gevoed door Kunstloc Brabant
~

Een ex-gevangene, een strenggelovige of gewoon een “vreemde eend”, de keuze is reuze in de Human Library: een pop-up bibliotheek van Tilburg University en Bibliotheek Midden-Brabant waar je geen boeken maar mensen leent. Donderdag 13 februari vond het uit Denemarken overgewaaide concept opnieuw in Tilburg plaats. Robin ging voor MEST op pad en las er Kale Vrouw, om daarna eens dankbaar in haar eigen boekenkast te staren.

- Geschreven door Robin Berkelmans

~

“Wacht hier. Ik ga je boek halen.”

Terwijl ik onderaan de trappen van de LocHal wacht haast een ‘human librarian’ zich naar de boekenkast: een mysterieuze ruimte ergens achterin de bibliotheek, waar boeken worden bewaard die je er normaal niet ziet. Of ja, wel ziet – maar minder vlug zal lezen.

Mijn boek, ‘Kale Vrouw’, en ik schudden elkaar de hand. Ik doe mijn best om niet te vlug naar haar omslagbeeld te staren. “Loop maar mee.”

Te midden van tientallen andere lezers en boeken krijgen we, als in een keurig restaurant, een tafel aangewezen. Maar tussen ons branden er vragen in plaats van kaarslicht.

“Hoe gaat het?”

“Goed.”

“Hoe is het om kaal te zijn?”

“Vrij.”

In een gesprek dat volgens de achterflap over kaal zijn gaat, verliezen mijn boek en ik ons in een discours over identiteit, mode en vrijheid. Kale Vrouw vertelt hoe ze, toen ze haar pruik tijdens het zwemmen voor het eerst verloor, plots voelde hoe fijn het is om water en wind over je hoofdhuid te voelen aaien. Ik vraag haar of dat misschien de reden is waarom monniken in het boeddhisme hun hoofd vrijwillig kaalscheren en zij antwoordt dat dat zomaar eens een reden zou kunnen zijn.

'Kale vrouw' Ingrid over het AEC-Syndroom

~

Hardop denken we samen na over dingen die we allebei lijken te begrijpen. En net als bij een goed boek vliegt de tijd voorbij.

Vijf minuten voor het einde van ons gesprek worden we dan ook gewaarschuwd dat ons verhaal ten einde loopt. Ik probeer nog om mijn vragen als een samenhangend slotstuk aan elkaar te rijgen maar voordat mijn boek en ik zijn uitgepraat heeft de stopwatch onze laatste bladzijdes al omgeslagen.

Human Library in Tilburg

~

Geïnspireerd en een beetje verslaafd haast ik mijzelf naar de balie om te kijken welk boek er nu vrij is. Ik app een vriend, die vraagt waar ik ben, maar ben al in een volgend boek verzonken wanneer hij antwoordt dat hij er is.

Drie uur en tig verhalen later besef ik pas dat we elkaar zijn misgelopen en dat ik niet meer op zijn laatste appje heb gereageerd. Vlug pak ik mijn spullen en bedank de boeken tegenover mij voor hun verhaal. En terwijl de Human Library langzaam sluit app ik hem terug dat het me spijt.

Human Library Tilburg is een initiatief van Bibliotheek Lochal, Academic Forum (Tilburg University), Animo en Complex. Wil je ook graag een levend boek lenen? Dat kan op 10 maart in Hilvarenbeek en op 18 maart (over seksuele diversiteit) in Goirle