gevoed door Kunstloc Brabant
~

Technologie is de toekomst en dat betekent dat de toekomst meer behoefte heeft aan creatieve technologische talenten. Daarom is Night of the Nerds in het leven geroepen door Stichting FutureBites. Het evenement richt zich op jongeren die op het punt staan om belangrijke keuzes te maken, met een programma dat een bijzondere mix is tussen kunstenaars met experimentele projecten en hightech bedrijven. Paulien bezocht het evenement en sprak met medeorganisator Maurice Schmitz.

- Geschreven door Paulien Noordzij

~

Een drukte van jewelste bij de ingang van het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Bussen stoppen en spugen ladingen jongeren uit. Ook groepen volwassenen sluiten aan in de rij om het creatief-technologische evenement te bezoeken. Hoewel het nog middag, en dus licht is buiten, krijg je binnen toch het gevoel dat je inderdaad een ‘night’ bezoekt. Het is donker en alleen de stands zijn verlicht waardoor ze lekker opvallen. Als eerste kom ik bij een installatie waar ik de kans krijg om een glaasje ranja te drinken, waarbij de zoetheid van de ranja gebaseerd is op mijn postcode. Wat de statistieken die samenhangen met de plaats waar ik woon vertellen over mij, bepaalt de zoetheid. Ik toets mijn postcode in en door slangetjes vanuit een ronde, verlichte fles belandt het resultaat in het bekertje. Het kan puur ranja of puur water zijn, en alles ertussenin. Puur ranja betekent een goede wijk en puur water een slechte wijk. Wat is het idee van de installatie? Het laten zien wat data-discriminatie betekent. Mijn glaasje is veel te zoet om lekker te zijn, wat ik best als een meevaller ervaar.Een schattig robotje trekt vervolgens mijn aandacht. Helaas staat hij uit, maar de afgestudeerde Marijke de Geus heeft een monitor met een filmpje en legt het me uit. “Dit is Mo. Een robot met lichaamstaal. Op die manier voelen mensen zich prettiger bij hem. Hij kan zo laten zien waar hij naar kijkt, dat hij je gezien heeft en wat hij gaat doen.” Mo doet me ergens aan denken. Het is iets van Disney. Want hun kennis over non-verbale communicatie is door Maartje gebruikt bij het ontwikkelen van Mo. Daarom vind ik hem natuurlijk ook zo schattig. Verder zijn er zijn exoskeletten, 3D-geprinte jurken, games, verschillende VR-toepassingen en een aantal hightech bedrijven met onder andere een grote lasrobot en nog veel meer. Eén ding is zeker: de jongeren vervelen zich hier niet. Want behalve informatie, luisteren naar TechTalks en uitleg bij de stands zijn er veel interactieve elementen aanwezig. Zo kunnen ze creatieve technologie echt ervaren.

Rugwind

Maurice Schmitz is van Stichting FutureBites en een druk bezet man op het evenement. Hij vertelt onverminderd enthousiast over zijn aandeel. Productie, programmering en werving van zowel fondsen als bezoekers uit het onderwijs. “Het was altijd flink tegen de wind in fietsen. Maar nu voelen we eindelijk de rugwind.” Ik zie lichtjes in zijn ogen. Zijn bevlogenheid is voelbaar. “Het bijzondere van deze editie is dat er echt een omslag is ontstaan. Steeds meer bedrijven nemen echt het voortouw qua financiering. Er is aan die kant veel meer bewustzijn over het belang. Creatieve technologie is zo’n grote, stuwende beweging, je kunt er echt niet meer omheen. De toekomst moet het van de jonge uitvinders hebben. Dit besef maakt dat deze bedrijven er echt iets voor over hebben.”

De doelen en resultaten

Het evenement heeft drie agenda’s”, vertelt Maurice verder. “1. Innovaties komen daarvandaan, waar kunst en creativiteit technologie raakt. 2. De werkgelegenheid van de toekomst bevorderen. En 3. We willen het onderwijs een duwtje in de rug geven. En bij dit laatste punt betreft dat zowel de leerlingen als docenten. Een verandering in het onderwijs is nodig waarvoor het meenemen van de docenten essentieel is. Er komen bussen met leerlingen en docenten van Kunstopleidingen, Technasia en CKV-ers uit Limburg, Zeeland, België, Noord-Holland en zelfs uit Friesland.”Om de resultaten te monitoren worden er veel gesprekken gevoerd met docenten. Zij zijn de intermediairs. “We krijgen van hen terug dat de leerlingen wel duidelijk geraakt zijn door het evenement. Ze geven aan iets gezien te hebben bij Night of the Nerds waarnaar verwezen wordt met ‘Dát wil ik ook’ en dat is heel goed nieuws.” Maurice knikt om zijn woorden kracht bij te zetten. Hoe daar een vervolg aan moet worden gegeven is de volgende stap. “Een docent kan nog niet altijd de vertaling maken naar de juiste keuze voor zo’n leerling. Onder andere om die reden gaan we vanuit de stichting meer doen. Zoals het organiseren van Meetups voor docenten op spannende plekken zoals bijvoorbeeld bij de expositie Robot Love of het grootste Virtual Reality Center van Europa, Enversed. Dat is heel vet. Dan lopen ze helemaal te stuiteren. En dat is dan ook het doel. Enthousiasmeren over de toepassingen en terwijl ze met elkaar in gesprek zijn, vormen zich ook netwerken. Samen stellen ze zich steeds de vraag: wat kun je er mee in een schoolomgeving.”

Groei en ontwikkeling van het evenement

Het is de achtste editie en de zesde editie in Eindhoven. Die overstap, op verzoek van founder ASML, is de beste zet ooit geweest. “We gaan dik over de 4300 bezoekers heen dit jaar. Twee jaar terug waren dit er nog 1000 minder. Dit jaar is er ook een nieuw element aan het programma toegevoegd, waarbij we ons in de vroege avonduren richten op studenten van onder andere AKV|St. Joost, Fontys Gaming, de Design Academy en de Industrial Designers van de TU. Het is een moment om te netwerken met de deelnemende hightech bedrijven. Want waar kunnen deze twee groepen elkaar anders ontmoeten? Volgend jaar komt deze vorm van speeddaten nog meer in de spotlight te staan. Het mooie is dat alle soorten ‘nerds’, op alle niveaus, waardevol zijn. Tegenwoordig wordt er in zelfsturende teams gewerkt binnen deze bedrijven, waarin de denkers en de makers van gelijke waarde zijn. Ongeacht het opleidingsniveau, ze kunnen niet zonder elkaar. En dit zijn hoopvolle ontwikkelingen voor de veranderingen die we in het onderwijs nodig hebben.”

Mini edities

De transitie van de culturele sector waarbij technologie meer en meer verweven wordt, maakt het een onderwerp waar steeds makkelijker over gesproken wordt. “Om nog meer aandacht te vestigen op de ontwikkelingen van de branche gaan we ook mini edities van Night of the Nerds organiseren. Hierbij proberen we lokale bedrijven, in de buurt van de technische scholen, meer te betrekken bij het onderwijs en andersom. Want het gaat vaak om vooruitstrevende hightech bedrijfjes waarvan de lokale gemeenschap en het onderwijs het bestaan niet eens weten. En er komen vast nog meer aftakkingen van Night of the Nerds. De technologie is een niet te stoppen beweging. En wat we ook doen, onvoorwaardelijk vertrouwen in jonge mensen blijft de rode draad.”

Een ander beeld

Na het interview met Maurice loop ik nog een rondje tussen de nerds-to-be. Ik spreek twee jongens die samen met hun leraar aandachtig luisteren naar de uitleg over technologische toepassingen van een brandweer-tool. Guus en Thijmen van het Da Vinci College in Leiden vinden het evenement leuk en interessant. Op de vraag of ze nu ook nerds willen worden, lachen ze. “Zij zijn het al!”, zegt hun docent Herman. Wij zijn hier omdat ze meedoen aan de Technasium Top Award. Ze zitten in de halve finale van een wedstrijd die Viruskenner heet. Vanuit die organisatie kregen ze ook kaarten voor Night of the Nerds aangeboden”. Het past in het kader van de Dutch Technology Week allemaal mooi bij elkaar. En wat betreft de Night of the Nerds denken ze wel dat het werkt, om niet-nerds de creatief-technische kant op te trekken. Bij een limonade-robot spreek ik ook nog drie meiden uit de omgeving van Zwolle. Ze testen het apparaat en het lukt uiteindelijk om met hun chipknip een glaasje van het oranje goedje uit het apparaat te krijgen. Maar het is veel meer dan een apparaat. Deze robot is een zelfstandige economische entiteit en hij heet SAM. Juliette, Sharon en Anne hebben een leuke middag gehad. “We hadden er eigenlijk niet zo’n zin in. Ik dacht dat het heel saai zou zijn. Want zo klinkt het ook: Night of the Nerds.” Zegt één van hen. “Maar het was echt leuk.” Ze hadden er nooit zo over nagedacht of ze een toekomst in de technologie zagen zitten. Maar nu staan ze er zeker niet negatief tegenover. “Als je ziet wat je er allemaal mee kan, krijg je er toch een ander beeld van.”

Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner BrabantC.

Paulien Noordzij

Freelance tekstschrijver