gevoed door Kunstloc Brabant
~

Pruts & Klooi is een initiatief van Muzelinck, centrum voor de kunsten. Op een basisschool in een 'moeilijke' wijk in Oss kunnen kinderen na school creatief bezig zijn. Het project is een onderdeel van het overkoepelende project Kunst & Geluk. Kunst & Geluk draagt op een structurele manier bij aan de positieve gezondheid van mensen door kunstinterventies en (culturele) programma’s. Daarnaast wil Muzelinck de effecten van kunst op de gezondheid daadwerkelijk gaan meten.

Geschreven door: Bas Nellen

~

In Oss ligt de Schadewijk. Wie de naam van de wijk googlet krijgt geen rooskleurig beeld: criminaliteit, werkloosheid en veel hangjongeren. Midden in deze wijk ligt basisschool IKC Regenboog. Het is half drie ’s middags. De basisschool is al uit, maar toch is er een enorme drukte in het handenarbeidlokaal op de eerste verdieping. Elke woensdag komen kinderen hier naar Pruts & Klooi, een project waar ze totale vrijheid hebben om zich creatief uit te leven met allerlei materialen. Er wordt gekleid, gesoldeerd, geschilderd en getimmerd. 

~

Prutsen en klooien

Pruts & Klooi is een project vanuit Muzelinck. Dit centrum voor de kunsten heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van cultuurcentrum - een gebouw waar je kunstlessen of cursussen kunt volgen - tot een krachtige sociaal-maatschappelijk gedreven organisatie dat het gebouw ontstijgt. Pim Frissen, organisator bij Pruts & Klooi (samen met Anton Schrauwen) en projectbegeleider bij Muzelinck, vertelt: “We willen dichterbij de mensen komen, de wijken in, om de drempel tot cultuur te verlagen. Wij geloven namelijk dat kunst en cultuur belangrijk is, het zorgt voor nieuwe contacten, ontwikkeling en een nieuwe kijk op of verbinding met de omgeving.”

'Voor de kinderen is een veilige plek om te experimenteren heel belangrijk om te ontdekken wie ze zelf zijn' Pim, organisator Pruts & Klooi
~

Voldaan gevoel

Pruts & Klooi is een van de projecten in de wijken waarmee ze het geluk, in dit geval bij kinderen, willen verhogen. Pim: “Je merkt dat de kinderen hier meer zelfvertrouwen krijgen. In het begin zijn ze bang en denken ze dat ze het niet kunnen. Als het dan na een paar keer proberen wel lukt dan gaan ze met zo’n voldaan gevoel naar huis toe, dat is prachtig om te zien.” Als je Oliwier (9 jaar) hoort praten dan begrijp je wat Pim bedoelt: “Op school, als er iets niet lukt, dan kan ik heel boos worden. Maar met knutselen heb ik dat niet, dan kan ik het gewoon opnieuw maken.” 

 

~

Eigen kracht

Bij Pruts & Klooi hebben de kinderen totale vrijheid over hun eigen werken, er is geen goed of fout. Ze zijn volop aan het experimenteren met soldeerbouten, verf, hout en lijm. Layla heeft haar vingers in een flinke homp klei geplant. Haar moeder Sanne komt stiekem even kijken. “Ik vind het fijn om te zien dat kinderen creatief bezig zijn,” vertelt Sanne, “Layla komt altijd vrolijk thuis nadat ze hier is geweest en is echt trots op wat ze maakt. Verder houdt dit kinderen van de straat af, ze komen zo even niet in contact met oudere jongeren die slechte dingen doen en zijn gewoon bezig met kind zijn.”

De rust is teruggekeerd in het lokaal als de kinderen één voor één de deur uit zijn gegaan. Hoe de toekomst er ook uit ziet voor deze kleine creatievelingen, deze middag hoefden ze daar even niet over na te denken. Er waren hier belangrijkere zaken om je mee bezig te houden, het kleien van poppetjes, het solderen van een huisje en het tekenen van draken.

'Ik knutsel hier ook met andere vriendjes van mij, die heb ik zelf uitgenodigd' Oliwier, deelnemer
~

Pruts & Klooi verder uitrollen

Pim hoopt dat dit project ook in de toekomst nog haar vruchten afwerpt: “Misschien heeft het geen levensveranderende effecten, maar ik denk wel dat kinderen hier meer zelfvertrouwen krijgen door wat ze doen en leren. Wellicht dat wanneer ze tieners zijn, ze hierdoor andere keuzes maken in het leven en meer van hun eigen kracht uitgaan. Daar hopen we op.”

In 2020 is de aanvraag voor Kunst & Geluk, die bij de provinciale impulsregeling van Kunstloc Brabant werd ingediend, gehonoreerd. “Kunstloc Brabant was heel enthousiast over onze aanvraag en ze hebben gezorgd dat de lijntjes zo kort mogelijk werden gehouden. Dat heeft ons geholpen,” aldus Pim. “Het plan is nu om Pruts & Klooi uit te rollen op drie andere basisscholen in de buurt.”

De kracht van cultuurparticipatie

De afwezigheid van kunst en cultuur is voor sommige mensen áltijd aan de orde. Ook zonder pandemie. Toegang ertoe is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren. Kunst en cultuur kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, en van grote invloed zijn op het individu en zijn of haar omgeving. 

Om het belang van cultuurparticipatie zichtbaar te maken, ging Kunstloc Brabant op bezoek bij enkele parelprojecten die zich hiermee bezighouden. Deze keer lichten we Pruts & Klooi uit, dit is het laatste project in deze reeks. In de afgelopen weken hebben we Beeldkracht OisterwijkIxeg Waxie en KRACHTVOER Theater aan het woord gelaten. Brabantse projecten met impact, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het hart op de goede plaats.

Lees hier meer over cultuurparticipatie

Bas Nellen

Online Marketeer bij Toffey
Bas Nellen