Interview: vrijwillig werken bij 013

Vrijwillig werken bij poppodium 013 in Tilburg. Dit doen zo’n tweehonderdvijftig mensen, waarvan er op een drukke avond wel honderd werkzaam zijn. Gijs Bernard cošrdineert een groot gedeelte van deze groep vrijwilligers. 013-vrijwilligster Jessie de la Rambelje werkte tijdens het Roadburn Festival, naast haar betaalde payroll diensten, ook drie dagen vrijwillig. Waarom biedt Jessie haar talent en tijd aan 013 aan en hoe maakt 013 dit voor haar mogelijk?

Geschreven door Liza Voetman, fotografie: Annie Maessen & Jostijn Ligtvoet Fotografie

Terug naar de kern

De visie van 013 over vrijwilligerswerk is lang geleden ontwikkeld na een fusie van organisaties met grote vrijwilligersbestanden. Hiermee is 013 ontstaan.

Gijs: Het werken met vrijwilligers zit in ons DNA. Ooit is dit ook een financi‘le keuze geweest; er was geen geld in onze branche om een poppodium te runnen. Inmiddels zijn we gewoon een groot bedrijf dat met vrijwilligers werkt. Dat past nu bij ons!

Jessie: Ik ben begonnen als betaalde payroller en vond dat zo leuk dat ik ook mijn vrije tijd binnen 013 wilde besteden, ook om meer ervaring op te doen.Het vrijwillig werken kan voor een netwerk zorgen en een opstap bieden naar het toekomstige werkveld.

Gijs: Er zijn verschillende redenen waarom je als vrijwilliger werkt. Je bent nieuw in Tilburg, houdt van live muziek en wilt mensen ontmoeten. Mensen met minder sociale contacten komen naar 013 om onder de mensen te zijn. Het is een opstap naar de arbeidsmarkt. Ook kunnen er op deze manier mensen met minder geld toch naar optredens en shows toe. Binnen de verschillende werkactiviteiten die 013 kent is het mogelijk om van de ene functie naar de andere te switchen.

Gijs: Je moet soms ontdekken waar je talenten liggen. Die kans krijg je hier.

Tilburg is een echte muziekstad. Er is hier zoveel gebeurd. Het was ooit een arme stad, maar de voedingsbodem bleek goed. Nu is er een echte do it yourself cultuur. Zoek je ruimte, pak je gitaar!

Zelf de zaal in

Vanavond bestaat het werk voor Jessie uit werkzaamheden rondom de kassa.

Jessie: Er komen op zo’n avond ook veel collega’s die een concert bezoeken. Iedere donderdag krijgen we een intekenlijst voor verschillende optredens waar we ons op inschrijven. Als we de vorige maand drie diensten hebben gedraaid kunnen we gratis naar een concert. De tegenprestaties voor de vele uren vrijwilligerswerk zijn divers. Naast gratis concerten worden er feestjes en borrels gehouden en staat 013 jaarlijks met 50 vrijwilligers op de festivals Lowlands en Pinkpop.

Gijs: Inmiddels zijn er al kinderen en huwelijken uit het vrijwilligerswerk voortgekomen!

De storm voorbij

Het afgelopen jaar is een roerig jaar geweest. De verbouwing, een organisatieverandering en groei hebben voor ophef gezorgd. De organisatie was even minder transparant dan voorheen. Op dit moment is er weer ruimte en tijd om over andere zaken na te denken.

Gijs: We hebben hulp gehad van een bureau om te zoeken naar de kern van 013, om weer helder te krijgen waar het poppodium voor staat.

Jessie: Ik ben er pas na de verbouwing bij gekomen. In het begin waren er allemaal kleine dingen die beter konden.

Ondanks de onrust is de groep vrijwilligers niet afgenomen. Ze blijven gewoon komen en gaan.

Gijs: Enthousiaste vrijwilligers nemen vaak iemand mee. Ook vragen we de vrijwilligers – onze ambassadeurs – of ze nog mensen kennen die dit werk leuk zouden vinden. Soms plaatsen we een oproep op Facebook of onze site.

Jessie: Op Facebook is er een gezamenlijke medewerkers-pagina. Hier kunnen we discussi‘ren over 013 en met suggesties voor verbetering komen.

Gijs: Dat filteren we en houden we bij.

Tijdens de maandelijkse vergaderingen kunnen vrijwilligers hun opmerkingen maken en een gesprek aangaan.

Jessie: Alle zaken die veranderd of nieuw zijn worden besproken. Ik denk dat mensen hierdoor uitgedaagd blijven om terug te komen.

Gijs: Met een individuele vrijwilliger probeer je rekening te houden, je wilt altijd het beste voor de groep.

Om inspraak van de vrijwilligers mogelijk te maken proberen betaalde medewerkers die dichtbij hen staan zo benaderbaar mogelijk te zijn.

013 is meer dan alleen gratis concerten. Als ik niet aan het werk ben, ben ik hier wel als bezoeker.

Uiteenlopende karakters

Het verschil tussen vrijwilligerswerk en het betaalde werk bij 013 schrijft Jessie vooral toe aan het tijdstip van werken. De betaalde payroll-baan gebeurt meestal ’s nachts. Hier zoekt 013 specifieke vaardigheden en mensen voor.

Gijs: Bij betaald en vrijwillig werk horen verschillende profielen. Betaald werken geeft op een avond een andere uitstraling naar bezoekers toe. Het nachtleven van 013 is sterk gericht op jongeren en uitgaan, daar zoeken we toch wel bepaalde mensen voor.

Maar juist door het grote aantal vrijwilligers is het niet moeilijk om voor iedere functie een geschikte medewerker te vinden.

Jessie: De diversiteit van medewerkers maakt het werken voor 013 ook juist zo leuk!

Het vrijwillig werken bij 013 heeft een positieve insteek en wordt met veel enthousiasme gedaan.

Gijs: Toch zijn er mensen die op een bepaald moment besluiten met het werk te stoppen. Ik heb dit zelf ook meegemaakt als student. Ik studeerde, werkte en zocht een netwerk. Op een gegeven moment was het genoeg, ik trok het niet meer.

Acht jaar later was Gijs terug in de branche omdat er een baan beschikbaar kwam.

Gijs: Het vrijwilligerswerk heeft me gevoed en laat me altijd realiseren dat mensen hier vele uren werken in hun vrije tijd.

Jessie: Ik heb vrienden gekregen door 013 en ben me snel thuis gaan voelen. 013 is op het moment de fijnste plek om te zijn en is momenteel alles wat ik doe!

Dit artikel verscheen eerder in DURF! Magazine. Foto in de header: Erik Luyten. 

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie