In Our Nature: wicked solutions

In Our Nature staat op 9 en 10 oktober bol van muziek, films, games, proeftuinen, lezingen en workshops om de wereld van cultuur samen te brengen met de wereld van natuur. Op het festival komen veel oplossingen aan bod over hoe je duurzaam kan wonen, leven en ondernemen. Ook leer je alles over de kracht van de kunstenaarsmindset en welke rol die mindset kan spelen in het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken… “the wicked problems in today’s society”. Lisan Beune ging voor ons naar het openingsdebat. 

– Geschreven door Lisan Beune

Op het terrein van De Kleine Aarde staat een circustent… De laatste mensen lopen naar binnen. Vlak voordat ook ik naar binnen kan, word ik aangesproken door iemand van de organisatie: “Mogen we je wat vragen stellen voor onze vlog?” In de tent overstijgt het geluid van pratende en lachende mensen voor nu nog de muziek van de band Ears Wide Open. Zij doen vanavond de muziekbegeleiding, laat oud-gedeputeerde Henri Swinkels weten. En hijzelf leidt vanavond het openingsdebat. In Our Nature Festival kan beginnen!

Foto door Juul Rameau
Foto door Juul Rameau

Tijdens het openingsdebat gaat Henri Swinkels met een indrukwekkende lijst aan sprekers in discussie over de waarde van kunst en cultuur bij het aanpakken van onze wicked problems, zoals de klimaatproblematiek. De zaal wil antwoord op de vraag; wat kan kunst en cultuur hieraan bijdragen? De sprekers lijken het met elkaar eens te zijn; “de waarde van kunst en cultuur zit in de behoefte te ontwerpen, te verbeelden en te verbinden. It is In Our Nature.”

Foto door Juul Rameau
Foto door Juul Rameau

Waarom? Omdat we verhalen moeten gaan vertellen om urgentie aan te tonen en om complexe vraagstukken ervaarbaar te maken. Omdat we verbeelding nodig hebben om opties voor de toekomst denkbaar te maken en te innoveren. Omdat we een brede infrastructuur willen creëren van mensen en instanties die middenin het vraagstuk gaan staan en vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem kunnen kijken.

Foto door Juul Rameau
Foto door Juul Rameau

We hebben ruimte nodig om te experimenteren, omdat de wicked problems vragen om wicked solutions. We zien dat kunst en cultuur daaraan bij kunnen dragen, maar we weten dit alleen nog niet optimaal te benutten. Juist op cruciale momenten slagen we er onvoldoende in om van de kracht van kunst en cultuur te profiteren.

Hoe groter de opgave, hoe slechter berekenbaar deze is, hoe belangrijker de waarde van kunst en cultuur wordt vanwege haar verbeeldingskracht

Maar hoe groter de opgave, hoe meer garanties we willen op het resultaat. En een kunstenaar kan veel, maar garanties geven doet hij nooit. Een goede kunstenaar weet namelijk nog niet waar hij gaat eindigen, zodra hij begint. Dat noemen we out of the box denken. Vertrouwen hebben in het proces is hier de sleutel om tot een goed resultaat te komen. Maar durven we op basis van vertrouwen aan de slag te gaan?

De discussie in de zaal barst pas los als het eigenlijk al tijd is voor de borrel. Volgens mij kan het festival nu echt beginnen en moet de verdieping de komende dagen worden opgezocht. Die behoefte lijkt bij de aanwezigen uit de zaal in ieder geval te bestaan. Terwijl de borrel gaande is spreek ik met de organisatie wat een kleinschalig festival als In Our Nature wil bereiken met het bespreekbaar maken van zulke grote onderwerpen. Als bezoeker zal het je verbazen hoe dit festival in staat is geweest zoveel kennis in huis te halen op zoveel verschillende deelthema’s. Bekijk het programma op www.inournaturefestival.nl en oordeel zelf!

Besluit je een bezoek te brengen aan het festival en loop je na afloop geïnspireerd de deur uit, intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van onze wicked problems? Dan heb jij het festival eigenhandig tot een succes gemaakt! Als dat geen impact is…

De wereld kan opnieuw beginnen.
Verjongingsbron en lafenis
Is het besef dat onze aardbol
De eerste en de laatste is.

Tijdens het openingsdebat droeg dichter Arnoud Rigter een aantal gedichten voor uit het boek ‘De Aarde Nu’ van Gerrit Komrij dat vanaf vandaag (9 oktober 2019) te koop is.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
1Reactie
 • Wim Claessen
  Geplaatst op 16:23h, 13 oktober Beantwoorden

  Beste Lisan,

  Dank voor deze beschouwing van IN OUR NATURE. Wij zullen dit zeker in onze evaluatie betrekken. Ik hoop dat jouw oproep de bezoekers zal inspireren tot een antwoord op jouw vragen, in elk geval ook in dit MEST. Ik kijk daar in elk geval naar uit. Ik zal deze tekst in elk geval voegen bij ons verzoek om financiële steun in 2020.

  Groet
  Wim

Geef een reactie