Hoe herdenken we en vieren we 75 jaar vrijheid?

– Beeld door Jules van Iperen

Mei is de maand van herdenkingen en ook van het vieren van onze vrijheid en dit jaar extra bijzonder. Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en we herdenken en vieren dit door de coronacrisis op een andere manier dan gepland. We komen niet in grote groepen bij elkaar en blijven vooral thuis. Gelukkig zijn er ook in Brabant tal van creatieve manieren gevonden om activiteiten toch een vorm te geven. Hieronder vind je een overzicht. 

– Geschreven door Nadine Keulaars

Nationaal Monument Kamp Vught

Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en met name de slachtoffers van Kamp Vught. Vanwege de coronavirusmaatregelen moest het herinneringscentrum enkele weken geleden een streep zetten door de publieke, inmiddels traditionele 4 meiherdenking in de middag. De herdenking wordt op maandag 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant. Op tv om 13.35 uur, 15.30 uur, 16.55 uur en 22.55 uur. (Nationaal Monument Kamp Vught)


Noem mij 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam 2020 zouden gelijktijdig meer dan 40 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog spelen. Op 4 mei kunnen we vanwege de huidige beperkingen echter niet in theaters bijeenkomen om samen de herdenking voort te zetten. Daarom brengt Het Zuidelijk Toneel dit jaar Theater Na de Dam op deze manier bij jou onder de aandacht. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Speciaal daarvoor haken 17 jongeren samen 75 zakdoeken vol verhalen. Verhalen die ze hoorden van mensen die de oorlog nog meemaakten. Samen met hen verdiepten ze zich tijdens bijzondere gesprekken in de bevrijding van Tilburg. De zakdoeken vol verhalen sturen de jongeren, met een persoonlijke brief, naar andere stadgenoten. Daarnaast delen ze op digitaal wereldpodium Instagram @noemmij óók verhalen over vroeger en nu. (Het Zuidelijk Toneel)


Raad van Kerken

De Raad van Kerken organiseert op zaterdagavond 2 mei een digitale wandeltocht langs de struikelstenen van Oss. Via een livestream zal Connie Leijten de kijkers meenemen in de verhalen achter de struikelstenen. De uitzending begint 19.30 uur, zal ongeveer 2 uur duren en is te volgen via Youtube. (Brabants Dagblad)


Signaal Taptoe

Het Etten-Leurse initiatief om in heel Nederland om 19:58 het Signaal Taptoe te laten klinken als voorbereiding op de twee minuten stilte van Dodenherdenking is aangeslagen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het omarmt en beveelt het landelijk aan. Op vele plaatsen in Nederland zal het signaal te horen zijn. Zo ook in Etten-Leur. De initiatieven zijn gecombineerde activiteiten van de Oranjestichting Etten-Leur, stichting Art2gether en de initiatiefnemers van de actie ‘Met ELkaar’.  (Brabant Remembers)


De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke 100 foto’s door het Nederlandse publiek gekozen zijn. Bekende Nederlanders lichten vanaf nu iedere dag hun eigen keuzes toe in korte, zelf opgenomen, video’s. Een spontane actie met mooie en ontroerende verhalen: ‘Dit is mijn foto van de Tweede Wereldoorlog’. (In100foto’s)


Vertel Vrijheid!

Op 14 plekken in Nederland, maken vmbo-scholieren in 2019 en 2020 een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. Van elke rap wordt een videoclip gemaakt. Voor de uitbraak van het Corona-virus hadden de derde jaars vmbo- leerlingen van het Maurick College in Vught hun rap en videoclip al gemaakt over voorwerpen van het Nationaal Monument Kamp Vught. Deze clip wordt op 1 mei om 10:00 uur gelanceerd via YouTube en social media. Kijk op ons YouTube kanaal.

Hoe sta je stil bij 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen? Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei online met twee voorstellingen die via livestream bij te wonen zijn. Op 4 mei staat het herdenken centraal. In deze voorstelling zal de videoclip van het Maurick College, Vught worden vertoond. Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid, door de omstandigheden ingetogen. We mogen elkaar niet omhelzen, kussen en feliciteren, maar we mogen wel praten, zingen en rappen over het feit dat we vrij zijn en over het enorme belang van het bewaken van onze vrijheid.


Roadmovie: De Kunst van Vrijheid (Brabant Remembers)

Acteur Tim Haars maakte een roadtrip langs de zeven indrukwekkende locaties van De Kunst van Vrijheid en sprak met de kunstenaars over hun werk en wat oorlog en vrijheid voor hen betekent. De roadmovie is een 7-delige serie waarin Tim je meeneemt op ontdekkingsreis door Brabant langs WOII-oorlogserfgoedlocaties om het einde van de oorlog te vieren en te herdenken. Laat je raken door de tijdelijke kunstinstallaties op belangrijke WOII-erfgoedlocaties.

Brabant Remembers geeft op hun site nog meer tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren. (Brabant Remembers)


75 jaar vrijheid: hoe om te gaan met erfgoed dat blijft schuren?

Vaak verscholen in de bossen, uit het zicht, liggen in Nederland overblijfselen uit de oorlog. Wat doen we met deze pijnlijke herinneringen in het jaar dat we 75 jaar vrijheid herdenken? (NRC)

Streaming Bevrijdingsfestival Grave op 5 mei

Artiesten en Graafse lokale ondernemers organiseren samen met 0486tv een online Bevrijdingsfestival. Zomaar spontaan ontstaan, het idee om toch iets te organiseren rondom 75 jaar vrijheid in Nederland op Bevrijdingsdag 5 mei 2020. ’s-Avonds direct om 19:00 uur start het online festival via de social media kanalen van 0486tv en live op het tv kanaal van Omroep Land van Cuijk. Er is medewerking van de artiesten Three of a Kind-Geert Minten, Hermine Veltkamp en Vincie Gijsbers, DJ Alex, Suzanne Menheere en Marleen van Steen, het festival zal worden afgesloten met een live set door de DJ’s Maximiliaan & Tijn Dekkers . Burgemeester Lex Roolvink zal het festival openen en tussendoor zijn korte filmpjes te zien in relatie tot het thema ‘vrijheid 75 jaar’. (Brabant Remembers)

Liesbeth Jans (adviseur Kunstloc Brabant) schrijft in haar blog over hoe het denken over herdenken in de loop der tijd is veranderd. 

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie