Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

De binnenplaats van Kazerne ligt open. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. In het restaurant merk je daar niets van. Restaurant? Het is veel meer dan dat. In de sfeervolle ruimte domineren donkere kleuren waardoor de grote glazen vitrines direct de aandacht trekken. Ze laten kunstwerken met led lichtjes zien. Ik schuif aan bij Annemoon Geurts, founder & creative director van Kazerne. We gaan in gesprek over de plek die Kazerne inneemt in designstad Eindhoven.

– Geschreven door Paulien Noordzij

Kazerne tijdens DDW 2016. Foto: Ralph Roelse
Kazerne tijdens DDW 2016. Foto: Ralph Roelse

Design missionaris

Het idee voor Kazerne is geboren op Dutch Design Week 2006. Vanuit het ontwerpbureau van Annemoon namen ze deel in de vorm van een Eat-Drink-Design pop-up. De huidige vorm van Kazerne getuigt nog steeds van dat enorm succesvolle initiatief.

‘Als design missionaris wil ik de vele betekenissen van design onder de aandacht brengen. En bovendien ook keihard vieren wat Eindhoven als designstad betekent voor design over de hele wereld. Er is een duidelijke impact van vele in Eindhoven opgeleide, internationaal werkende designers. Daar mogen we trots op zijn!’

Zo kwam het dat er een pand gezocht werd en partners die het financieel mogelijk maakten. De deuren van Kazerne openden zich in 2014 dagelijks voor een divers publiek.

Meer dan alleen design: Kazerne beschikt over een open keuken waarin eten wordt bereid met hoogwaardige bijzondere, vers bereide seizoensgroente. Foto: Annemoon Geurts
Meer dan alleen design: Kazerne beschikt over een open keuken waarin eten wordt bereid met hoogwaardige bijzondere, vers bereide seizoensgroente. Foto: Annemoon Geurts

Gastvrije smeltkroes

‘Gastvrijheid is voor ons een belangrijke pijler. Iedereen is hier welkom. Dat laten we merken met een hoge kwaliteitsstandaard. Het eten, de wijnen en onze service. We zijn dienstbaar naar zowel gasten én designers. Mensen die voor het eten en drinken komen worden misschien toch geïnteresseerd voor een expositie. Ook bedrijven die een inspirerende ruimte zoeken voor een bespreking of particulieren die iets te vieren hebben, ervaren een laagdrempelige kennismaking met design. Anderzijds vindt de designer of designliefhebber een unieke setting waarbij hij van design kan genieten met een drankje in de hand.

We zijn dienstbaar naar zowel gasten én designers. Mensen die voor het eten en drinken komen worden misschien toch geïnteresseerd voor een expositie. - Annemoon Geurts

We willen ook echt een smeltkroes voor de design community zijn waar deze gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten of juist interessante crossovers kunnen ontstaan. Dit werkt goed met de drempelvrije overgang van expo naar restaurant. Gastvrij naar designers zijn we als podium en facilitator. We werken met ze samen bij de realisatie van fase II. We kiezen ontwerpers die we binnen de ruimtes van Kazerne, functionele ontwerpen en innovaties laten ontwikkelen.’

In oktober opent Kazerne fase II, met de toevoeging van het hotel. Foto: Ruud Balk
In oktober opent Kazerne fase II, met de toevoeging van het hotel. Foto: Ruud Balk

24-uurs beleving

Maar Kazerne wil meer zijn dan een design hotspot met eten en drinken in Eindhoven. Waarin onderscheiden ze zich? ‘Het grote verschil met de andere hotspots zoals het NRE terrein of Piet Hein Eek is het kader waarin we het design neerzetten. We laten in de museale presentaties altijd een visie op deze tijd zien, door de ogen van een ontwerper.’

Ergens in het najaar wordt Kazerne fase II geopend. De toevoeging van het hotel aan het concept maakt Kazerne Eindhoven compleet. Gasten kunnen blijven slapen in een design expositie. Er komen acht luxury rooms en suites in de voormalige militaire barakken, een extra high-end restaurant en een design shop.

We laten in de museale presentaties altijd een visie op deze tijd zien, door de ogen van een ontwerper. - Annemoon Geurts

‘We bieden een 24-uurs beleving. Dat is anders dan een expositie in een museum of galerij. Design bekijken in een relaxte setting, terwijl je lekker zit te eten, een drankje doet of op bed ligt in je hotelkamer zorgt voor een andere perceptie. Voor de Eindhovense design scene zelf, onze partners, diverse designers en andere sleutelfiguren komt er een membersclub. De leden kunnen 24/7 terecht voor een drankje en een praatje in een ruimte met fijne zithoek voor het huiskamergevoel en een honesty-bar. Dus onbemand, mensen kunnen zelf hun drankje aanvinken op de lijst wat vervolgens op hun rekening komt.’

Elke donderdag is iedereen welkom in het Innovation Café. Foto: Ruud Balk
Elke donderdag is iedereen welkom in het Innovation Café. Foto: Ruud Balk

Het moge duidelijk zijn dat Kazerne met dit vernieuwende concept een toevoeging is aan de gevestigde (Eindhovense) designscene. Hoewel Kazerne Fase II pas eind oktober opent is er de komende tijd meer dan genoeg te doen.

Als je je ook eens gastvrij wil laten ontvangen, in een inspirerende omgeving dit zijn onder andere redenen voor een bezoek aan Kazerne Eindhoven:

  • Tijdens Dutch Design Week (20-28 oktober) zorgen ze voor een sneak-peek van een aantal ruimtes die al af zijn. De planning is dat dat zal gaan om het nieuwe restaurant, de membersclub en de nieuwe tuin.
  • Eveneens tijdens DDW (20-28 oktober): een design exhibition met de naam: ‘New design by old friends’. Het is een hommage aan alle steuners in de geschiedenis van Kazerne Eindhoven. Met bijdragen van onder meer: Joost van Bleiswijk, Daphna Laurens, Lidewij Edelkoort, Kiki van Eijk, Maarten Kolk & Guus Kusters, Lucas&Lucas, Ontwerpduo and Arpa, Dornbracht, Duravit, Lensvelt, Mosa, Modular, Not Only White en Vescom.
  • Elke donderdag is iedereen welkom in het Innovation Café. Je kunt hier elke tijd binnenlopen tussen 17.00 en 19.00 uur voor een borrel. Er zijn altijd één of meer sprekers met een korte talk of presentatie voor een inhoudelijke noot. Verder dé plek in Eindhoven voor het leggen van nieuwe verbindingen en kennisdeling onder het motto: #Givetogrow.

Share on Facebook39Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie