gevoed door Kunstloc Brabant
~

Wat betekent ruimte in relatie tot kunst en cultuur? Ieder jaar programmeert het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven een zomerfestival ter afsluiting van een seizoen vol kunst en cultuur. Wat vorig jaar TAC 2 STAY heette, krijgt dit jaar een vervolg onder de naam TAC 2 GO. Echter is de vorm van het festival dit jaar wat anders. Door de uitbraak van het COVID-19 virus, moest er buiten de gebaande paden geprogrammeerd worden om een festival nog mogelijk te maken.

~

De uitkomst is een nieuw concept dat een kruisbestuiving is van off- en online kunst. Met een speciaal programma gecureerd op het thema ‘kunst in relatie tot ruimte’, toont TAC 2 GO meerdere exposities die offline te bezoeken zijn. In de avond zetten de exposities zicht voort in TAC-talks, poëzie en performance ter aanvulling van het offline programma. We blikken vooruit door te kijken naar 3 hoogtepunten van het festival en hun connectie naar de online TAC-talks, die iedere avond om 20:00 worden uitgezonden op Facebook.

~

Copy paste - Cindy Bakker

Overal om ons heen worden we herinnerd aan onze overgang naar het nieuwe normaal. Winkelgebieden zijn versierd met gele pijlen die ons gedistantieerd houden en parken zijn gevuld met led-schermen die ons aanraden om thuis te blijven. Kunstenaar Cindy Bakker is gefascineerd door de voortdurende herhaling van deze (straat)objecten, die zeker nu een onbetwiste plek in onze wereld lijken te hebben. In Copy Paste, gecureerd door Wallspace, presenteert Bakker deze kleine alledaagse ontmoetingen tussen onderwerp en object tot een installatie waar deze ervaring wordt uitvergroot. Ze kopieert en plakt de dingen die we om ons heen op straat zien en transformeert ze in specifieke objecten die ons leren om op een andere manier met de buitenwereld om te gaan.

3551
Copy paste van Cindy Bakker | foto links door Almicheal Fraay, rechts door Peter Cox
~

In de TAC Talk ‘Space and Object’ van zondag 5 juli gaan Cindy Bakker en Pernilla Ellens (Wallspace) samen met Saskia van Stein dieper in op de theoretische praktijk achter Copy Paste en feminisme binnen de kunstscene.

~

Open veld - Mechteld Jungerius

PSV als identiteitsmachine van Eindhoven: heb je er ooit zo naar gekeken? Open Veld is een expositie die verder denkt dan het stadion. Het functioneert als een onderzoeksruimte met workshops die zich richten op empathie en diversiteit. Hoe kan een ruimte die voor mij veilig aanvoelt, voor jou onveilig aanvoelen?

Het afstudeerwerk van Jungerius erkent de fysieke en verbale aanvallen van de club’s officiële supportersvereniging op leden van de organisatie Eindhoven Kan Het (EKH) die de afgelopen jaren plaatsvonden. PSV heeft hier tot op heden geen statement over gegeven. Met deze voorvallen in het achterhoofd is onderzoeksruimte Open Veld ontwikkeld in gesprek met EKH: een actueel en historisch onderwerp dat via een originele invalshoek aan de kaak wordt gesteld.

3552
Open veld van Mechteld Jungerius
~

In de TAC Talk ‘Space and Identity’ van zondag 5 juli gaan Mechteld Jungerius en Kim Don (Freedom Theatre, Eindhoven Kan Het) samen met van Saskia van Stein dieper in op Open Veld en institutioneel racisme .

~

"Soon all this will be picturesque ruins" - Colin Keays

“Soon All This Will Be Picturesque Ruins” is een ruimtelijke installatie die op speelse wijze reageert op problemen van gentrificatie en de afnemende aanwezigheid van queer ruimtes in steden. Door middel van vijf video’s en een reeks achtergelaten voorwerpen, worden er fragmenten getoond van een buurt in Eindhoven waar een versneld proces van vernieuwing plaatsvond. Gedurende vijf maanden voegde Colin Keays een ingebeelde geschiedenis toe aan een schuur in Woensel, door middel van een reeks scenografische interventies en uitvoeringen. Gedocumenteerd door een ruimte die ergens tussen een ruïne en een bouwplaats lijkt te liggen, stelt het voyeuristische geraamte vragen rond de keuzevrijheid van de kijker en medeplichtigheid aan uitsluitingsprocessen.

3553
"Soon all this will be picturesque ruins" van Colin Keays | foto links door Davy de Lepper, rechts door Colin Keays
~

In de TAC Talk ‘Space and Diversity’ van zaterdag 4 juli gaan Colin Keays en Jess Oberlin (Plasma) samen met Lorena Gonzalez dieper in op gentrificatie en de invloed hiervan op subculturen in een stad als Eindhoven.

Hybride kunstfestival TAC 2 GO is te bezoeken van vrijdag 3 juli t/m zondag 5 juli in het Temporary Art Centre op Vonderweg 1, Eindhoven. De online content van het festival start iedere dag om 20:00 op het Facebook evenement, waar tevens de volledige programmering te vinden is. Op zaterdag 4 juli neemt TAC de Instafette van MEST over. Get your art on the go and tune in at eight o’clock for TAC 2 GO!

Moniek Simons

Hoofd Communicatie bij Temporary Art Centre
Moniek Simons