gevoed door Kunstloc Brabant
~

KRACHTVOER Theater maakt de wereld een stukje mooier. Door theater in te zetten als middel ontstaan verbindingen tussen mensen, in het bijzonder tussen kinderen en ouderen. De projecten slaan een brug tussen zorg en cultuur, professioneel- en amateurtheater en disciplines en generaties.

Geschreven door: Bas Nellen

~

Dit project wordt gemaakt in samenwerking met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Parktheater Eindhoven en Vitalis WoonZorg Groep en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Ars Donandi en de provincie Noord-Brabant.  

~

De Troostprijs

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een grote groep die in de samenleving steeds minder mee kan doen zijn ouderen. KRACHTVOER Theater denkt daar anders over. Ouderen brengen een rijkdom mee aan levenservaring. Ze inspireren, door op hoge leeftijd nog open te staan voor nieuwe projecten. Daar gaat een enorme kracht van uit. Bij De Troostprijs gaan kinderen en ouderen via bewegingsimprovisaties op zoek naar wat er wél mogelijk is aan contact in ‘het nieuwe normaal’, ondersteund door bijzondere kostuums, materialen en muziek van professionele muzikanten.

“We maken van de beperking onze kracht. Dat is een uitdaging die we in al onze projecten opzoeken,” aldus oprichter en artistiek leider Maddy Kok. Het resultaat wordt een film en een instructievideo, zodat ook activiteitenbegeleiders in zorginstellingen hiermee aan de slag kunnen. De film is toegankelijk voor iedereen en dient als inspiratiebron voor speelse activiteiten met de mensen om je heen.

~

Verbinding

Maddy: “Ik vind het mooi om ouderen en kinderen bij elkaar te brengen. Dat inspireert me als maker door de bijzondere dynamiek die er ontstaat in een ruimte. Onze oudste deelnemers zijn bezig met het feit dat ze er over een tijdje niet meer zijn, die kinderen komen heerlijk onbezonnen binnen en gaan gewoon lekker spelen. De oudere spelers bloeien helemaal op van die jonge energie, dat is zo’n cadeautje voor ze."

'Spelen heeft zoveel power, omdat het verbeelding heeft. Het ontstijgt de ellende van alledag' Maddy Kok
~

Levensenergie

Hanneke, 72 jaar, is een van de speelsters die meewerkt aan het theaterproject. Ze ging met pensioen en had zich voorgenomen om ‘allemaal leuke dingen’ te gaan doen. Maar leuk is ook maar leuk, en er begon iets te knagen. “Ik was Netflix aan het kijken laatst, volgens mij The Crown, en daar hoorde ik iemand zeggen: ‘Rond mijn zeventigste kwam ik tot de ontdekking dat ik steeds meer tot de toeschouwers ga behoren en steeds minder tot de deelnemers.’ Toen dacht ik, verdomd dat is het."

KRACHTVOER Theater voorziet enorm in die behoefte vertelt ze: “Het klinkt afgezaagd, maar we maken als groep een verschil, en dat voelt heel fijn.” Vice versa is dit project voor de kinderen net zo plezierig. Bijvoorbeeld voor de jonge speelster Beau van 10 jaar: “Ik vind het leuk om met ouderen te werken, want zelf heb ik geen opa en oma meer.”

“En dan krijg je er ineens acht cadeau, een heleboel bonusoma’s en -opa’s”, voegt Maddy toe. In de repetitieruimte zien we de spelers rondlopen door de ruimte met grote glimmende schijven om zich heen, een kunstzinnige interpretatie op de 1,5-meterregel. Als een soort planeten dwalen ze door de ruimte en reageren ze op elkaars nabijheid. Het beeld is sereen. Kinderen en ouderen die samen een planetenstelsel vormen. Ze dansen, lachen en reageren op elkaar, gaan de verbinding aan op afstand. Een mini-universum vol warmte en levensenergie. En dan is het tijd om te spelen.

'Ik wil toch nog gehoord en gezien worden, voor iemand iets betekenen, ook al is het maar op een heel klein vlak' Deelnemer Hanneke

Cultuurparticipatie

Aan het eind van de repetitie wordt de champagnefles opengetrokken. KRACHTVOER Theater heeft vanuit de provincie een meerjarensubsidie ontvangen om hun projecten verder door te ontwikkelen. Ze hopen dat steeds meer organisaties, beleidsmakers en fondsen het belang inzien van cultuurparticipatie. Anouk, zakelijk leider bij KRACHTVOER Theater: “Gelukkig wordt er nu steeds vaker de verbinding gezocht tussen cultuur en zorg en vallen onze projecten niet langer tussen wal en schip, maar zijn we juist pioniers.” KRACHTVOER Theater hoopt dan ook van harte dat deze ontwikkeling zich de komende jaren alleen maar blijft voortzetten. Mét de nodige expertise en het netwerk van Kunstloc Brabant.

Cultuurparticipatie

Deelnemer Beau, KRACHTVOER | Door: Roos Pierson

De kracht van cultuurparticipatie

De afwezigheid van kunst en cultuur is voor sommige mensen áltijd aan de orde. Ook zonder pandemie. Toegang ertoe is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren. Kunst en cultuur kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, en van grote invloed zijn op het individu en zijn of haar omgeving. 

Om het belang van cultuurparticipatie zichtbaar te maken, ging Kunstloc Brabant op bezoek bij enkele parelprojecten die zich hiermee bezighouden. Deze keer lichten we KRACHTVOER Theater uit, volgende week Pruts & Klooi. In de afgelopen weken hebben we Beeldkracht Oisterwijk en Ixeg Waxie aan het woord gelaten. Brabantse projecten met impact, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het hart op de goede plaats.

Lees hier meer over cultuurparticipatie

Bas Nellen

Online Marketeer bij Toffey
Bas Nellen