gevoed door Kunstloc Brabant
~

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in bed met een bord kruimels en ketchup naast me. Wanneer je ontbijt bestaat uit 2 tosti’s en een paracetamol, weet je dat je een goede avond hebt gehad. Het was weer Cultuurnacht in Breda. 25 januari stond helemaal in het teken van Verlang de nacht. Met meer dan 160 activiteiten op 60 verschillende locaties op het programma was er dan ook meer dan genoeg om naar te verlangen. Van dans tot literatuur, van performance tot fotografie en van muziek tot een speciale kindercultuurnacht. Verlang de nacht is voor iedereen.

- Geschreven door Lisa Habets

~

Cultuurnacht selected

Wanneer ik de dag van tevoren een poging doe om een planning te maken van wat ik allemaal wil gaan bezoeken, schiet ik lichtelijk in de keuzestress vanwege het overvolle aanbod. Op dat moment zie ik op Facebook een post met ‘Cultuurnacht selected’ voorbijkomen, een overzicht van de programma’s die je moet zien op basis van verschillende categorieën. Zo is er ‘Stil je verlangen’ om je te laten verwonderen, ‘Beautiful Breda Buildings’ voor de meest bijzondere locaties en ‘Cultuurnacht Bubble Gum’ voor een spannende avond. Goed om te weten. Maar natuurlijk valt een avond als deze maar tot op zekere hoogte te plannen en zoals iedereen weet, zijn de meest onverwachte plekken soms de leukste. Dus ik laat me graag verrassen.

3161

foto: Lisa Habets

~

De avond in

Voor ons begint de avond met een bord boerenkoolstamppot bij Foodguerilla op STEK. Je kunt maar beter een goede bodem hebben, toch? STEK is een echte broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de wijk de Belcrum. Met ateliers, winkeltjes en werkplaatsen de perfecte plek om Cultuurnacht te starten. Vanuit STEK is het slechts 5 minuutjes lopen naar Electron waar een rewind-editie van het spoken word-event Stortvloed plaatsvindt. Luisterend naar verschillende artiesten, zittend in een comfortabele zetel in huiskamersetting met enkel wat schemerlampen, glijden we langzaam maar zeker de avond in.

~

De avond uit

Als je vanuit Electron de hoek omslaat en langs het water loopt, kom je uit bij BRACK Beer Construction, een proeflokaal in een oude, open fabriekshal. Deze unieke locatie is een van de vele pareltjes die Breda rijk is. We zitten hier met een speciaalbiertje a.k.a. Bracke Kip (alleen al vanwege de naam wil je deze proberen) aan het kampvuur, wanneer BUT FILM FESTIVAL in een optocht de fabriekshal binnen marcheert om BUTFF 2020 in te luiden. Met als thema Holy Shit nu al een veelbelovende 15e editie. Ondertussen doet het woord de ronde dat er in de oude suikerfabriek De Faam een spookhuis is geïnstalleerd. Dit zegt al genoeg over de diversiteit aan activiteiten die Cultuurnacht te bieden heeft. Na De Faam passeren we nog andere locaties waaronder de Belcrum Watertoren, de Koepelgevangenis en de stadsgalerij. Terwijl we alle Bredase cultuur in ons opnemen, laten we langzaam maar zeker de avond achter ons.

3162

foto: Lisa Habets

~

De nacht in

De nacht blijkt echter nog maar net begonnen. In poppodium de MEZZ is er namelijk nog de beruchte Cultuurnacht afterparty: Aftermatten! Op de aanstekelijke Arabische grooves van YallahYallah danst iedereen zijn laatste resten energie eruit. En nu, the morning after Aftermatten ben ík volledig afgemat, maar dan wel in de meest positieve zin van het woord! Cultuurnacht 2020 was er een van vele gezichten, waar je erachter komt dat schoonheid en kunst nooit ver weg zijn.

Cultuurnacht 2020 was er een van vele gezichten. Lisa Habets