gevoed door Kunstloc Brabant
~

Anthony Fiumara maakt de quarantaine wat draaglijker met het troostrijke project Tracking Tilburg Online, waarbij jonge musici de leegstaande stad vullen met nieuwe muziek. Dit doet hij als stadscomponist van Tilburg; een rol die Fiumara eerder beschreef in zijn column ‘De stad en haar scenius’.

~

Tijdens dit project klimmen drie studenten, drie gevestigde Tilburgse componisten en Fiumara zelf in de pen om nieuwe muziek te schrijven. Zeven solisten voeren de korte composities uit. Dat doen ze op plekken die normaliter voor alle inwoners toegankelijk zijn, maar die momenteel noodgedwongen hun deuren gesloten houden.

Compositie van Anthony Fiumara, door Diederik Smulders

~

Samen met De Link koppelde Fiumara de componisten en musici aan een locatie. Zo liet Fiumara zich in zijn compositie ‘Lone’ voor cellist Diederik Smulders inspireren door de uitgesproken verlatenheid van de Tilburgse Concertzaal. De uitvoeringen bij de Concertzaal, het Natuurmuseum Brabant en De Meesterbarbier zijn al te bekijken. Tot juni zullen de composities verschijnen van Jacq Palinckx (door Claira Adams), Amin Ebrahimi (door Hanna van Rooijen), Frank Crijns (door Nikolaï Clavier) en Remy Alexander (door Tom Sanderman).

Compositie van Vlad Chlek, door Jop Schellekens

~

Wanneer de samenleving weer ‘los’ mag, zou de rol van muziek in de stad groot moeten zijn, volgens Fiumara. “Wat je nu al ziet, is dat muziek en kunst heel belangrijk zijn voor de wereld. Iedereen valt erop terug en put er troost, afleiding en energie uit.” Fiumara is benieuwd in welke gedaante we muziek tot ons gaan nemen in de toekomst. “Concerten blijven bestaan, maar ik denk dat er in deze tijd initiatieven worden ontwikkeld die de muziek op een nieuwe manier naar het publiek brengt.”

Iedereen valt erop terug en put er troost, afleiding en energie uit.

Compositie van Aura Bouw, door Sjors van der Mark

Dit project is een initiatief van De Link en komt mede tot stand met steun van Kunstloc Brabant, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

Volg Tracking Tilburg Online hier!