gevoed door Kunstloc Brabant
~

Afgelopen november werd Aggie van Dongen door de gemeente Zundert in de schijnwerpers gezet. Het afgelopen jaar ontwierp zij uit eigen hand en initiatief een aantal wandelroutes langs de beek de Weerijs, ook wel de Aa genoemd. De Weerijs ontspringt in België en stroomt langs de singels van Breda. Afgelopen maand lanceerde Aggie haar negen wandelingen, waarmee ze schoonheid van het Brabantse landschap in kaart bracht. Ze ontving hiermee direct een prijs. Mestmag vroeg haar naar haar succes.

- Geschreven door Lotte Adams - van Dongen, foto's door Ton van den Berg

~

Wat is ‘Wandelen langs Aa of Weerijs’?

“Wandelen Aa of Weerijs is een map met daarin negen folders met unieke wandelingen rondom de Aa of Weerijs. De wandelingen zijn gemiddeld twaalf kilometer lang en eindigen bij het startpunt. De wandelingen gaan gedeeltelijk langs het water maar ook door de aangrenzende natuurgebieden door Wernhout, Zundert, Rijsbergen en Breda. Elke folder bevat een routebeschrijving, rustpunten, horecasuggesties en historische wetenswaardigheden.”  

Hoe ben je op het idee gekomen om wandelroutes te ontwerpen?

“Met een vriendin plan ik regelmatig een wandelweekend waarin we een groot aantal kilometers afleggen. Vorig jaar hebben we de Dommelroute gelopen. Dit zijn negen wandelingen van Peer naar Den Bosch. Ik besefte toen dat rondom mijn eigen woonplaats geen lange afstandswandelingen zijn. Langs de Weerijs liepen in tegenstelling tot de Buische Heide, de Moeren en de Panhoef, nog weinig routes. De routes die door het bos lopen, zijn slechts vier of vijf kilometer lang. Zodoende kreeg ik het idee om rondwandelingen te maken. Ik wilde geen lijnwandelingen maken, omdat je daardoor problemen hebt met je vervoer terug. Daarnaast wilde ik de wandelingen niet langer maken dan 12,5 km zodat ze voor veel wandelaars te lopen zijn. Voor de fanatieke wandelaar is het mogelijk een wandeling uit te breiden, door er bijvoorbeeld twee achter elkaar te doen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om wandelroutes te ontwerpen?
~

Met welke middelen ben je aan de slag gegaan?

“Het idee ontstond in oktober 2017. Tot aan de lancering in november 2018 heb ik alle paadjes rondom de Weerijs bewandeld om zo de mooist mogelijke route te maken. Verder heb ik vaak zitten turen op Google Earth en met apps de lengte en duur van de routes uitgemeten. De folders heb ik zelfontworpen en geschreven. Het drukwerk werd uiteraard uitbesteed bij een plaatselijke drukkerij. Daarnaast ben ik zelf ook adverteerders gaan werven en verkooppunten aangesproken. Tot slot wilde ik ook een website hebben waar informatie op te vinden is en waar wandelaars de folders kunnen bestellen of met mij in contact kunnen komen. De website is door een professionele websitebouwer gemaakt. De foto’s voor de website zijn gemaakt door een bevriende fotograaf.”

Waar ben je het meest trots op?

“Het meest trots ben ik op het resultaat dat ik zelf heb neergezet. Ik krijg veel positieve reacties op het wandelroutes, maar ook op het initiatief dat ik hiermee genomen heb. In vier dagen tijd waren alle exemplaren uitverkocht, waardoor ik snel aan de tweede druk ben begonnen. Het is overweldigend dat mijn idee zo omarmd wordt.”  

3803
Lange Gooren | Ronde 2 | foto: Ton van den Berg
~

Hoe was de lancering van de wandelroutes verlopen?

“Het bleek al snel na een berichtje op mijn eigen Facebook dat de belangstelling voor de wandelmap groot was (red: Het bericht werd meer dan 150 keer gedeeld in twee dagen). Twee weken voor de lancering heb ik aangekondigd dat het een feestelijke start zou zijn met een wandelgadget voor de eerste 50 personen die een wandelmap kwamen halen. Het stukje straat voor ons huis in herfstsferen aangekleed; kacheltjes picknicktafels, kaarsen, koffie/thee, en veel bladeren. Daarbij had ik de ‘Beleefkeet” (een soort Pipo-wagen) mogen lenen om de mapjes te kunnen uitdelen. Om 10 uur stond er al meteen een lange rij en kwam ook de krant foto’s maken. Verder werd ik diezelfde middag live geïnterviewd door Omroep Ons West-Brabant.”

Hoe worden de wandelroutes ontvangen?

“Bij de bestellingen die ik online ontvang, staan regelmatig enthousiaste reacties. Daarnaast heb ik de PRET handdruk mogen ontvangen. PRET staat voor Platvorm Recreatie en Toerisme. De organisatie vraagt inwoners en organisaties hun talenten om te zetten in creatieve, bijzondere of leuke ideeën om Zundert verder op te kaart te zetten. Het beste idee wordt beloond met een PRET-handdruk. Ik ben ontzettend trots dat PRET mijn initiatief heeft gekozen.

3805
De Krochten | Ronde 1 | foto: Ton van den Berg

Ben je nieuwsgierig en wil je zelf de wandelroutes gaan lopen? Je vindt hier alle informatie over de wandelrondes. 

Lotte Adams – van Dongen

Redacteur
Lotte Adams – van Dongen