Kunst is dichterbij dan je denkt

Kunst wordt in allerlei vormen en maten door mensen beoefend. Beroep, hobby, professioneel en amateur. Brabant kent 1,2 miljoen – de helft van alle Brabanders (!) – amateurkunstenaars, maar niet iedereen is zich daar van bewust. Redacteur Miranda zingt niet in een koor en staat niet op de planken bij een toneelvereniging. Maar, ze heeft wel een keyboard waar ze regelmatig achter kruipt om te oefenen via tutorials op YouTube, dus ook Miranda is een amateurkunstenaar.

Geschreven door Miranda den Dekker

De scheidslijn tussen professioneel en amateur binnen de kunstensector vervaagt. We leven in een samenleving waarin digitale netwerken en sociale media niet meer weg te denken zijn en kunstenaars steeds vaker horizontaal – bottom-up – opereren en communiceren. Door de komst van gebruiksvriendelijke platformen als YouTube, Flickr en Instagram kan iedereen tegenwoordig een bijdrage leveren aan de kunst- en kennisproductie.

Via sociale media las ik over de eerste foto-expositie voor en door Instagrammers (Instagallery). Ik zond mijn foto in via de bijbehorende hashtag en vervolgens werd mijn foto ge‘xposeerd in een galerij.

Amateurkunst anno 2016

Als hobby zingen in een koor, op de planken staat bij een toneelvereniging of dansen in een demoteam, zijn duidelijke voorbeelden van amateurkunst. Maar cultuurparticipatie gaat verder dan dat. Stiekem beoefenen veel meer mensen kunst dan ze zelf denken.

Om mijn creativiteit kwijt te kunnen ben ik decorbouwer bij de lokale toneelvereniging. Ik, amateurkunstenaar? Zij staan toch op het podium?

Kunst krijgt waarde door het te delen en dat delen is tegenwoordig weggelegd voor iedereen met toegang tot internet. Deel je nieuwe dansmoves via YouTube of je zelfgemaakte schilderij op Facebook. Binnen no time zijn al je volgers en vrienden op de hoogte. Maar ook op televisie krijg je de kans om te laten zien wat je kunt. Via Holland’s Got Talent kun je je creatieve talent delen met het Nederlandse publiek.

Het is begonnen met portrettekeningen van en voor vrienden en bekenden. Inmiddels verkoop ik ze via Marktplaats en zijn kopers razend enthousiast.

Krachten bundelen voor eerste amateurkunstmaand

Om de amateurkunst ook offline een podium te bieden, wordt ieder jaar de Week van de Amateurkunst (WAK) georganiseerd. Vanaf dit jaar wordt de week uitgebreid naar een maand, de maand van de amateurkunst. Deze vindt plaats vanaf zaterdag 28 mei tot en met donderdag 30 juni.

In mijn vrije tijd maak ik muziek met een vriend van me. Deze muziek hebben we onlangs opgenomen in een studio en is nu zelfs te beluisteren via Spotify.

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen veertien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Iktoon roept iedereen die in zijn of haar vrije tijd actief aan kunst doet op te tonen wat zij in huis hebben. Alles kan en mag. Van uitvoering, workshop en lezing tot en met tentoonstelling op elke denkbare locatie.

Voor mijn blog leek het me leuk om video’s op te gaan nemen. Ik plaats nu wekelijks een vlog online die ik zelf film en bewerk.

Brabantse amateurkunstenaars

In Brabant is Kunstbalie de organisatie voor kunstbeoefening en kunsteducatie. ‘We willen de cultuurdeelname van alle Brabanders vergroten, want dat is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder mens: het maakt je leven mooier en rijker’, aldus Evelien Wouters van Kunstbalie. Om de passie van amateurkunstenaars zichtbaar te maken, hebben zij vorig jaar vijf kunstenaars geportretteerd. Een van hen is muzikant Arnold uit Bergen op Zoom. Kijk hier wat Kunstbalie dit jaar doet.

https://www.youtube.com/watch?v=KoBL5prs6kMSchrijven is een hobby van me. Ik schrijf korte verhaaltjes en gedichten, gewoon voor mezelf. Ik deel het niet, maar ben wel creatief bezig.

Doe je mee?

Als amateurkunstenaar kun je jouw activiteit aanmelden en zo aan heel Nederland laten zien wat jij toont in de maand juni. Wil je je liever laten verrassen en inspireren door voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten en openbare repetities? Houd de agenda in de gaten!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie