gevoed door Kunstloc Brabant
~

In Den Bosch ontfermen kunstenaars en bewoners zich al sinds 2016 over drie verweesde Brugwachtershuisjes. Deze community groeit alsmaar door, onder het toeziend oog van Stichting Weeshuisjes. Directeur Imke van Dillen begon dit initiatief omdat ze gelooft dat iedereen het in zich heeft om de eigen leefomgeving te verbeteren. Ook in crisistijd.

~

Imke geeft mensen de plek en support om hun ideeën op vrijwillige basis tot uitvoering te brengen. Voor acties van kunstenaars regelt ze onder meer budget via sponsors en fondsenwervering. Dat wereldwijd nu zoveel mensen uit gulheid en zonder winstoogmerk actief hun eigen omgeving verbeteren, verbaast haar niets. Op die flow varen de weeshuisjes al jaren.

Ook nu de huisjes geen fysieke ontmoetingsplek mogen zijn, worden ze benut door en voor creatieve initiatieven van kunstenaars, lokale ondernemers en bewoners.

Op die flow varen de weeshuisjes al jaren.

De muren van de campingkoffietent

Eén van de initiatieven die tijdens de coronacrisis is ontstaan, is de tekening van Eva van Buro Keet op het brugwachtershuisje aan de Orthenbrug. Normaal gesproken huist hier een koffietent, voor en door de buurt, waar je korting krijgt wanneer je een eigen mok meeneemt. Nu steekt het huisje de Bosschenaar een hart onder de riem.

 

 

De muren van de campingkoffietent
~

Samen en tóch veilig

Het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug wordt bewoond door ‘sluismeester’ Krijn. Deze pop (met honderden volgers op zijn eigen Facebook account) waakt dag en nacht over de brug en vormt voor iedereen die de stad in- en uitgaat een markante verschijning. Hij geeft de voorbijgangers – met zijn verhalen en steeds wisselende opstellingen – een kijkje in zijn leven. Net als iedereen worstelt ook Krijn met de gevolgen van de coronacrisis. Voor het raam hangt een wit shirt met een rood hart als blijk van waardering aan alle mensen in de zorg. Bovendien zorgt hij de komende tijd voor wat gezelligheid voor mensen die net als hij óók alleen zijn. Om beurten gaat hij met hen proberen een 1000-stukjes puzzel te leggen, samen en tóch veilig!

3381

Sluismeester Krijn

Tijdelijk rust

In het derde brugwachtershuisje aan de Anthoniebrug worden af en toe podcasts gemaakt door jonge makers over actuele zaken. De impact van de coronacrisis blijft niet onbesproken. Daarnaast bedachten Don & Brigitte om van dit huisje een rustplek in woelige tijden te maken. Het blijkt een fijne plek om even rustig in je eentje te kunnen werken. Speciaal aanbod voor buurtgenoten ‘in nood’.

Tijdelijk rust

Blijf op de hoogte van Stichting Weeshuisjes: Weeshuisjes | Camping Koffietent | Sluismeester Krijn | Radio Brugwachter | Bossche Brugwachtershuisjes

Stichting Weeshuisjes ontvangt een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma.

Imke van Dillen

Imke van Dillen

Directeur Stichting Weeshuisjes