het woord ‘cyborg’ roept bij de meesten van ons een beeld op van robotachtige mensen met bovenmenselijke kracht en snelheid. Voor velen lijkt het nog ver weg, een tijdperk waar we nog lang niet zijn aangekomen.

– Geschreven door Elijah van Soldt

~

Maar wat zijn cyborgs precies? ‘Cyborg’ is een samentrekking van de woorden cybernetic organism, ofwel: een cyborg is een organisme met zowel biologische als mechanische delen. Op basis van die definitie volgt de volgende ontdekking: we zijn allang cyborgs. Er zijn implantaten om doof geboren kinderen te laten horen en protheses voor mensen zonder bepaalde ledematen, en hoe lang hebben we al brillen om ons gebrekkige zicht te corrigeren? We spuiten botox in om jonger te lijken of om bepaalde natuurlijke processen te verminderen, zoals excessief zweten.

De gadgets en implantaten worden ook steeds geavanceerder: smart brillen met gezichtsherkenning en chips die in je vinger geïmplanteerd worden om te pinnen zonder bankpas in de supermarkt. We hebben het dan nog niet eens gehad over hoe de smartphone een verlengde van de mens geworden is: we zijn actief deel van een wereldwijd netwerk dankzij technologie en zijn gewend om onszelf te zien met face filters of als een screen name, een avatar, of simpelweg een profielfoto. Onze online identiteit is een verlengde geworden van onze offline identiteit.

Onze online identiteit is een verlengde geworden van onze offline identiteit.
3510

Symbiosis is een multi-sensorische en performatieve vr-installatie van polmorf waarin het menselijke lichaam opnieuw wordt ontworpen

~

Het festival (IM)POSSIBLE BODIES, zowel fysiek in ‘s-Hertogenbosch als online in een interactieve virtuele omgeving is een vervolg op ROBOT LOVE (Eindhoven, 2018 en trekpleister van de Dutch Design Week). Dit festival stelt het zijn en worden van cyborgs centraal. De wereld verandert razendsnel en cyborgs spelen daarin een belangrijke rol, dus ten behoeve van die wereld stelt (IM)POSSIBLE BODIES de vraag: wat voor cyborgs willen we dan worden? Met spannende werken van onder andere Geumhyung Jeong, Simon Senn, Polymorf, Saint Machine en meer.

Technologie en innovatie hebben ons allen tot cyborgs gemaakt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem bijvoorbeeld de alomtegenwoordige aanwezigheid van smart devices en hoe verbonden we daardoor zijn geworden. Dit razendsnelle netwerk van mensen onderling zorgt er onder andere voor dat wij sneller, meer en vollediger geïnformeerd kunnen zijn, waardoor we beter deel kunnen nemen aan de samenleving. Deze verbondenheid helpt weer bij het creëren van kleine en grote gemeenschappen.

Technologie en innovatie hebben ons allen tot cyborgs gemaakt en de mogelijkheden zijn eindeloos.
~

Een voorbeeld hiervan zijn de actievoerders: kijk naar de huidige verspreiding van beelden van protestmarsen, politiegeweld, de krachtige foto’s van BLM-activisten en alle Twitter-opnames van hun strijdkreten: hadden we hier ooit kunnen komen als we geen cyborgs waren geweest? Alle technologisering en alomtegenwoordige aanwezigheid van data zorgt ervoor dat we ons bewuster zijn van de politieke structuren die onze levens bepalen. Het biedt ons nieuwe manieren om in nauw contact te staan met medemensen: door verschillen heen en over grote afstanden. Dit bewustzijn en het aangaan van constante, langdurige connecties met anderen betekent dat cyborg worden ons toestaat om meer mens te zijn, niet minder.

3511

I, human van Saint Machine is een transdisciplinair project, een mix van multi-installatie, performance, met behulp van deep learning-algoritme en bio fotonica, om them's als zwermintelligentie te onderzoeken

~

(IM)POSSIBLE BODIES gaat ook in op het bovenstaande: hoe gebruiken we technologie, en hoe maken we het slimmer zodat het op onze beurt ons ook slimmer kan maken? Mensen en technologie zijn niet gescheiden maar deel van elkaar.

Er ligt een verantwoordelijkheid ten grondslag aan deze verbintenis, wat ons opnieuw terugbrengt bij de vraag: wat voor cyborgs willen we worden? (IM)POSSIBLE BODIES werkt samen met meer dan 30 deelnemende designers, hackers en kunstenaars om een antwoord te zoeken op deze vraag: Gaan we voor individuele verbetering? En perfectie propageren als nieuwe koopwaar? Wat beschouwen we als menselijk en wat is eigenlijk een “normaal” lichaam? Is een standaard wenselijk en wat zijn de (digitale) alternatieven? Helpen algoritmes en kunstmatige intelligentie of lopen diversiteit en inclusie opnieuw gevaar? Creëren we supermensen of zetten we onze ervaringen in voor een hechter collectief?

3512

De online performance Be Arielle F. van Simon Senn toont onverwachte verwikkelingen tussen technologie, representatie, sekse en recht

~

Het is aan ons om de keuzes te maken over wat onze (digitale) lichamen gaan betekenen in de nabije toekomst en hoe wij hiermee ons burgerschap gaan versterken. Enkel cyborg zijn of worden is niet de ultieme gemene deler: we moeten actief werken aan wie wij willen worden. (IM)POSSIBLE BODIES nodigt dan ook iedereen uit zichzelf en de ander opnieuw uit te vinden tijdens de online en offline expo experience.

Kijk voor het nog steeds groeiende programma op www.impossiblebodies.nl.

Elijah van Soldt is een recent afgestudeerd kunsthistoricus en stagiair bij (IM)POSSIBLE BODIES. Bij zijn afstuderen focuste hij zich op intersectionaliteit, feminisme en anti-racisme.