gevoed door Kunstloc Brabant
~

De naam Thomas Olde Heuvelt behoeft weinig uitleg in Nederland. Inmiddels ook in de rest van de wereld niet meer. Thomas is een relatief jonge schrijver, maar zijn oeuvre en successen liegen er niet om. Mestmag.nl sprak met de schrijver en vroeg hoe het is om internationaal succesvol te zijn.
- Geschreven door Renée de Kruif 

~

Successen

Thomas Olde Heuvelt (Nijmegen, 16 april 1983) studeerde Amerikaanse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en woont sinds 2007 in Den Bosch. In 2015 won Thomas de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award, voor zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. Ook werd hij genomineerd voor de World Fantasy Award. Zijn roman HEX, uitgebracht bij uitgeverij Luitingh Sijthoff in 2013, is wereldwijd verschenen bij grote uitgeverijen in de VS, Groot Brittannië, Frankrijk, Brazilië en vele andere landen. Warner Bros werkt momenteel aan de pilot voor een TV serie gebaseerd op dit boek. Zijn korte fictie heeft alleen in China al een publiek van meer dan een miljoen lezers en zijn boeken zijn ook verschenen in het Engels, Japans, Pools, Italiaans en Roemeens. Al zegt deze prestatie hem niet zo veel. “Ik kijk nooit terug op wat ik heb bereikt. Het is een proces, waar ik al een hele tijd aan werk”, zegt Thomas.

De achterflappen kende ik uit mijn hoofd

“Ik was erg jong toen ik al wist dat ik schrijver wilde worden”, zegt Thomas. “Mijn oom las me voor het slapen gaan altijd verhalen voor die eigenlijk veel te eng waren voor kinderen. Toen ik een jaar of acht was begon ik mijn eigen verhalen op te schrijven. Op mijn elfde ging ik vaak met mijn moeder naar de boekhandel. Ik vond de boeken van Stephen King fascinerend, maar mocht ze natuurlijk op die leeftijd nog niet lezen van mijn moeder. Maar ik kende de achterflappen uit mijn hoofd. Het werk van Stephen King en zijn bekendheid waren een grote inspiratiebron voor me.”

 Fotograaf David Samwel Bol

De achterflappen kende ik uit mijn hoofd
~

Wereldberoemd

De boeken van Thomas zijn een combinatie van horror en roman. Zijn werk is al meerdere malen bekroond. Zo is hij tweevoudig winnaar van de Paul Harland Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige fantasy verhaal. Thomas won in 2009 en 2012. In 2012 kreeg zijn verhaal The Boy Who Cast No Shadow ook de eervolle vermelding in de Science Fiction & Fantasy Translation Awards.

Een jaar later werd ditzelfde verhaal genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse Hugo Awards. Hiermee was Thomas de allereerste Nederlander ooit genomineerd voor deze prijs. In 2015 won hij ook daadwerkelijk een Hugo Award, in de categorie Best Novelette voor zijn boek The Day The World Turned Upside Down.

“Voor anderen is wat ik heb behaald misschien een groot succes. HEX is wereldwijd te verkrijgen, zelfs Stephen King tweette erover. Maar ik heb hier jaren naar toegewerkt. Het doel was heel erg ontastbaar. Ik dacht er natuurlijk al aan als elfjarig jongetje. Ik heb nooit gekeken naar wat ik al bereikt heb. Mijn wensenlijst is ook nog gewoon heel erg groot. Eén van mijn wensen is dat mijn werk verfilmd wordt en dat ik er aan mee mag werken.”Deze droom lijkt binnenkort uit te komen. Warner Bros werkt aan een pilot voor een televisieserie gebaseerd op de thriller HEX. Al is Thomas nog wat voorzichtig. “Gary Dauberman werkt aan het script. We mailen heen en weer. Maar ik heb wel geleerd dat je eerst maar eens moet afwachten of het allemaal doorgaat. Dus fingers crossed. Ik zal nog even geduld moeten hebben of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren.”

3820
~

‘Een zieke geest’

In 2011 week Thomas even af van zijn gebruikelijke genre en schreef het boek Harten Sara. Een verhaal over een meisje met Asperger. Het boek is meer een psychologische coming of age-roman met magisch realistische invloeden. In 2013 keerde hij terug naar zijn gebruikelijke genre, griezelavontuur, en kwam HEX uit.

HEX werd de bestverkochte nieuwe fantasyroman van de eerste helft van 2013. HEX speelt zich af in Beek, een dorpje in de gemeente Berg en Dal. Het plaatsje ligt vlakbij zijn geboortestad Nijmegen en in Berg en Dal groeide hij op. “In alle personages zit iets van jezelf. Er komt natuurlijk ook veel verbeelding bij kijken, zeker wanneer het gaat om bovennatuurlijke krachten. Ik krijg weleens de vraag hoe ziek mijn geest is”, lacht Thomas. “Maar dat valt reuze mee. Ik ben een vrij zonnig persoon en hou van vrolijke muziek.” Voor Thomas is het schrijven een uitlaatklep. “Het is een veilige manier om angstgevoelens los te laten. Iedereen zoekt dat wel ergens in. Het is niet voor niets dat we voor het plezier naar een horrorfilm kijken of in een achtbaan gaan. Dat moment van spanning hebben wij nodig.”

De lezer is erg belangrijk

Dagelijks ontvangt Thomas berichten van mensen over de hele wereld. Berichten met de strekking dat ze niet meer kunnen slapen zonder lampje aan na het lezen van zijn boek. “Dat vind ik heerlijk”, lacht Thomas. “Het betekent dat ik mijn lezer mee kan nemen in mijn verhaal en dat ik bovennatuurlijke dingen geloofwaardig kan maken. Mensen moeten zich ergens in kunnen herkennen. Daarom is het belangrijk dat ik alles met veel details beschrijf, zodat lezers het echt voor zich gaan zien.”

Thomas beantwoordt ook altijd alle mailtjes en berichten die hij ontvangt van lezers en zoekt de lezer ook graag op. “Ik reis veel. Dit jaar ben ik vooral naar de Scandinavische landen geweest, ter promotie maar tegelijkertijd ook om lezers persoonlijk te ontmoeten. Een boek is een relatie tussen een auteur en de lezer. Zonder de lezer is een boek maar een dode boom.”De hele wereld over reizen heeft ook wel een keerzijde. “Ik moet er voor waken dat ik wel tijd vrij blijf maken om te schrijven. Ik heb afgelopen zomer zes weken in Nice gezeten. Daar heb ik me afgezonderd van de buitenwereld om gewoon weer even te kunnen schrijven. Dat is het nuttige met het fijne combineren; schrijven op een heerlijke zonnige plek.”

Fotograaf: David Samwel Bol

De lezer is erg belangrijk
~

Internationale bekendheid

Thomas is een internationale bekendheid. “Ik geniet er enorm van”, zegt hij. “Mijn grote wens was om over de grens bekend te worden. Mijn voormalige editor zei ooit: ‘Wees realistisch, Nederlandse schrijvers schoppen het zelden zo ver.’ Maar ik ben enorm ondernemend ingesteld. Dus ik ben zelf gaan investeren in vertalingen, heb hard gewerkt aan een netwerk en heb me volledig voor dit doel ingezet. Zo bouw je je eigen successen op. Nu worden mijn boeken gelezen in Amerika en Engeland, maar ook in India en Argentinië. Dat geeft een heel bijzonder gevoel.”

Renée de Kruif

Renée de Kruif

Freelance journalist, tekstschrijver en fotograaf