gevoed door Kunstloc Brabant
~

De internationale film- en creatieve sector komt al meer dan 10 jaar samen op de jaarlijkse festivals van Playgrounds, zoals The Art Department en Blend. Dit jaar mogen deze grootschalige evenementen niet doorgaan. Twee dagen na het nieuws greep de Brabantse organisatie de kans om te pionieren via alternatieve routes, in de vorm van twee online edities, voor zowel The Art Department als voor Blend. In een interview met Paulien Mandos (manager marketing, communicatie en TalentHub Next bij Playgrounds) komen we meer te weten over dit avontuur.  

~

Playgrounds toont en viert de ontwikkelingen in de film- en creatieve sector. Dat doen ze onder andere door jaarlijks meerdere festivals te organiseren voor artiesten, animators, filmmakers, game-, sound- en graphic designers. Deze festivals spelen een belangrijke rol in het signaleren en stimuleren van innovatieve ontwikkelingen, en het inspireren van de community. Al langer speelde Playgrounds met het idee om een online festival toe te voegen aan hun repertoire. Door het wegvallen van de fysieke evenementen, opende de deur om alle pijlen op deze ambitie te richten.

3515

Rogier van der Zwaag | Blend, 15 mei 2020

~

De community als prioriteit

Een hart onder de riem steken bij de community van makers is het voornaamste doel. “We zijn er voor de community en willen makers elkaar laten ontmoeten, ook nu het even niet zo makkelijk kan”, aldus  Paulien Mandos . Ook sponsoren en partners zijn ervan overtuigd dat wat Playgrounds tot nu toe heeft opgebouwd, moet blijven bestaan. Het idee werd binnen vier weken werkelijkheid; Playgrounds organiseerde op 16 april Online Fest #1: The Art Department, met groot succes (meer dan 30.000 kijkers). Het tweede online festival Blend vindt plaats op vrijdag 15 mei. Paulien is trots: “We zijn nu de grootste van de wereld. Normaal zijn we vaak bescheiden, maar nu toch even niet. Dit is écht tof.”

De vraag of de nieuwe festivalprogrammering te vergelijken is met een fysieke editie van The Art Departement en Blend wordt beantwoord met “Ja, ja en nog eens ja. We hebben ervoor gekozen om hetgeen dat we bieden op een festival te vertalen naar de online versie.” En dat was spannend. Playgrounds heeft allang bewezen sterk te zijn in het organiseren van fysieke evenementen. Evenementen die een belangrijke rol spelen in het verbinden van een grote community internationale filmmakers. Tijdens de online editie ontvangt Playgrounds artiesten die al jaren op hun verlanglijstje stonden, zoals Universal Everything en Serial Cut.

3516

Playgrounds Online Fest #1: The Art Department

~

Livestreams in de plaats van podia

Waar het fysieke festival twee podia zou hebben, kreeg de eerste online editie van The Art Department twee livestreams. Nu workshops en exposities minder voor de hand liggen, programmeerde Playgrounds op de ene livestream artist talks: waar komt een artiest vandaan; wat is zijn werk; waardoor wordt de artiest geïnspireerd? Demo’s en panels stonden centraal in de andere livestream. De panels zijn afgestemd op de actualiteit: hoe richt je een thuiswerksituatie in; hoe ga je om met een ‘art/ writers block’; wat is de toekomst van creativiteit en techniek?

3517

Universal Everything | Blend, 15 mei 2020

~

Verschuiving in de sector

De huidige situatie raakt de hele sector. Paulien ziet sectorbreed een verschuiving: “Veel van ‘onze’ artiesten werken internationaal, zonder grenzen. Ze reizen niet veel en werken vanuit hun eigen studio’s aan grote producties. Door deze crisis wordt de sector wellicht nog minder afhankelijk van locatie en fysieke ontmoetingen. Het maakt nu niet meer uit waar je bent. Het maakt uit wat je doet en wat je laat zien. Zo was Playgrounds voorheen al een ‘laptop-organisatie’, maar we probeerden elkaar minstens één keer per week fysiek te ontmoeten. Nu kan zelfs dat niet, maar toch lukt het.”

De gevolgen van de coronacrisis zijn ongrijpbaar voor Playgrounds. “Enerzijds werken grote artiesten vaak aan miljoenenproducties, die gaan deels door in deze crisis. Ook de game-industrie doet het erg goed en biedt veel kansen. Anderzijds kan die éne Marvelfilm nu niet uitkomen in de bioscoop, en worden alle evenementen afgezegd, dus zal er toch een bottle neck ontstaan. ”

3518

Playgrounds Online Fest #1: The Art Department

~

Eén gezamenlijk doel

Natuurlijk komt er nu een spannende tijd aan. Naast het feit dat Playgrounds ticketing inkomsten mist, staan alle evenementen in 2020-2021 op losse schroeven. Het vaste team van Playgrounds wordt normaal gesproken omgeven door een hechte groep freelancers, die onmisbaar zijn in kennis, expertise en ervaring. Dat Playgrounds deze professionals nu niet kan bieden wat ze nodig hebben, doet pijn. “Toch hebben we met z’n allen één doel: dat we het allemaal mogen overleven, deze ellende.”

Ja, de coronacrisis heeft voor veel tegenslag gezorgd bij Playgrounds. Desondanks vond de organisatie samen met partners zoals Procreate ook nieuwe kansen in de digitale ontwikkeling, met een veelbelovend perspectief voor de toekomst.

3519

Jon Burgerman | Blend, 15 mei

We zijn enorm verrast door de reacties op het eerste online festival. Het betekent veel voor onze community. We krijgen zoveel lieve berichtjes binnen. Makers die nooit eerder bij onze evenementen aanwezig konden zijn en ons wel altijd volgden, voelen zich nu nog meer verbonden met de community. We hadden al meer dan 25 landen op het fysieke festival; die groep wordt nu nog veel groter. Er is nu bijvoorbeeld een maker uit Pakistan die een online portfolio review laat doen door Axis Studios, uit Schotland. We kunnen dus nóg meer artiesten ondersteunen, en dat is gaaf. We gaan in deze regio de komende jaren grote uitdagingen aan wat betreft corona en de recente provinciale ontwikkelingen. Toch denken we dat juist ook kunst en cultuur kansen biedt om de corona-crisis het hoofd te bieden. Paulien Mandos

Op vrijdag 15 mei vindt het tweede online festival van Playgrounds plaats: Blend. Op twee virtuele stages ervaar je een catwalk aan makers die de grenzen van hun discipline opzoeken en nieuw en innovatief beeld maken. Naast een line-up van artist talks, programmeert Playgrounds paneldicussies, demo’s, portfolio reviews en kunnen bezoekers de virtuele Playgrounds hang out bezoeken. De volledige line up en Twitch streams zijn hier te vinden.

Imke de Feber

Imke de Feber

Redactie en productie