Hoera! Brabant wint!

Fotograaf: Oscar Vinck

Woensdag 12 juni stond de Nederlandse ontwerpwereld in het teken van de Dutch Design Awards; dé prijs voor het beste van Nederlands ontwerp. In acht categorieën (Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Service & Systems, Best Commissioning en Young Designer) werden prijzen uitgereikt. Een Brabants feestje, want maar liefst drie van de acht winnaars bevinden zich in onze provincie. Wat betekent dit eigenlijk voor Brabant?

– Geschreven door Jip Bierkens

Volgens de Volkskrant stond duurzaamheid bij de acht Dutch Design Awards winnaars centraal: “Het multifunctionele gebouw de LocHal in Tilburg, een duurzame zitbank van gerecyclede kunststof van meubelfabrikant Gispen en het werk van de jonge ontwerper Simone Post, die recyclen als uitgangspunt heeft (…) Bij deze drie staat niet de esthetiek of de functionaliteit van het ontwerp centraal, maar de ontwikkeling van een duurzaam maakproces of een innovatieve samenwerking tussen disciplines.”

Toevallig ook dat de drie winnaars genoemd door de Volkskrant allemaal hun thuisbasis hebben in Brabant. De Lochal staat natuurlijk in Tilburg, de duurzame zitbank van Gispen werd gemaakt in samenwerking met de Eindhovense organisatie Searious Business en ook Simone Post studeerde en werkt in Eindhoven. Wie zijn deze winnaars en wat betekent het voor Brabant dat zij hier wonen en werken?

LocHal wint in categorie Habitat

De voormalige locomotiefwerkplaats, de LocHal, is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. Een nieuwe huiskamer voor de stad waar mensen elkaar ontmoeten en waar kennis wordt opgehaald en geproduceerd. De betrokken ontwerpers en opdrachtgevers, Civic Architects, Braaksma & Roos architectenbureau, Inside Outside, Petra Blaisse en Mecanoo, zijn er volgens de Dutch Design Awards jury in geslaagd om het erfgoed en het inpassen van nieuw programma goed te verweven in een prettig, multifunctioneel gebouw dat Tilburg en de Spoorzone op de kaart zet. “De doordachte mix van onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend. Het resultaat is zowel functioneel, als imposant en uitnodigend. Naast het fysieke resultaat wordt ook de multidisciplinaire samenwerking met alle stakeholders en toekomstige gebruikers gewaardeerd.” De jury heeft vooral bewondering voor het feit dat een relatief jong bureau deze opgave zo voortvarend heeft aangepakt.

“De doordachte mix van – deels contrasterende – onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend.” – DDA juryrapport
Fotograaf: Oscar Vinck
Fotograaf: Oscar Vinck

Simone Post ontvangt Young Designer Award

Nadat ze cum laude afstudeerde aan Design Academy Eindhoven heeft textiel- en productontwerper Simone Post collectief Envisions mede opgericht. Sinds ruim een jaar richt ze zich meer op haar eigen studio, waarbij esthetisch, verrassend en zichtbaar hergebruik van materialen centraal staat. Simone ging samenwerkingen aan met verschillende merken, zoals Adidas, ECO-oh! en Vlisco, om tot in vorm en materiaalgebruik innovatieve ontwerpen te komen. Hiermee biedt ze een nieuwe kijk op verspilling en nieuwe toepassingen van materialen. De jury was onder de indruk van de ferme visie en positie die Simone inneemt binnen het (inter)nationale ontwerpveld. Ze weet productiesystemen binnen een bedrijf feilloos te deconstrueren om vervolgens binnen die context een eigen project vorm te geven, zonder de merkidentiteit van de opdrachtgever te verliezen. Haar zorgvuldige onderzoek en slimme, systemische benadering vertaalt zich steeds weer in innovatieve en ambachtelijke ontwerpen met een esthetiek, die kenmerkend is voor Simone Post.

“Haar zorgvuldige onderzoek en haar slimme, systemische benadering vertaalt zich steeds weer in een vernieuwende, Simone Post kenmerkende, esthetiek.” – DDA juryrapport
Fotograaf: Ronald Smits
Fotograaf: Ronald Smits

Gispen wint in categorie Product

De Sett CE van Gispen is een tijdloze designbank, ontworpen door Peter van de Water en gemaakt van 95 procent gerecycled materiaal. Om plastic verspilling tegen te gaan, heeft Gispen haar eigen plastic afval gebruikt in de productie ervan. Samen met TU Delft en het Eindhovense Searious Business is uit plastic kastdeuren een nieuwe grondstof ontwikkeld waarmee de romp van de bank geprint kon worden. Elk onderdeel is dankzij innovatieve technieken bovendien te verwerken tot een nieuw product. De jury ziet de Gispen Sett CE als ideale uitkomst van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in de circulaire industrie. Het werkbare, circulaire systeem voor een consumentenproduct van deze schaalgrootte oogst lof en mag als voorbeeld dienen voor de hele maakindustrie. De vernieuwing zit hem niet zozeer in de vorm, maar juist in de totstandkoming en werkwijze. Dit is een kijkje in de nieuwe esthetische norm binnen circulair design: het schreeuwt geen duurzaamheid, maar het hergebruik is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.

“Dit is een heel goed resultaat van toegepast circulair denken en het nemen van verantwoordelijkheid over de eigen footprint. De werkwijze en de schaalgrootte waarin deze bank te produceren is, mag als voorbeeld dienen voor de hele maakindustrie.” – DDA juryrapport
Fotograaf: Ronald Smits
Fotograaf: Ronald Smits

Wat betekent dit voor Brabant?

Er gebeurt veel op het gebied van design in Brabant. Met het Design Museum Den Bosch, Dutch Design Week in Eindhoven, het Textielmuseum en het bijbehorende, innovatieve Textiellab in Tilburg zit design echt in het DNA van Brabant. Dit is ook de reden dat cultuurminister Ingrid van Engelshoven onlangs haar plannen presenteerde om elk jaar 1,6 miljoen euro uit te keren aan de regio Zuidoost-Brabant, om design in de regio verder te ontwikkelen. Hiermee krijgt Brabant niet alleen de kans om bestaande projecten verder uit te bouwen, maar ook biedt de regio jonge ontwerpers de ruimte om hun innovatieve ideeën uit te werken. Op deze manier is én blijft Brabant de broedplaats voor Nederlands ontwerp.

Benieuwd naar de andere winnaars van Dutch Design Awards? Lees meer over Bonne Reijn (Fashion), RNDR (Communication), RE-source (Design Research), Clever°Franke (Service & Systems) en de Gemeente Amsterdam (Best Commissioning) via www.dutchdesignawards.nl

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie