Goede voornemens: Coen van Ham trapt de themamaand af

We starten het jaar met goede voornemens. Gaan met hernieuwde energie en aangescherpte ambities weer aan de slag. Januari staat derhalve de gehele maand in het teken van het thema ‘Goede voornemens’. Coen van Ham, kunstenaar, ontwerper en inspirator, trapt de themamaand op poëtische wijze af.

– Geschreven door Coen van Ham

Het oppervlakte van dingen geeft genot, hun binnenste geeft leven.
- Piet Mondriaan

Afgelopen jaren schreef ik rond een uur of acht in de morgen een gedicht over de materiële wereld om me heen. Om de immateriële waarde van de fysieke wereld om me heen te ervaren. Het schrijven van deze minimantra gaf mij en anderen energie om de dag kleur te geven. Ken je dat? In de tijd dat je behoefte hebt aan inzicht, reflectie en rust en dat je een nieuwe gewoonte oppakt?

Coen van Ham
Coen van Ham

Deze minimantra’s, Pentapoems, bestaan uit vijf regels en volgen een vast rijmschema. En zo kreeg ik als vanzelf, na anderhalf jaar elke dag een klein ritueel, zo’n vierhonderd Engelstalige gedichten. Een korte reflectie over diepere waarden, duurzaamheid, bewustwording en nieuwe rituelen. Gewoon, over een fiets, koffie, boek, schilderij, theater of stoel.

Poetry of things, pentapoem, chair
Poetry of things, pentapoem, chair

Waarom heb je het voornemen je elke dag opnieuw te verwonderen over de wereld om je heen? Wie zit er eigenlijk op al die gedichten te wachten? Wat doe je met zoveel gedichten? Voor wie heb je ze eigenlijk geschreven? En als je er iets tastbaars van gaat maken: wie betaalt dat?

Poetry of things, pentapoem, credit card
Poetry of things, pentapoem, credit card

Het gekke is dat een creatief proces maar een deel van het grotere geheel is. Een idee dat niet gedeeld is, blijft immers slechts een idee. En op dat moment ontstaat wrijving. Je weet wel, die uiteindelijk de glans geeft. Juist op dat moment kwam ik in contact met bkkc via Voordekunst. Dan blijkt dat met een stevige campagne, veel goede contacten, doorzettingsvermogen en vertrouwen een droom, die begon uit een voornemen, gewoon werkelijkheid kan worden. Door de crowdfunding-campagne is mijn goede voornemen werkelijkheid geworden. Het omvangrijke kalenderboek ‘Poetry of things’, ligt klaar om met de rest van de wereld te delen.

Het boek Poetry of things
Het boek Poetry of things

2017 was het Mondriaanjaar. Ook Mondriaan zocht naar de kern, naar diepere waarden, naar het universum. Met het vierkant als beeldend eindresultaat. Een vorm die niet in de natuur voorkomt, maar door mensen is gecomponeerd. Op een manier zoals alleen een mens kan kijken naar het universum der dingen. Op zoek naar de ziel van het bestaan. Of zoals Mondriaan zei: “Het oppervlakte van dingen geeft genot, hun binnenste geeft leven.”

Deze tekst gaf me inspiratie. En die inspiratie wil ik graag met je delen. Daarom vind je hieronder een aantal Nederlandse gedichten met een link naar kunst en cultuur. Als voorproefje voor veel meer goede voornemens. En ongetwijfeld zie je deze al eerder ontstaan. Veel plezier met het realiseren van je dromen!

koptelefoon

droommuziek
in mijn oor
buitengeluid
mengt zich erdoor
dat maakt wat ik hoor

camera

kijk hierheen
lach ontwaakt
zie ons daar staan
nooit echt geraakt
spontaan wordt gemaakt

theater

op de vloer
moe voldaan
als het doek valt
lach en een traan
ik ga voor je staan

ticket

eerste rang
zegt ik win
dagdroom de nacht
zonde en zin
show start kom er in

 piano

speel vol kleur
zwart en wit
wit klassiek chique
zwarte soul pit
kleur delft onderspit

monument

alleen nu
kent geen end
altijd op tijd
ben je present
moment monument

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
1Reactie

Geef een reactie