Kleurrijke verbindingen

De urban scene in Brabant leeft en blijft maar groeien. Dat blijkt ook wel weer uit deze drie initiatieven: Blind Walls Gallery, Kings of Colors en Step In The Arena. Zij voelden dit een aantal jaren terug al aan en sprongen in het gat. Omdat beeld meer zegt dan 1000 woorden, brengen we deze initiatieven vooral visueel in beeld.

– Geschreven door Naomi Weerman

Als je door een stad loopt, valt het vaak niet eens meer op: muren met graffiti. Het is een normaal straatbeeld geworden en het wordt nu ook door de gemeenten omarmd. Het draagt bij aan het stadsbeeld én creëert een nieuw gezicht. Het weerspiegelt de identiteit van de stad. Het is deel van het geheel. Kunst is uit zijn context gehaald en vrij te bezichtigen voor iedereen die de tijd neemt om echt te kijken. Het spreekt, schreeuwt, is esthetisch. Het zegt iets over de tijdsgeest van nu. Maar nog belangrijker: het verbindt. Het verbindt het verleden met het heden van de stad. Het brengt mensen bij elkaar. Jong en oud. Kunstenaar of niet. Het is voor iedereen toegankelijk. Daar zijn deze drie initiatieven een mooi voorbeeld van.

Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is een dynamisch concept en opgezet in 2014. Met als doel om het beeld van Breda te veranderen door een connectie te leggen tussen het verleden en het heden. Meer dan 70 muurschilderingen, gemaakt door (inter)nationale ontwerpers, vertellen de verhalen van Breda: over de verloren schatten van Van Gogh, een losgeslagen olifant in de Mols Parking en een heldhaftige burgemeester die (bijna) de Spanjaarden versloeg. Het verleden, heden en toekomst van de stad in de vorm van street art. De muren, die ooit kaal en grauw waren, vertellen steen voor steen het verhaal van Breda.

Maandelijks organiseert Blind Walls Gallery een tour langs de schilderingen, waarbij oprichter Dennis Elbers en gidsen de achtergrond van de schilderingen vertellen.

Foto’s gemaakt door William van der Voort

Kings of Colors

Het Kings of Colors Festival is niet zomaar een graffiti festival. Het toont de actuele urban kunst- en cultuuruitingen, volgt de laatste trends in de urban arts en levert op een laagdrempelige manier een bijdrage aan de kunst- en cultuurbeleving van jong en oud. In twee dagen word je ondergedompeld in de urban scene door middel van een breed programma in de urban arts, culture en food met een mix van bijzondere producties van nieuwe talenten en gevestigde kunstenaars.

Het festival werd in 2013 opgericht door Jan-Henk van Ieperen en Patrick de Kaste, omdat er nog geen podium was voor de kunst uit de urban scene. Een bekroning van hun inzet was het winnen van de Dutch Street Art Award in de categorie Epic Event in juni 2017. Ze streven ernaar het festival de komende jaren te ontwikkelen tot een toonaangevend urban arts, culture en food festival met een nationale en internationale uitstraling. Houd de website in de gaten voor de data van het Kings of Colors Festival in 2018.

Foto’s gemaakt door (van links naar rechts) Marcel Kouwenberg, Martine Kiers (2), Elvira van der Ploeg, Perrin Oubrie, Martine Kiers en Gijs de Bonth

Step In The Arena

Als onderdeel van het Urban Culture festival EMOVES, creëert Step In The Arena een plek waar meer dan 150 internationale graffiti artiesten het hele weekend werken aan de creatieve transformatie van Europa’s grootste Hall of Fame: De Berenkuil in Eindhoven. Een weekend waar urban disciplines samenkomen en waar jonge talenten, nationale én internationale professionals laten zien wat zij in zich hebben.

Ook basisschoolleerlingen krijgen de kans om hun creatie tussen alle grote namen van het festival te plaatsen dankzij de zogenoemde Kidsbattle. Voorafgaand aan de Kidsbattle krijgen de basischoolleerlingen een cursus graffiti, bestaande uit vier lessen. Onder begeleiding van ervaren graffiti docenten worden de leerlingen aan het werk gezet om de fijne kneepjes van graffiti onder de knie te krijgen. In 2018 wordt de negende editie van Step In The Arena georganiseerd. Houd de website in de gaten voor updates.

Foto’s gemaakt door Lukedaduke. Kunst door (van links naar rechts) 1. mister, 2. okreos, 3. roexart, 4. mister & fleks, 5. treze, 6. cenz & june, 7. ubel

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie