IkToon laat creativiteit vanuit huis zien

– Beeld door Ruud van der Vliet

Trek je dansschoenen aan,  stof je muziekinstrument af en houd je schildersspullen in de aanslag. De maand juni staat  (voor de vijfde keer) in het teken van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Eén van die amateurkunstenaars is Ruud van der Vliet (73) uit Eindhoven. Hij zingt in een koor en is bassist. “Muziek voegt zoveel toe aan mijn leven.”

– Geschreven door Iktoon

“Op een dag kwam mijn zoon thuis met een kapotte basgitaar”, vertelt Ruud.”Hij vroeg of ik hem kon repareren. Ik ben elektrotechnicus, dus ik had ‘m al snel weer aan de praat. Vervolgens begon ik erop te spelen. Ik was verkocht en ging lessen volgen bij Rinus Raaijmakers, een bekende Brabantse bassist. Die heeft mij de kneepjes van het vak geleerd, want voor een amateur schijn ik best aardig te spelen.”

Leuke club mensen 

Voor Ruud, gepensioneerd docent elektrotechniek aan de TU/e, is muziek een belangrijk onderdeel van zijn leven. “Ik was er altijd al dol op, maar sinds ik er zelf mijn creatieve ei in kwijt kan is dat alleen maar méér geworden. In 2002 zocht popkoor The Soundbytes een sopraan. Mijn vrouw meldde zich aan en toen ze ook een tenor zochten, haalde ze mij er ook bij. Inmiddels ben ik al een tijdje voorzitter van deze hele leuke club mensen.” 

Ruud en Rob tijdens hun jamsessie | Beeld door: Ruud van der Vliet
Ruud en Rob tijdens hun jamsessie | Beeld door: Ruud van der Vliet

Aanvulling op je leven 

“Muziek voegt zoveel toe aan je leven”, zegt Ruud. “Sociale contacten natuurlijk, want naast het koor heb ik ook in verschillende bands van het Centrum voor de Kunsten (CKE) gespeeld als basgitarist. Maar muziek doet ook iets met je gemoed. Je kunt er vrolijk of weemoedig van worden. Zo hebben we met Soundbytes een aantal keer opgetreden voor verstandelijk gehandicapten. Als je ziet hoe mensen reageren: hartverwarmend. Ze gaan spontaan meezingen en zeker als ze de melodie herkennen. Je krijgt er zoveel voor terug. Dat maakt me blij.” 

Muziek doet ook iets met je gemoed. Je kunt er vrolijk of weemoedig van worden.
The Soundbytes | Beeld door: Ruud van Vliet
The Soundbytes | Beeld door: Ruud van Vliet

Creëren geeft drijfvermogen 

“Ik heb deze coronatijd aangegrepen om met mijn computervaardigheden het koor toch nog op gang te kunnen houden”, zegt Ruud. “Daarnaast wil ik iedereen motiveren vol te houden. Van alle positieve reacties krijg ik heel veel energie. Samen iets muzikaals creëren geeft ons drijfvermogen.” 

Ik krijg heel veel energie van alle positieve reacties. Samen iets muzikaals creëren geeft ons drijfvermogen.

Niet meer zonder muziek 

Momenteel oefent het koor niet samen. “Nou ja, niet in dezelfde ruimte. We hebben laatst allemaal vanuit ons eigen huis ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ ingezongen en dat hebben we samengevoegd tot één video. Dat was nog vóór dat nummer werd uitgeroepen tot corona-nummer. We hadden dus een vooruitziende blik”, zegt Ruud lachend. “Ook jam ik regelmatig met twee vrienden. Ik op basgitaar zij beiden op gitaar. We spelen op een hele grote zolder, dus we kunnen ver uit elkaar staan. Al zijn het rare tijden: ik kan niet meer leven zonder muziek.” 

Iktoon  

Ieder jaar tonen in juni duizenden creatievelingen verspreid over ruim honderddertig gemeenten hun kunsten. De campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ laat de kracht zien van actieve kunst- en cultuurbeoefening. Dit vijfde jaar van iktoon is net wat anders dan normaal. Met beperkte toegang tot kunstencentra, buurthuizen, muziek- en dansscholen én het verbod op grote evenementen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Doe daarom dit jaar mee aan de #iktoon challenge! Van linedancing en van straatfotografie tot houtbeeldhouwen en vloggen: alles mag! Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel op social media met #iktoon #maakdezomer. Op www.iktoon.nl vind je meer informatie over deelname aan iktoon 2020. 

Dit artikel is eerder verschenen op Indebuurt Eindhoven.

Het artikel maakt deel uit van de artikelenreeks ‘iktoon: Maand van de Amateurkunst’. Bekijk hier het andere artikel over amateurkunstenaar Karin. Klik hier voor het artikel over danseres Margriet.

Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door de hele provincie een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Een mooi moment om je culturele gezicht te tonen. Heel Nederland is in juni het podium van alle amateurkunstenaars. Zo ook in Brabant. Als partner van iktoon ondersteunt Kunstloc Brabant deze maand en wordt er samen zichtbaarheid voor gecreëerd.   

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie