Kleur: Rudy van Belkom trapt de themamaand af

In maart geven we letterlijk kleur aan de culturele sector. Lopen we blauwtjes, zijn we voor even groen als gras en bekennen we kleur. Want in maart staat Mestmag.nl geheel in het teken van het thema ‘Kleur’. Rudy van Belkom, docent aan de Fontys ACI en initiatiefnemer van Het Nieuwe Kiezen, trapt de themamaand af.

– Geschreven door Rudy van Belkom

Op 21 maart mogen we weer naar de stembus. Ditmaal voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om te bepalen welke partij het best opkomt voor onze standpunten. Met andere woorden: we moeten kleur bekennen. Hiervoor is het noodzakelijk om jezelf op het politieke spectrum te plaatsen. Ben ik links of rechts? Progressief of conservatief? Voor menig Nederlander lastige of zelfs onmogelijke keuzes.

Rudy van Belkom
Rudy van Belkom

Politiek en kleur zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo associëren we rood traditioneel met linkse en socialistische partijen en wordt blauw doorgaans verbonden aan liberale en conservatieve partijen. De uitdrukking ‘kleur bekennen’ hangt hier dan ook nauw mee samen. Het betekent dat je moet uitkomen voor jouw standpunten en daarmee kenbaar maakt welke positie je op het spectrum kiest. Je politieke kleur vormt daarmee een belangrijk onderdeel van je identiteit. De vraag is echter of deze indeling nog wel houdbaar is. En of mensen zich nog wel willen en kunnen identificeren met een politieke kleur.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland nog maar 2,2% van de stemgerechtigden lid is van een politieke partij. Een schrikbarend laag percentage. Waaruit we toch wel voorzichtig kunnen concluderen dat mensen zich niet meer verbonden voelen met politieke partijen. Hoe schrikbarend ook, echt verassend kun je het niet noemen. Het past volledig bij onze ontzuilde samenleving. Wanneer je vroeger in een katholiek gezin geboren werd, ging je naar een katholieke school, stemde je op een katholieke partij en las je een katholieke krant. Tegenwoordig abonneren we ons niet meer op één krant, maar kunnen we via tools als Blendle verschillende artikelen van verschillende kranten lezen.

“We hebben de zuilen niet meer nodig om onszelf te identificeren en maken onze eigen keuzes.” – Rudy van Belkom

Traditionele subculturen maken plaats voor crossovers en tegenstellingen worden ingeruild voor variaties. Ik kan een goedbetaalde CEO zijn van een multinational en tegelijkertijd mijn meubels bij de kringloop kopen, omdat ik geloof in de circulaire economie. Mensen zijn niet langer in een hokje te plaatsen. Ze zijn niet langer links óf rechts, zwart óf wit, maar een gevarieerd palet aan kleuren en opvattingen.

 

Tijd voor een politiek stelsel waarin we kleuren kunnen combineren

Hoe kan het dan toch zo zijn dat we tijdens de verkiezingen maar op één politieke partij mogen stemmen? We kunnen maar voor één kleur kiezen, terwijl we als individu veel kleurrijker zijn. Zou het niet veel logischer zijn wanneer we net als bij Blendle ons palet zélf kunnen samenstellen op basis van onze eigen behoeften? Vanuit deze redenatie ben ik gestart met Het Nieuwe Kiezen: een initiatief voor een modulair kiesstelsel. In plaats van je volledige stem tijdens de verkiezingen aan één partij te geven, stem je per thema voor het standpunt van de partij die bij jou past. Zo zou je in deze nieuwe opzet bij het onderwerp defensie op D66 kunnen stemmen, maar voor onderwijs bijvoorbeeld op de PvdA.

Per thema stemmen betekent ook per thema regeren. Want vergaderen met 150 personen is toch niet meer van deze tijd? De regering bestaat dan niet meer uit één grote Tweede Kamer met coalitie en oppositie, maar er wordt per thema een Themakamer gevormd. Dit betekent dat er na de verkiezingen geen formatieproces meer nodig is. Politieke partijen moeten dus meer gaan samenwerken, in plaats van elkaar zwart maken in het debat.

“Vergaderen met 150 personen is toch niet meer van deze tijd?” – Rudy van Belkom

Het is daarom hoog tijd om ons politieke stelsel net zo kleurrijk te maken als onze samenleving. Ieder mens is uniek en zou ook de keuzevrijheid moeten hebben om zijn of haar eigen politieke kleur samen te stellen. Deze zou niet langer uit slechts één kleur hoeven te bestaan, maar een combinatie van verschillende kleuren kunnen omvatten. We kunnen zowel linkse als rechtse opvattingen hebben, we kunnen op sommige thema’s progressief zijn en op andere thema’s conservatief. Dat maakt ons niet hypocriet, dat maakt ons menselijk.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
4 Reacties

Geef een reactie