Het geheim van STRP Biennale

Volledig ondergedompeld worden in een wereld waar kunst en technologie samen komen? Dat kan sinds 2006 op het STRP Festival in Eindhoven. Dit jaar vindt van 20 tot en met 29 maart de tweejaarlijkse STRP Bi‘nnale plaats. Maar wat maakt STRP nu zo bijzonder? Iris vroeg het aan een artiest, een partner, een bezoeker en een vrijwilliger.

Geschreven door Iris van den Boezem 

DJ Lady A•da

DJ Lady A•da is al dertig jaar een grote naam in de nationale en internationale technoscene. Niet alleen als artiest is zij vanaf het eerste uur betrokken bij STRP, maar ook als muziekprogrammeur voor de eerste editie in 2006.

Wat is STRP voor jou?

Het is pionieren, nog steeds. Je weet niet wat je krijgt, je weet niet wat er komt. Voor mij is een festival pas geslaagd als je iets hebt gedaan dat je nooit eerder deed. Even uit je comfortzone: gewoon iets ondergaan dat voor jou nieuw is en wat misschien best wel een beetje eng is. En dat kan op STRP: je moet de installaties ervaren, je moet er vol in!

Wat is het geheim van STRP?

De reden dat STRP mij zo bijzonder aantrekt, een art and technology festival, is dat je op het festivalprogramma steeds een veelheid aan cross-overs tegen komt. Dat grensoverschrijdende aspect past bij mij, want voor mij als DJ is plaatjes draaien alleen niet interessant. Er moet altijd een relatie zijn tussen muziek en bijvoorbeeld kunst, multimedia of visuals. En juist op dat punt verrast STRP me iedere keer weer. Het is toch prachtig dat we zo’n festival in Eindhoven hebben?

Even uit je comfortzone: gewoon iets ondergaan dat voor jou nieuw is en wat misschien best wel een beetje eng is. En dat kan op STRP.

Jan van stichting Trudo

Jan Buys van stichting Trudo beheert en verhuurt het Eindhovense Klokgebouw. Dat is het complex waarin STRP Bi‘nnale plaatsvindt. Met het Klokgebouw draagt Trudo bij aan de profilering van Strijp-S als een creatief, rauw gebied. 

Hoe ziet de samenwerking met STRP eruit?

STRP is een van de meest complexe producties in het Klokgebouw. Omdat we weten dat de kunstenaars nu eenmaal veel tijd nodig hebben om de installaties op te bouwen en te testen, stellen we de ruimtes in het gebouw het liefst zo lang mogelijk aan hen beschikbaar. Ik heb heel veel respect voor de organisatie van STRP. Het is een uitdaging om vernieuwend te blijven met zo’n specifiek genre binnen de kunsten. In praktische zin probeer ik ze daarom zo goed mogelijk te adviseren en te faciliteren.

Wat is het geheim van STRP?

STRP onderscheidt zich van andere evenementen door dance met kunst te combineren. Zo worden jongeren die van dance houden getriggerd om ook eens naar iets anders te kijken, dan waar ze automatisch al mee in aanraking komen. En dat geldt ook voor de leerlingen van de vele scholen die STRP gedurende de festivalweek ontvangt. Bij STRP zul je hoe dan ook door de kunst opgezogen worden, je ontkomt er niet aan. Dat vind ik zo mooi aan STRP.

Omdat we weten dat de kunstenaars veel tijd nodig hebben om de installaties op te bouwen en te testen, stellen we de ruimtes zo lang mogelijk beschikbaar.

Bezoeker Wiepko

Wiepko Oosterhuis is trouw bezoeker: hij bezocht alle edities van STRP.

Waarom bezoek je STRP steeds opnieuw?

Tot nu toe zag ik tijdens elke editie dingen die me hebben verrast. Daardoor ben ik steeds weer nieuwsgierig naar wat er op STRP te zien is. Zo was er een paar edities geleden een gigantische installatie van ijzer. Het kunstwerk wordt nu niet meer gebruikt, maar vroeger werd een bezoeker helemaal ingesmeerd met brandwerende zalf en dan werd er een vlammenwerper op die persoon gericht. Om zo als deelnemer de vlammen van een vlammenwerper te ondergaan. Dat iemand zoiets heeft bedacht en dat het onderdeel is van zo’n tentoonstelling, dat vind ik fantastisch.

Wat is het geheim van STRP?

Op STRP valt voor heel veel verschillende mensen iets te halen. Er is genoeg spektakel, maar er zijn ook voldoende werken van een bepaalde artistieke waarde. Ik ben nog maar zelden op een festival geweest waar je iedereen mee naartoe kunt nemen. Dat kan zeker bij STRP. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand daar niets van zijn gading zou kunnen vinden.

Op STRP valt voor heel veel verschillende mensen iets te halen.

Vrijwilliger Bianca

Vanaf de eerste editie van STRP zet Bianca Willems zich als vrijwilliger in voor het festival. Via haar vrijwilligerswerk bij de Zodiak Commune rolde ze STRP binnen.

Wat heeft STRP jou gebracht?

Werken bij STRP is voor mij thuiskomen, een warm bad. Het weer terugzien van de vaste groep vrijwilligers maakt het extra leuk om te blijven komen. Maanden van tevoren heb ik al zoiets van: het is bijna zover! Als vrijwilliger bij STRP heb ik dingen geleerd waarvan ik niet wist dat ik ze kon. Ik heb bijvoorbeeld de kans gekregen om als vrijwilliger een meer cošrdinerende rol op me te nemen. Het was voor mij een ontdekking dat ik dat gewoon kon, en dat ik het ook heel leuk vond om te doen.

Wat is het allertofste dat je ooit hebt meegemaakt op STRP?

Dat is een moeilijke vraag, er zijn zoveel mooie projecten geweest! Het Laser Forest was bijvoorbeeld heel gaaf. Je liep door een ruimte met stangen waaruit geluiden kwamen, en waarmee je muziek kon maken. Ook maakten lasers figuren zodra je de stangen aanraakte. Tijdens een andere editie van STRP konden bezoekers zich in een plastic zak vacuŸm laten zuigen, heel bizar. De meeste jaren was er veel interactie met het publiek, en ik denk dat STRP daar wel om bekend staat. Het is een hele mooie combinatie tussen kunst, technologie en muziek: voor ieder wat wils.

Maanden van tevoren heb ik al zoiets van: het is bijna zover!

Naast de tweejaarlijkse Bi‘nnale organiseert STRP ook onder meer een Conference for the Curious en verschillende masterclasses. Check voor meer informatie de website van STRP.

Win een ticket! 

Wil jij graag naar dit festival? We mogen 2 duokaarten weggeven voor de STRP Expo. Hou hiervoor onze Facebookpagina in de gaten!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie