TAC Dutch Design Week 2020 | Door Almicheal Fraay

What a time to be alive: een catchphrase die het jaar 2020 tot dusver omschrijft. Tevens is het ook de titel van het festival dat voor de tweede keer door TAC wordt georganiseerd in het kader van Dutch Design Week.
Geschreven door: Davy de Lepper
De nieuwe editie van hybride festival What A Time To Be Alive (#WATTBA) presenteert zes makers die hun ontwerp als vergrootglas gebruiken om ongehoorde verhalen te vertellen. Terwijl ze reflecteren op de wereld van nu, speculeren ze over een nieuwe morgen. Hoe kan design bijdragen aan het begrijpen, visualiseren en construeren van scenario's voor een betere toekomst? Als voorproefje van de expositie in TAC Eindhoven nemen we drie projecten onder de loep.
Noud Sleumer - The Global Souvenir Shop
Bij binnenkomst in de grote zaal passeer je een souvenirwinkeltje waar ansichtkaarten en geframede schilderijtjes te koop zijn. Na een tweede blik zie je dat de abstracte kunstwerken in werkelijkheid verpletterde telefoononderdelen zijn. The Global Souvenir Shop van Noud Sleumer haakt in op de wedergeboorte van geëxploiteerde delfstoffen; gesteenten en mineralen die van economisch of ecologisch gewin zijn voor de mens. De gepresenteerde kunstwerken zijn composities van onderdelen uit verpletterde smartphones. Ze tonen het eindstation van de uniforme levensloop van technologie: we kopen een apparaat dat identiek is aan miljoenen anderen en gooien het vervolgens weg.
De ingelijste smartphones - verwoest door zijn eigen machine - zijn naast kunstobjecten ook lokale herinneringen aan het wereldwijde productiesysteem van consumptie. Ze zijn een hulpmiddel om sociale, geografische en culturele inscripties te extraheren die in de productie en verwerking van smartphones zijn verweven: een chip uit China, scherm uit de Verenigde Staten en mineraal uit Ghana. Voordat je telefoon in de verkoop gaat is hij al drie keer de wereld overgegaan. Op vrijdag 23 oktober geeft Noud Sleumer een live-demonstratie van zijn ‘smartphone destructor’ tijdens het evenement Unmaking 10 phones in 30 minutes.

Pei-Ying Lin - Virophilia
Virussen werken nu de mens nog tegen, maar volgens designer Pei-Ying Lin kunnen we er in 2068 mee koken. Virophilia is een speculatief kookboek en installatie gebaseerd op de verschillende soorten virussen in onze wereld. Maar wat is een virus precies? Het is niet iets dat leeft, maar dat leeft van leven. Een soort parasiet dus, maar dan net wat anders. Qua uiterlijke vertoning valt het te vergelijken met een bolletje wol, maar dan op microscopische grootte. Een omhulsel verpakt in eiwitten dat actief wordt wanneer het in aanraking komt met een levend organisme. Aldus, een virus in jip-en-janneke-taal.
In haar installatie presenteert Lin spreads uit haar speculatieve virus-kookboek. Boven deze spreads hangen twee papieren scrollen van ieder 7 meter lang. De scrollen zijn een index van alle ontdekte virussen. In 2019 begon het papier met een totale lengte van 4 meter, maar naarmate de maanden verstrijken wordt de index langer en langer. Er wordt geschat dat slechts 10% van alle virussen op aarde zijn ontdekt. Ieder jaar komen er nieuwe vormen bij; dat hebben we ons inmiddels allemaal gerealiseerd. Wat we echter niet realiseren is dat deze microdeeltjes de mens ook kunnen helpen, misschien wel als voedselbron. Virophilia haakt in op een wederzijdse samenwerking tussen virus en mens, vanuit de invalshoek van een kookboek.

Foto links: Pei-Ying Lin, Foto rechts: Almicheal Fraay
Timothy Liu, TAC - Space for Civic Assets
Wat is de toekomst van culturele broedplaatsen? Nu steden groeien en tijden veranderen, komt de positie van kleinere kunstinstellingen onder druk. Zo ook in het geval van ons eigen Temporary Art Centre en het in de hoogte groeiende Eindhoven. Wat maakt TAC relevant voor de stad? Het project Space for Civic Assets door Timothy Liu onderzoekt deze vraagstukken. De installatie - gevuld met objecten uit de openbare ruimte zoals een afvalcontainer, lantaarnpaal en community garden - onderzoekt vormen van een inclusieve en openbare ruimte. Verstopt in kratten tussen planten en straatborden zijn beeldschermen die interviews bevatten met TAC-genoten: de makers onder het dak van de culturele broedplaats. In korte fragmenten omschrijven zij hun ultieme broedplaats voor makers. Space for Civic Assets is een doorlopend, praktijkgericht onderzoeksproject dat parallel loopt met het langetermijn herontwikkelingsproces van TAC. Het brengt de waarde en invloed van de culturele broedplaats binnen de stad in kaart en schets nieuwe ideeën voor TAC twee-punt-nul.

What A Time To Be Alive
What A Time To Be Alive in TAC Eindhoven is van vrijdag 23 oktober tot 25 oktober open voor bezoekers. Voor pers is het mogelijk de expositie op afspraak te bezoeken door te mailen naar communicatie@tac.nu. Van dinsdag 20 oktober tot en met vrijdag 23 oktober zijn er livestreams te bekijken die verdieping geven aan de expositie. Bezoek www.tac.nu voor een overzicht van alle projecten, de aangepaste openingstijden en meer informatie over de online evenementen tijdens Dutch Design Week 2020.
Moniek Simons
Hoofd Communicatie bij Temporary Art Centre