gevoed door Kunstloc Brabant
~

Al wandelend over onze toekomstige wereld in gesprek gaan. Dat leek dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman een mooi plan. Ze brengt mensen graag samen en is bezig met de vraag: ‘Hoe maak ik de wereld een stukje mooier?’. In deze periode van structurele verandering wil ze actief mensen ontmoeten en in gesprek gaan over de toekomst. Van 6 t/m 16 augustus wandelde ze daarom tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk. Op gepaste afstand sprak ze met inwoners, kunstenaars, initiators, beleidsmedewerkers en wetenschappers. “Ik ben maker en ik volg wat er op mijn pad komt. Ik heb hiermee zoiets essentieels aangeboord, het komt uit mijn hart”, vertelt Vera.

Geschreven door: Simone Vos

~

“De wereld mooier maken, dat is een thema waar ik al langer mee bezig ben. Door de coronacrisis merkte ik dat er steeds minder ontmoetingen zijn met mensen die je niet kent. Daardoor kom je steeds meer in je eigen wereld en daar maak ik me zorgen over. Het is juist belangrijk om mensen te spreken en geïnspireerd te raken”, gaat Vera verder. “Daarom heb ik een activiteit bedacht waarin dat wél kon: wandelen. Dat is coronaproof en op die manier kon ik inspirerende mensen op het gebied van duurzaamheid spreken.”

~

Walk & Talk

In mei 2019 studeerde Vera na negen jaar af als dirigente en fluitiste. “Ik kreeg mooie aanbiedingen voor opdrachten. Voor mij is muziek een moment om mensen even uit hun sleur te halen. In het hier en nu te zijn en de dagelijkse beslommeringen te vergeten. Maar toen corona kwam, viel alles weg. Daar heb ik wel even van gebaald. Ik ben niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten, dus ik bedacht het Walk & Talk project. Inspirerende mensen ontmoeten die de wereld een stukje mooier willen maken”, gaat ze verder.

“Ik heb 34 mensen gevonden met wie ik graag in gesprek wilde gaan. De klimaatcrisis houdt mij bezig, want als we zo doorgaan met de wereld, dan hebben onze kinderen straks geen fijne plek meer om te leven”, zegt ze. “De bedrijven en initiatieven die ik heb gekozen om de wandeltocht mee te doen, willen de wereld een stukje mooier maken. Van elk gesprek dat ik heb gehad, maak ik nu een podcast. Dat is meteen fijne bezigheid in deze coronatijd.”

Voor mij is muziek een moment om mensen even uit hun sleur te halen. Vera Hofman
~

Tijdens haar wandeltocht spreekt Vera met bedrijven, maar ook met een aantal kunstenaars en makers. Iedere dag loopt ze twee keer tien kilometer met iemand en schuift ze bij mensen aan voor de lunch en het diner. “Ik ben bij Ecodorp Boekel geweest en heb pianist TELDERMAN gesproken. Daarnaast sprak ik met Tanja Nolten van SMARTCirculair. Ze houdt ontwerpwedstrijden op middelbare scholen rondom klimaatpositieve ontwerpen. De jongeren ontwerpen een project voor bedrijven en zo houden ze zich ineens bezig met duurzaamheid en het milieu”, aldus Vera.

6285
Illustratie door: Jessica Bacuna
~

Kunstenaars en makers

Juist de blik van kunstenaars op de wereld, spreekt Vera aan. “Makers zitten niet vast in beleid, die zijn niet beperkt door regels. Ze hebben een bredere blik en meer mogelijkheden, dat maakt hen zo interessant. Neem Studio Solarix, oprichter Reinier Bosch maakt energieopwekkende gevels voor gebouwen. Zij vinden zonnecellen lelijk en zijn bang dat het straatbeeld daardoor bepaald wordt in de toekomst. Dus maken zij mooie, gekleurde zonnecellen op gevels. Ze hebben zelfs zonnecellen ontworpen waarop je ’s avonds kunt gamen.” “Dat is toch mooi, dat een kunstenaar zo anders naar een object kijkt? Kunstenaars nemen mensen mee in hun verhaal en zorgen ervoor dat een onderwerp op een toegankelijke manier aan bod komt”, vertelt Vera. “Ze hebben een verbindende rol in de maatschappij.”

Kunstenaars nemen mensen mee in hun verhaal en zorgen ervoor dat een onderwerp op een toegankelijke manier aan bod komt. Vera Hofman
~

Ontdekkingsreis

“Voor mij was Walk & Talk één grote ontdekkingsreis en ik hoorde veel nieuws op het gebied van duurzaamheid. Eén van de conclusies is dat we nog een hele lange weg te gaan hebben, als we echt in harmonie met de natuur en elkaar willen leven. We pakken stukken land en kopen iets nieuws, als we dat willen. Zonder echt na te denken of dat wel goed is voor het klimaat en milieu. Dat moet anders. Gelukkig zijn er veel mensen die al goed bezig zijn en heb ik goede hoop dat het over tien tot twintig jaar beter gaat”, zegt Vera.

6286
Illustratie door: Jessica Bacuna
~

“Door de gesprekken die ik heb gevoerd, heb ik gemerkt dat iedereen op z’n eigen manier kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Er is altijd een talent dat in te zetten is. Het gaat erom dat je jezelf de vraagt stelt: heb ik iets bijgedragen om de wereld een stukje mooier te maken? Ik ben hoogzwanger en ben me heel bewust van het feit dat mijn kind in deze wereld gaat leven. Deze tocht heeft geholpen om uit de dagelijkse beslommeringen te komen en me te richten op hoe ik een bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld.”

Podcasts beluisteren

Op de website van Vera Hofman zijn de podcasts te beluisteren die ze maakte tijdens haar wandelingen. Ook op Spotify komen trailers te staan. De eerste podcast staat online.

Bekijk de website

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos