gevoed door Kunstloc Brabant
~

CrossArts, een initiatief van BrackElectronDe Grote Kerk BredaBreda Photo en Stichting Tranzforma (stadsgalerij), maakt duurzame tentoonstellingen op spannende, openbare plekken in Breda. Deze zomer tovert CrossArts het Havenkwartier om tot een magisch kunstdoolhof: Speel!. Naast de partnerorganisaties worden er samenwerkingen met meerdere creatieve partijen uit Breda gezocht. Zo haken KOPBlind Walls GalleryGraphic Matters en Bureau Pees aan. We spraken Erica Jonkman (projectleider CrossArts), Lisette Spee (directeur Electron) en Marieke Wiegel (directeur Grote Kerk Breda). 

Geschreven door: Lisa Habets

~

Creatieve ruimte

“In Breda is er veel behoefte aan ruimte voor cultuur”, vertelt Erica. In het huidige politieke klimaat is dit geen vanzelfsprekendheid, mede daarom besloten de vijf instellingen gezamenlijk dit project op te zetten. “De stadsontwikkeling van het voormalige havengebied biedt kansen als creatief district om echt ruimte te geven aan kunstenaars, makers en andere partijen die willen aansluiten. Daar speelt CrossArts op in en daarom werken we samen met ontwikkelaars vanuit de gemeente en vastgoedontwikkelaar Amvest.” Amvest is eigenaar van de grond in het Havenkwartier en mede door hen kan CrossArts in 2023 op het terrein tussen Electron en Brack het cultureel programma neerzetten. 

"Stadsontwikkeling is alleen succesvol als verschillende delen van de stad aangehaakt blijven." Marieke Wiegel
13864
Expositie in Grote Kerk Breda
~

Stadsvernieuwing en erfgoed verbinden

Door de samenwerking met onder andere Electron en De Grote Kerk verbindt CrossArts veel verschillende organisaties aan zich. “We laten zien hoe het historische DNA van de Grote Kerk zich verhoudt tot de stad en de makers van nu”, vertelt Marieke. Op deze manier worden erfgoed en stadsvernieuwing met elkaar verbonden. Lisette herkent dit. “Electron heeft een heel ander publiek dan De Grote Kerk. Het is interessant om te zien of we publiek en programma kunnen uitwisselen.” 

“Gezamenlijk dragen we op deze manier bij aan de ontwikkeling van Breda. Voor een groene duurzame stad zijn nieuwe oplossingen nodig. Daarin kunnen kunst en creativiteit een belangrijke rol spelen”, aldus Erica.  

"De ambitie is om kunst en cultuur blijvend te verbinden aan dit gebied als creatief district" Lisette Spee

Co-creatie

De programmering van CrossArts kon pas later van start gaan vanwege de coronamaatregelen in 2020. Vorig jaar is aangevangen met een kleinschalig programma op de vijf locaties van de partners. Dit jaar pakken ze het groter aan.  

“Met de manifestatie SPEEL! zoeken we samenwerking met meerdere creatieve partijen naast de 5 partnerorganisaties”, vertelt Erica. Zo haken dit jaar KOPBlind Walls GalleryGraphic Matters en Bureau Pees aan. Erica benadrukt dat het programma van CrossArts ruimte biedt aan activiteiten van andere organisaties. “We leggen steeds linkjes met programma’s die zij hebben. Zo proberen we iedereen aan elkaar te verbinden en bundelen we onze krachten.” 

Co-creatie

Expositie november 2022, fotograaf: Edwin Wiekens

"Als je op zoek bent naar co-creatie moet je niet te veel vastleggen. Anders heeft de ander geen ruimte meer." Erica Jonkman

Kunstdoolhof

Wat gaat er dit jaar gebeuren? “Deze zomer wordt vanaf half augustus het terrein tussen Electron en Brack omgetoverd tot een magisch kunstdoolhof met een reconstructie van het Speelhuis dat in de 17e eeuw vlakbij die locatie stond.” Voor de programmering in het doolhof worden alle samenwerkende creatieve partijen uitgenodigd om een of meer activiteiten te organiseren. Dwalend door het doolhof kom je uit op een nieuw Speelhuis, een kunstzinnige ‘remake’ van het historische jachtslot het Speelhuis van de Nassaus in 1624. Een plek waar vermaak voorop stond. 

Kunstdoolhof

Doolhof, werk van Krijn de Koning.

~

Het Speelhuis 2.0 is ontworpen door Krijn de Koning. “We werken zo duurzaam mogelijk. Daarom laten we het doolhof groeien van natuurlijk materiaal”, legt Erica uit. Vanaf augustus is het doolhof 6 weken lang toegankelijk met een zinnenprikkelend kunst- en cultuurprogramma. 

13876
Impressie van het kunstdoolhof

Cross Arts

CrossArts nodigt je uit om verder kijken dan vertrouwd terrein en jouw eigen smaak of oordeel. CrossArts maakt duurzame tentoonstellingen op verrassende plekken in Breda. Op 30 mei is er een CrossArts café.

 

Cross Arts Café

Lisa Habets

Tekstschrijver & Content Marketeer
Lisa Habets