Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

‘We worden steeds minder nieuwsgierig,’ verzuchtte gedeputeerde Henri Swinkels toen hij vorige maand ‘Ja, natúúrlijk’ – een mediakunst expo over de natuur – opende. En daarom is het extra belangrijk nieuwsgierigheid bij kinderen aan te wakkeren. Kunstenaars – makers – kunnen daarbij een significante rol spelen. Maar je werk aan laten sluiten bij het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk? Iris ging namens Mestmag.nl op zoek naar tips en trucs voor creatieven met ambities op het gebied van cultuureducatie.

Als het goed wordt aangepakt, dan kan een les van een kunstenaar bijzonder boeiend zijn voor kinderen.

Knikker(coding); from Verberk on Vimeo.

Zorg dat je zichtbaar bent

Ben je bewust van je Unique Selling Points

Weleens gehoord van de ‘21st century skills’? Dat zijn dŽ vaardigheden die nodig zijn om kinderen van nu goed voor te bereiden op hun toekomst. Dat besef sijpelt nu ook langzaamaan door in de gelederen van de scholen. Een belangrijke skill is het vermogen om creatief te denken. “Kunstenaars kunnen deze vaardigheid perfect op kinderen over brengen,” meent Simone. “Zij doen namelijk niet anders. Kunstenaars worstelen in hun hoofd continu met creatieve processen.” Wie beter dan een kunstenaar kan kinderen iets leren over creativiteit?

Als het goed wordt aangepakt, dan kan een les van een kunstenaar bovendien bijzonder boeiend zijn voor kinderen. Vivian van Gaal (cošrdinator educatie bij MU): “Voor de kinderen kan een kunstenaar echt een soort rolmodel zijn. Zo’n les maakt indruk: het is echt! Dan heeft het zin, want zo’n indruk blijft in de hoofden van de kinderen hangen. Zo’n leerervaring blijft ze altijd bij.”

Inspiratie opdoen? De tentoonstelling ‘Ja, natúúrlijk’ is van 30 april tot 3 juli 2016 te zien in Museum Boxtel.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie