gevoed door Kunstloc Brabant
~

Tilburgse jongeren die moeite hebben hun weg te vinden in de maatschappij maken samen Ixeg Waxie, een eigen publicatie onder het motto: ‘ik zeg wat ik zie’. Onderwerpen die voor hen relevant zijn, vormen de leidraad voor de thematiek van de publicatie. Door over deze onderwerpen te schrijven, en ze te tekenen en fotograferen worden thema’s waar de jongeren in hun dagelijks leven tegenaanlopen bespreekbaar gemaakt. Ixeg Waxie verschijnt vier keer per jaar in de vorm van een muurkrant en een gevouwen editie.

Geschreven door: Bas Nellen  

~

Ixeg Waxie is een initiatief van Wobby.club en ContourdeTwern en wordt ondersteund door het Tilburgs Mediafonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.  

~

Creatieve broedplaats 

In Tilburg West ligt broedplaats Wij West. Een plek in de wijk voor allerlei initiatieven rondom kunst, sport en ontmoeting. Dit is ook de thuisbasis van Ixeg Waxie. Vandaag is het redactiedag. Terwijl de organisatie de boel voorbereidt, druppelen de redactieleden van Ixeg Waxie één voor één binnen. 

~

“Hier mogen jongeren de ruimte innemen om hun stem te laten horen.” vertelt Jeroen de Leijer, beeldend kunstenaar en mede-oprichter van Ixeg Waxie. “Ze hoeven zich niet te houden aan ‘de norm’, maar creëren gewoon vanuit hun eigen beleving. Als ze die ruimte durven in te nemen ontstaat er beweging in hun leven. Ze bouwen zelfvertrouwen op en ontwikkelen zich.” Zoals Jeroen omschrijft ontstaan er tijdens projectdagen mooie gesprekken tussen de deelnemers. Er heerst een sfeer van wederzijds respect en gelijkwaardigheid.  

 

'Ixeg Waxie geeft een stem aan mensen die normaal geen stem hebben' Deelnemer Boris

Plantzaadje 

“Ik heb het blad van niets naar iets zien groeien, als een plantzaadje. Dat was erg mooi om te zien,” vertelt Boris, een van de tekstschrijvers van het gezelschap. Boris heeft Asperger, volgens hemzelf zijn minst interessante karaktereigenschap. Niet alleen de krant heeft een enorme groei doorgemaakt, ook hijzelf. “Voordat ik bij Ixeg Waxie kwam, zat ik twee à drie jaar thuis. Ik heb verschillende opleidingen geprobeerd, maar daar zat ik niet op mijn plek. Dit project heeft me doen ontdekken dat schrijven een uitlaatklep voor me is. Nu zit ik op een opleiding die ik écht leuk vind: HBO Creative Writing, waar van de 200 aanmeldingen maar 25 mensen worden aangenomen. Daar ben ik trots op.” 

Sociaal cement
Waar Jeroen, samen met Nick J. Swarth, verantwoordelijk is voor de eindredactie van de publicatie, zorgt Joy’s van Lieshout, sociaal-werker bij ContourdeTwern, voor alle randvoorwaarden. Joy’s is het sociale cement dat ervoor zorgt dat een project als Ixeg Waxie kan bestaan: “Wanneer ContourdeTwern een hulpzoekende heeft met een interesse in creativiteit, dan zetten ze deze persoon vaak door naar mij.” Ook gaat Joy’s zelf actief op zoek naar mensen die hulp behoeven. Een goed voorbeeld daarvan is Aran Vermij, illustrator bij Ixeg Waxie. 

Plantzaadje 

Jeroen de Leijer, Ixeg Waxie | Door: Roos Pierson

'Het verschil tussen nu en een aantal jaar geleden is dat ik veel meer in het leven sta' Deelnemer Aran
~

Cultuurparticipatie 

Joy’s ziet de positieve effecten van cultuurparticipatie van dichtbij en hoopt dat beleidsmakers dit ook gaan zien: “Ik denk dat als we sociaal-culturele projecten preventief kunnen inzetten, je aan de achterkant minder zorg nodig hebt.” Jeroen vult hierop aan: “Kunst en cultuur leveren misschien geen geld op, maar zijn wel de eerste stap naar wederopbouw van iemands leven.”  

Ixeg Waxie is dankbaar voor de samenwerking met Kunstloc Brabant: “Dat ik een project zoals Ixeg Waxie kan doen, daar zal ik me altijd hard voor blijven maken, en daar heb je een partij als Kunstloc Brabant bij nodig,” vertelt Joy’s. “Je ziet meteen een positief effect bij de deelnemers. Zonder Kunstloc Brabant en professionele kunstenaars zouden we dit niet kunnen doen.” 

De kracht van cultuurparticipatie

De afwezigheid van kunst en cultuur is voor sommige mensen áltijd aan de orde. Ook zonder pandemie. Toegang ertoe is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren. Kunst en cultuur kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, en van grote invloed zijn op het individu en zijn of haar omgeving. 

Om het belang van cultuurparticipatie zichtbaar te maken, ging Kunstloc Brabant op bezoek bij enkele parelprojecten die zich hiermee bezighouden. Deze keer lichten we Ixeg Waxie uit. Vorige week was dat Beeldkracht Oisterwijk en KRACHTVOER Theater en Pruts & Klooi volgen komende weken. Brabantse projecten met impact, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het hart op de goede plaats.

Lees hier meer over cultuurparticipatie

Bas Nellen

Online Marketeer bij Toffey
Bas Nellen