gevoed door Kunstloc Brabant
~

Internet; het is ontzettend handig, maar word je er soms niet moe van om altijd maar bereikbaar te moeten zijn? En als je dan een keer besluit om een avondje je mobiel weg te leggen, ben je dan niet bang om van alles te missen? Als het internet het nu zou begeven, wat zou je dan missen? Maar misschien nog wel belangrijker: wat helemaal niet? Het internet bestaat nog niet zo heel lang, maar een leven zonder lijkt onmogelijk. In een Zine vol met illustraties plaatst Studio Mèmme vraagtekens bij internetgebruik. Hoe zou een wereld zonder internet eruit zien? In dit opiniestuk vertelt Studio Mèmme over de visie achter zine ‘Postmodem’.

– Geschreven door Studio Mèmme

~

Wat als het internet uit zou vallen? Vanuit deze hoofdvraag heeft ‘Postmodem’ zich gevormd tot een ‘to the point’ zine vol met kleur en herkenbare situaties. Persoonlijke frustraties, informatie over het ontstaan van het internet en interactieve werken komen voorbij.

3239
Memmers | Beeld door: Studio Mèmme
~

Studio Mèmme bestaat uit zes 3e jaars illustratie/animatie studentes van het AKV|St.Joost. Van links naar rechts, Celine van Helvoirt, Jill Heesbeen, Daphne Laarakkers, Misha Hegeman, Malu Bekker en Merel Sijpkens. De Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, kortweg AKV St. Joost, is een kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch en Breda. Vanuit de opleiding zijn we uitgedaagd om binnen een half jaar met een zelf samengesteld team een verkoopbare zine (lees: een illustratief tijdschrift) te produceren.

Een vermakelijke bewustwording

Het is al langer bekend dat internet en social media zijn keerzijdes hebben. Waar iedereen wegkijkt leggen wij hier op een luchtige manier de focus op. Het gebruik van internet zit zo vastgeworteld in ons dagelijks bestaan, dat we er niet meer met een afstand naar kunnen kijken. We leven in een tijd waar we altijd ‘aan’ staan. We kunnen urenlang verdwalen in alle prikkels en mogelijkheden die het internet ons biedt, met mentale en sociale gevolgen. Want, begin je soms ook te twijfelen aan wie je echt bent, en voelt je online persona als een mooiere, vrolijkere, succesvollere versie van jezelf? Je bent via internet in contact met al je familie, vrienden, en vage kennissen, maar is dat wel hetzelfde als even op de koffie gaan?

Een vermakelijke bewustwording

Hoofdstukken | Studio Mèmme

~

We willen je bewust maken van je eigen gedrag en je kritisch laten kijken naar je persoonlijke internetgebruik. Naast het bekritiseren en informeren, is de zine vooral bedoeld om je te verrijken met wat serieuze en minder serieuze illustraties.

De zine bestaat uit de hoofdstukken: Beleving, Offline, Afhankelijkheid, Identiteit, Gemis en En nu… waarmee we steeds meer de diepte in gaan. De zine is vooral gericht op jongvolwassenen van 16 tot 25 jaar maar is er ook zeker voor mensen die (intensief) met internet bezig zijn of zich willen verplaatsen in de jongvolwassenen.

~

Verschillende aanpakken

Met onze illustraties zijn we ieder een eigen kant op gegaan met als rode draad een kritische ondertoon.

Waar Jill je meeneemt in de wijsheid van de ouderen die een leven zonder internet hebben meegemaakt, geeft Celine je met haar illustraties over verslavingsverschijnselen en afhankelijkheid een ‘klap in het gezicht’. Misha drijft de spot met onze emoties en (schijn)identiteit terwijl Malu zich afvraagt wat er omgaat in een persoon wanneer er geen internet meer is. Merel verbeeldt haar kritische bevindingen op een kleurrijke wijze en Daphne informeert je met feiten rondom het ontstaan van het internet.

~

Onverwachtse online samenwerking

Wat we natuurlijk niet hadden kunnen voorspellen bij de start van het maakproces was dat alles zich online af zou spelen. Een onverwachtse situatie die onze visie op het wegvallen van het internet alleen maar versterkt.

Waar we de eerste weken met zijn allen op school samen kwamen, hebben we de rest van het half jaar online samengewerkt. Via Microsoft Teams hebben we onze samenwerking snel voort gezet. Naast het bedenken en maken van een zine, komen meerdere taken kijken. Denk aan crowdfunding, social media en natuurlijk het soepel laten verlopen van het proces.

~

Ons doel

Eén ding staat als een paal boven water: in Coronatijd hadden we deze zine niet kunnen maken zonder internet. We vragen dan ook niet van je om je modem ritueel te verbranden. Alleen om wat bewuster na te denken of je online bezigheden je wel zo gelukkig maken. Leven in dit digitale tijdperk is namelijk lang niet zo makkelijk als het lijkt.

Nieuwsgierig geworden naar ‘Postmodem’? De zine is als PDF-versie verkrijgbaar via onze Facebookpagina