Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Al wandelend over onze toekomstige wereld in gesprek gaan. Dat leek dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman een mooi plan. Ze brengt mensen graag samen en is bezig met de vraag: ‘Hoe maak ik de wereld een stukje mooier?’. In deze periode van structurele verandering wil ze actief mensen ontmoeten en in gesprek gaan over de toekomst. Van 6 t/m 16 augustus wandelde ze daarom tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk. Op gepaste afstand sprak ze met inwoners, kunstenaars, initiators, beleidsmedewerkers en wetenschappers. “Ik ben maker en ik volg wat er op mijn pad komt. Ik heb hiermee zoiets essentieels aangeboord, het komt uit mijn hart”, vertelt Vera.

Geschreven door: Simone Vos

“De wereld mooier maken, dat is een thema waar ik al langer mee bezig ben. Door de coronacrisis merkte ik dat er steeds minder ontmoetingen zijn met mensen die je niet kent. Daardoor kom je steeds meer in je eigen wereld en daar maak ik me zorgen over. Het is juist belangrijk om mensen te spreken en geïnspireerd te raken”, gaat Vera verder. “Daarom heb ik een activiteit bedacht waarin dat wél kon: wandelen. Dat is coronaproof en op die manier kon ik inspirerende mensen op het gebied van duurzaamheid spreken.”

Walk & Talk

In mei 2019 studeerde Vera na negen jaar af als dirigente en fluitiste. “Ik kreeg mooie aanbiedingen voor opdrachten. Voor mij is muziek een moment om mensen even uit hun sleur te halen. In het hier en nu te zijn en de dagelijkse beslommeringen te vergeten. Maar toen corona kwam, viel alles weg. Daar heb ik wel even van gebaald. Ik ben niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten, dus ik bedacht het Walk & Talk project. Inspirerende mensen ontmoeten die de wereld een stukje mooier willen maken”, gaat ze verder.

“Ik heb 34 mensen gevonden met wie ik graag in gesprek wilde gaan. De klimaatcrisis houdt mij bezig, want als we zo doorgaan met de wereld, dan hebben onze kinderen straks geen fijne plek meer om te leven”, zegt ze. “De bedrijven en initiatieven die ik heb gekozen om de wandeltocht mee te doen, willen de wereld een stukje mooier maken. Van elk gesprek dat ik heb gehad, maak ik nu een podcast. Dat is meteen fijne bezigheid in deze coronatijd.”

Voor mij is muziek een moment om mensen even uit hun sleur te halen. Vera Hofman

Tijdens haar wandeltocht spreekt Vera met bedrijven, maar ook met een aantal kunstenaars en makers. Iedere dag loopt ze twee keer tien kilometer met iemand en schuift ze bij mensen aan voor de lunch en het diner. “Ik ben bij Ecodorp Boekel geweest en heb pianist TELDERMAN gesproken. Daarnaast sprak ik met Tanja Nolten van SMARTCirculair. Ze houdt ontwerpwedstrijden op middelbare scholen rondom klimaatpositieve ontwerpen. De jongeren ontwerpen een project voor bedrijven en zo houden ze zich ineens bezig met duurzaamheid en het milieu”, aldus Vera.

Kunstenaars en makers

Juist de blik van kunstenaars op de wereld, spreekt Vera aan. “Makers zitten niet vast in beleid, die zijn niet beperkt door regels. Ze hebben een bredere blik en meer mogelijkheden, dat maakt hen zo interessant. Neem Studio Solarix, oprichter Reinier Bosch maakt energieopwekkende gevels voor gebouwen. Zij vinden zonnecellen lelijk en zijn bang dat het straatbeeld daardoor bepaald wordt in de toekomst. Dus maken zij mooie, gekleurde zonnecellen op gevels. Ze hebben zelfs zonnecellen ontworpen waarop je ’s avonds kunt gamen.” “Dat is toch mooi, dat een kunstenaar zo anders naar een object kijkt? Kunstenaars nemen mensen mee in hun verhaal en zorgen ervoor dat een onderwerp op een toegankelijke manier aan bod komt”, vertelt Vera. “Ze hebben een verbindende rol in de maatschappij.”

Kunstenaars nemen mensen mee in hun verhaal en zorgen ervoor dat een onderwerp op een toegankelijke manier aan bod komt. Vera Hofman

Ontdekkingsreis

“Voor mij was Walk & Talk één grote ontdekkingsreis en ik hoorde veel nieuws op het gebied van duurzaamheid. Eén van de conclusies is dat we nog een hele lange weg te gaan hebben, als we echt in harmonie met de natuur en elkaar willen leven. We pakken stukken land en kopen iets nieuws, als we dat willen. Zonder echt na te denken of dat wel goed is voor het klimaat en milieu. Dat moet anders. Gelukkig zijn er veel mensen die al goed bezig zijn en heb ik goede hoop dat het over tien tot twintig jaar beter gaat”, zegt Vera.

Illustratie door: Jessica Bacuna

“Door de gesprekken die ik heb gevoerd, heb ik gemerkt dat iedereen op z’n eigen manier kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Er is altijd een talent dat in te zetten is. Het gaat erom dat je jezelf de vraagt stelt: heb ik iets bijgedragen om de wereld een stukje mooier te maken? Ik ben hoogzwanger en ben me heel bewust van het feit dat mijn kind in deze wereld gaat leven. Deze tocht heeft geholpen om uit de dagelijkse beslommeringen te komen en me te richten op hoe ik een bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld.”

Podcasts beluisteren

Op de website van Vera Hofman zijn de podcasts te beluisteren die ze maakte tijdens haar wandelingen. Ook op Spotify komen trailers te staan. De eerste podcast staat online.

Bekijk de website

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
+31 6 22 15 14 30

Duurzaamheid

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Duurzaamheid en de festivalbranche, tot voor kort hadden ze niet veel met elkaar gemeen, maar daar komt nu verandering in.

4 oktober 2022
Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

Hoe gaat de culturele sector om met klimaatverandering? Documentalist Ton van der Linden zet een aantal duurzame voorbeelden op een rij.

7 oktober 2021
Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant volledig energieneutraal zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

22 oktober 2019
“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

De textielindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken. Met de tentoonstelling Earth Matters brengt het TextielMuseum dit maatschappelijke thema onder de aandacht.

19 oktober 2017
Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie