Liveblog: Corona en de culturele sector

Vanaf 16 juni werken we deze liveblog niet meer dagelijks bij, maar kun je het actuele nieuws rondom Corona terugvinden in het Trends & Ontwikkelingen overzicht op de website van Kunstloc.

Maandag 15 juni

G-Star RAW en Het Nationale Ballet bundelden hun krachten in een uniek samenwerkingsverband waarin zij de nieuwe realiteit – social distancing – verbeelden. Zij lieten zich inspireren door lege theaters, artiesten zonder podium en door de ‘dans’ van ieder individu bij het vinden van zijn of haar weg in het nieuwe normaal. De 1.5 meter samenleving komt tot uiting in een speciale choreografie, Safe Distance Ballet, met als ‘center piece’ een indrukwekkende denim tutu van 3 m doorsnee. Om 11 juni werd de video van Safe Distance Ballet gelanceerd op de websites en social media kanalen van G-Star RAW en Het Nationale Ballet. (Opera Ballet)

https://www.operaballet.nl/nl/nieuws/2020/06/g-star-raw-nationale-ballet-safe-distance-ballet


Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt. (Algemeen Dagblad)

https://www.ad.nl/binnenland/bedrijven-misbruiken-coronasubsidie-steungeld-nog-zelfde-dag-vergokt~a7b9b141/


De openluchttheaters hebben het seizoen noodgedwongen geschrapt. Toch zijn er in juli buitenvoorstellingen: bij het Theater op het Voortje in Mierlo is begin juli  ‘Maelström’ te zien. Een actueel thema. Bij ‘Maelström’ gaat het dan wel niet om een oudere die door corona geen bezoek mag ontvangen, maar om de vijftienjarige Vera die vanwege haar doofheid het gevoel heeft er niet bij te horen.  Er werd vooraf overlegd met de gemeente Geldrop-Mierlo.. ,,We hebben een draaiboekje gemaakt met foto’s, waarin duidelijk was dat we ons aan de richtlijnen houden.’’, zegt regisseur Anneke Schröder. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)

https://www.ed.nl/geldrop-mierlo-nuenen/in-mierlo-wel-toneel-in-de-open-lucht~a66ed6f4/


Voor kunstliefhebbers is het een gegeven: de eindejaarexpositie op de kunstacademie AKV| St.Joost in Breda. Daar laten de studenten hun beste werk zien. Door de coronamaatregelen kon de expositie dit jaar niet doorgaan. De tweedejaars film en fotografiestudenten lieten zich niet uit het veld slaan en richtten een online expositie in die door iedereen te bewonderen is vanuit huis: Ruis. (BN – De Stem , St. Joost)

https://www.bndestem.nl/breda/studenten-akv-st-joost-laten-zich-nu-online-zien~a79e7199/

http://stjoost.art/~fofi2/


Boekhandels in de winkelstraten maken zware tijden door. Omzetten zijn gekelderd door de corona. Ze vrezen de toekomst. Brabants Dagblad sprak met boekhandels in ’s-Hertogenbosch,  Tilburg en Oss zien ook kansen: internet en persoonlijke service. ,,Een boekenwinkel moet de huiskamer van de stad zijn.” (Brabants Dagblad, inlog vereist)

https://www.bd.nl/brabant/de-boekhandel-in-de-winkelstraat-heeft-het-zwaar-omzet-fors-gedaald~a9e045a4/


Het Muziekgebouw Eindhoven heeft op 11 juni zijn deuren weer heeft geopend. Weliswaar was die openstelling op bescheiden schaal – slechts dertig mensen mochten die avond in Eindhoven in de kleine zaal – maar toch, de algemene tendens was dat alles beter is dan niets. Het Eindhovens Dagblad sprak met bezoekers. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)

https://www.ed.nl/eindhoven/muziekgebouw-eindhoven-opent-de-deuren-weer-we-hebben-elkaar-gemist~a0735477/


100 mensen vanaf 1 juli? Of later een langdurige anderhalve-meter-maatregel? Voor theaters zijn het geen oplossingen in coronatijd. Een enorme financiële strop, met name voor de regionale theaters die op weinig steun vanuit het Rijk kunnen rekenen. Ook als er vanaf 1 juli weer 100 bezoekers welkom zijn. Brabants Dagblad sprak met De Lievekamp in Oss en De Leest in Waalwijk.  (Brabants Dagblad, inlog vereist)

https://www.bd.nl/brabant/100-bezoekers-ook-geen-oplossing-voor-theaters-dit-gaan-we-niet-lang-volhouden~aa42eb88/


Culturele instellingen in Noord-Brabant kijken massaal over de zomer heen. In de hoop dat er tegen die tijd ein-de-lijk meer kan. Meer mág ook vooral. Maar ja, voor de tussentijd is niets doen ook geen optie. Het vermogen verdampt, er wordt al maanden vrijwel niets verdiend. De nood is hoog. Vanaf 1 juli mogen theaters en poppodia weer honderd mensen ontvangen, maar of ze daar nu zo veel wijzer van worden? Brabants Dagblad sprak o.m. met Festival Boulevard, Poppodium 013, jazzpodium Paradox, Theater Markant in Uden en Guido Weijers over de alternatieve, creatieve oplossingen, die er worden bedacht.  (Brabants Dagblad, inlog vereist)

https://www.bd.nl/brabant/brabantse-theaters-en-poppodia-moeten-creatief-zijn-binnen-de-regels-buiten-de-lijntjes~ab385241/


Veel mensen brengen de zomer noodgedwongen thuis door. Om hen dichtbij toch een uitje te bieden, stelt museum De Wieger in Deurne zijn tuin beschikbaar om te picknicken. Voor twee euro per persoon kan men een plaatsje reserveren. Bezoekers moeten wel hun eigen mand met eten en drinken meenemen. Er zijn wel wat tafels en stoelen. Voor De Wieger is de twee euro een welkom extraatje. ,,Het werkt aan twee kanten: alles wat we binnenkrijgen is mooi, omdat we een paar maanden geen inkomsten hebben gehad. En het is een leuke manier om mensen te motiveren om naar het museum te komen en ook binnen te lopen. Daar moet dan wel een apart kaartje voor worden gekocht.”  (Eindhovens Dagblad)

https://www.ed.nl/de-peel/vakantiegevoel-door-picknick-in-museumtuin-deurne~a6f6bd57/


Lenneke Ruiten ging een bomvolle operazomer tegemoet met optredens in heel Europa. Elise van Es zou als koorzangeres twee grote operaproducties in Salzburg zingen. In plaats daarvan zitten beide sopranen thuis. En de rest van het jaar verwachten ze amper nog aan de bak te komen. In gesprek met Operemagazine delen ze hun ervaringen, vooruitzichten en frustraties. (Operamagazine)

https://www.operamagazine.nl/achtergrond/52345/twee-sopranen-hetzelfde-lot/


Corona en culturele activiteiten voor CKV. Wat zijn de (on)mogelijkheden en hoe pak je het aan? Update 12 juni. (LKCA)

https://www.lkca.nl/artikel/corona-en-culturele-activiteiten-voor-ckv/


Rechtenorganisaties uit de hele creatieve sector hebben samen het Steunfonds Rechtensector in het leven geroepen. Hier kunnen professionals die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis financiële ondersteuning aanvragen. Stichting Lira participeert in dit fonds en heeft vijfhonderdduizend euro te besteden aan werkbeurzen en nieuwe projecten van journalisten, scenaristen, schrijvers en vertalers.  (LIRA)

https://nieuws.lira.nl/uitgave-57/Vijf-ton-extra-voor-getroffen-schrijvers


De vier grootste culturele instellingen in Zwolle kunnen samen een bedrag van ruim drie miljoen euro tegemoetzien. Het gaat om een steunmaatregel voor de culturele sector, die hard is getroffen door de coronacrisis. De vier instellingen waar het om gaat zijn de Fundatie, Zwolse Theaters (Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel), Hedon en het Fraterhuis. Zwolle maakt daarom gebruik van de mogelijkheid die het Rijk biedt om via cofinanciering de grootste culturele instellingen in Zwolle te ondersteunen. Ook de provincie Overijssel doet mee in deze cofinanciering. Het Rijk heeft bepaald dat de Fundatie, Zwolse Theaters, Hedon en het Fraterhuis van nationaal belang zijn en in aanmerking komen voor de steunmaatregel.  (RTV Oost)

https://www.rtvoost.nl/nieuws/331809/Drie-miljoen-euro-voor-vier-grootste-culturele-instellingen-in-Zwolle


Corona heeft grote impact op het culturele leven in Overijssel. De provincie Overijssel investeert daarom 1,6 miljoen euro extra in de culturele sector. Dit bedrag komt boven op het geld dat het Rijk beschikbaar stelt. De investering is bestemd voor culturele instellingen die worden aangemerkt als de ruggengraat van de Overijsselse cultuur, de zogenoemde vitale regionale infrastructuur. (Provincie Overijssel)

https://www.overijssel.nl/actueel/nieuws/@P4V/provincie-investeert-culturele-sector-overijssel/


Veel mensen snappen niet dat er wel honderden mensen in een vliegtuig mogen zitten, terwijl theaters, kerken en bioscopen zich aan de regel moeten houden dat er maximaal 30 mensen welkom zijn. Minister van Nieuwenhuizen denkt dat mensen het verschil tussen de aanpak op de grond en in het vliegtuig wel zullen begrijpen. Ze vindt niet dat er met twee maten wordt gemeten. In vliegtuigen is een ander luchtventilatiesysteem dan in bioscopen en kantoorgebouwen, benadrukken luchtvaartexperts. (NOS)

https://nos.nl/artikel/2337047-mondkapjes-ook-verplicht-op-schiphol-in-wachtrij-en-aan-incheckbalie.html


De Europese Commissie heeft een nieuwe preparatory action, oftewel een voorbereidende oproep, gepubliceerd: ‘Bioscopen als innovatiehubs voor de lokale gemeenschap’ met een deadline op 7 augustus 2020.  De oproep heeft als doel innovatieve culturele centra rondom bioscopen te creëren, met name in gebieden waar de culturele infrastructuur beperkt is en waar de Covid 19-crisis een zeer sterke impact heeft gehad. Creative Europe Desk

week 24

Maatregelen Stimuleringsfonds Creatieve Industrie i.v.m. het coronavirus. D.d. 10 juni 2020Stimuleringsfonds Creatieve Industrie


Het Fonds Podiumkunsten heeft wederom projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes. Op 18 mei is het loket voor de regeling Balkonscènes geopend. Op 3 juni zijn de eerste toekenningen van de regeling bekend gemaakt. Nu zijn hier 42 gehonoreerde projecten bijgekomen. De tijdelijke regeling is tot stand gekomen vanwege de coronamaatregelen. Fonds Podiumkunsten


De NAPK heeft voor de branche van podiumkunstproducenten een protocol opgesteld waarmee organisaties weer kunnen starten met het veilig en verantwoord repeterenVersie 29 mei 2020. Dit protocol is het eerste deel van een meerfasenprotocol; de komende tijd wordt er gewerkt aan het aan het deel dat betrekking heeft op presenteren. NAPK , NAPK


Maak een uitzondering op de anderhalve meternorm voor mars- en showorkesten in de nieuwe Coronawet. Die oproep doet KNMO-voorzitter Bart van Meijl op 11 juni in een brief aan het kabinet. De oproep kan op steun rekenen van de professionele orkesten van de Nederlandse Krijgsmacht. ‘Beweging is voor deze orkesten in veel situaties onlosmakelijk verbonden met de muziek. De 1,5 meter afstand houden is over het algemeen niet mogelijk. Op het moment dat de wet in huidige vorm wordt aangenomen zal dat betekenen dat het voor deze sector heel moeilijk wordt om overeind te blijven.’ KNMO


Theaterrestaurant Over de Tong in Roosendaal heeft het faillissement aangevraagd. Jan-Hein Sloesen, directeur van De Kring in Roosendaal, legt uit. BN – De Stem  , inlog vereist


Theater De Bussel in Oosterhout biedt aan Oosterhoutse basisscholen de mogelijkheid om in juli – mits de grote zaal beschikbaar is – de schoolmusical daar op te voeren of op een nader te bepalen tijdstip het eindstuk in de grote zaal op te nemen, zodat ouders en kinderen samen kunnen genieten. De zaal stelt de Bussel gratis beschikbaar, de overige kosten zijn afhankelijk van de wensen. BN – De Stem


Geen festivals, geen clubs om op te treden. Ook voor dj’s heeft het coronavirus veel gevolgen. Normaal draaien ze muziek voor een groot publiek en nu is het hooguit via een livestream. Dat gaat ook de Steenbergse Anthony Suijkerbuijk doen. Hij laat op 13 juni zijn set horen vanuit het Herstaco-stadion in RoosendaalBN – De Stem


Met de expositie ‘Rewrite Your Future’ in de buitenlucht willen vier Bossche ontwerpstudio’s weer wat reuring in de stad brengen. Het gaat om 16 honderd posters; 16 verschillende ontwerpen. De studio’s wilden aanvankelijk een expositie organiseren in de ruimte van Willem Twee. Toen die door corona werd afgeblazen, ontstond het idee voor de tentoonstelling op straat. De beelden van de affiches op straat, op reclamezuilen, in winkels en bij culturele instellingen laten volgens de Bossche ontwerpers zien dat het ondanks deze lastige tijden niet moeilijk is om positief te blijven. De affiches zijn ontworpen door de Bossche ontwerpstudio’s ATTAK, Autograph, Studio Boot en Studio Turbo. De expositie is ook het begin van een intensievere samenwerking van de ontwerpers onder de noemer ‘Nieuwe Bossche School’. Brabants Dagblad


Het Brabants Muziek Theater (BMT) uit Schijndel is vanwege het coronavirus genoodzaakt de musicals The Visit en Kleren maken de Keizer een flinke periode uit te stellen. ‘’We kunnen nu eenmaal niet met 48 spelers op anderhalve meter afstand op het podium staan. Of met 28 muzikanten in de orkestbak. En we komen er financieel ook nooit uit als je maar dertig man in de zaal mag hebben. En ook niet als we vanaf 1 juli honderd mensen mogen ontvangen”, aldus Alexandra Peperkamp van BMT.  Brabants Dagblad


Danser en choreografe Courtney May Robertson wint De Troffel 2020. De stimuleringsprijs van Festival Cement in ’s-Hertogenbosch wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste concept van een beginnend maker. De winnaar ontvangt 7.500 euro om het projectplan verder uit te werken en een uitnodiging om de voortgang of realisatie te tonen tijdens de volgende festivaleditie. Ook dit jaar, het jaar waarin het festival niet door kon gaan vanwege de coronamaatregelen, reikt het festival de prijs uit. Uit de 54 inzendingen werden door een leescommissie acht concepten geselecteerd. Op 10 juni pitchten makers hun plannen. Niet fysiek en niet tijdens het festival, maar via video, post, bouwpakket of wat de makers ook maar geschikt achtten. Festival Cement


De coronacrisis heeft vergaande consequenties voor de culturele sector. Financieel staat veel instellingen en kunstenaars het water aan de lippen. Maar de crisis levert ook nieuwe vergezichten op. Digitale ontwikkelingen zijn in een stroomversnelling gekomen en de publieke sector wordt meer gewaardeerd dan voor de crisis. In deze Boekman Extra ook aandacht voor de rol die kunst en cultuur voor de samenleving kunnen spelen in de toekomstBoekman  , Boekman


Op 10 juni heeft een alliantie van organisatoren van evenementen in de sport-, cultuur- en entertainmentbranche (Alliantie voor Evenementenbouwers en Event Platform) in een gesprek met vier ministeries gepleit voor problemen van de branche. Duidelijk werd dat de overheid heel goed begrijpt dat de branche hard en langdurig getroffen wordt. Door de langdurig opgelegde beperkingen is het logisch dat sommige delen van de branche ook na 1 oktober steun nodig hebben. Aan de branche is gevraagd preciezer aan te geven welke financiële steun nodig is op welke plekken. Het protocol en een ook door de branche gemaakt risicoanalysemodel zijn de basis voor de organisatie en de locatie; beide handreikingen worden steeds aangepast aan ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Per evenement wordt gewerkt aan maatwerk, waarbij steeds de veiligheid en gezondheid van bezoeker en medewerker voorop staat. Het kabinet is bereid om met de branche te kijken naar de mogelijkheid het aantal bezoekers van evenementen te verruimen met inachtneming van zaken zoals afstand bewaren, hygiënemaatregelen en de impact van evenementen op bijv. het openbaar vervoer. De branche gaat met de vier ministeries samenwerken in een zogenaamd ‘Fieldlab Evenementen’, aan de hand van de Topsector Creatieve Industrie. De mogelijkheid om evenementen te ontwikkelen op korte, middellange en lange termijn wordt onderzocht.  VVEM


De kunstacademies zijn de afgelopen maanden noodgedwongen gesloten geweest, de ateliers ontoegankelijk. De overgang van student aan de academie naar een autonoom kunstenaarschap wordt gekenmerkt door de eindexamententoonstellingen. Door de crisis zijn ook die tentoonstellingen voorlopig uitgesteld en ook de vorm ervan een punt van discussie. Mister Motley sprak enkele academiestudenten om te ontdekken hoe zij continuïteit zoeken in het maakproces en het delen van hun kunst – zonder de muren van de academie om hen heenMister Motley


Kort voor je de wereld zal laten zien wat je kan, sluit de school. Dat overkwam in maart veel studenten. Ook de examenkandidaten van de kunstacademies. Vijf jonge kunstenaars van de KABK in Den Haag vertellen over hoe het daarna met hen ging. NRC


Poppodium 013 in Tilburg heeft mondkapjes genaaid van de kisten vol oude merchandise die op zolder stonden te verstoffen. Daarvoor het poppodium hulp van de lokale organisatie Green Bag Lady.  Mijndert Rodolf van 013. ‘We zijn aan het kijken naar alternatief programma binnen de huidige wetgeving, maar ook: hoe kunnen we onze medewerkers en vrijwilligers inzetten om hun zomer betekenisvol te gebruiken? Veel van het werk ligt stil, en alleen maar met afgelastingen en verplaatsingen bezig zijn is bepaald niet leuk. We zijn een denktank gestart om goede ideeën te bedenken. Wat kunnen we voor de stad betekenen? “.  De mondkapjes, in totaal zo’n 400, worden op 13 juni in Tilburg uitgedeeld3voor12.vpro


Vanaf 20 juni start Tivoli/Vredenburg drie weekenden lang Walk The Line, waarbij een groep van dertig mensen door het gebouw gaat met vier tussenstops in de Ronda, Grote Zaal, Pandora, Hertz of Cloud Nine. Daar staan muzikanten, dichters, bands en ensembles van eigen bodem op een podium. Wie is nog een verrassing. ‘Eigenlijk willen we de sfeer van een festival bieden bij de tour,’ vertelt TivoliVredenburg-woordvoerder Eva Huisman. Bovendien kan TivoliVredenburg op deze manier meer bezoekers ontvangen dan met normale concerten, nu het poppodium rekening moet houden met de strenge regelgeving van de overheid.   3voor12.vpro


De Nederlandse band Paceshifters gaat begin augustus 2 weken op tournee langs Nederlandse campings. ‘Onze nieuwe plaat is af’, aldus drummer Jesper Albers, ‘maar het uitbrengen daarvan laat op zich wachten door deze hele toestand. Fuck, we willen wel wat dóén. Iedereen blijft toch in Nederland dit jaar, maar wil wel op vakantie en gaat de hele zomer op de camping zitten. Wij dachten: dan gaan we wel naar die lui toe en spelen we een akoestische set. Gewoon met kampvuurvibe.’ 3voor12.vpro


Langzaamaan worden de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld en tekenen protocollen en richtlijnen zich af waarbinnen sectoren weer mogen beginnen. Echter nog met allerlei beperkingen en ook nog onduidelijkheden voor de amateurkunst. Koepels, belangenorganisaties, provinciale instellingen en andere spannen zich in om de gevolgen en knelpunten in kaart te brengen en te verbeteren. Koornetwerk Nederland, KNMO, Huis voor de Kunsten Limburg en LKCA willen de gevolgen voor de langere termijn in kaart brengen, en vragen daarom voor 21 juni een enquête in te vullen. LKCA


De Belgische Nationale Veiligheidsraad besliste dat de cultuursector zijn activiteiten zonder publiek vanaf deze week mag hervatten. Maar dat geldt niet voor een aantal specifieke activiteiten met een verhoogd risico op overdracht van druppels en infectie. Daarom blijven alle activiteiten waar blaasmuzikanten bij betrokken zijn, (koor)zang en alles wat aanleiding geeft tot luid spreken of roepen en alle activiteiten waar nauw ‘fysiek contact’ bij nodig is (bepaalde vormen van dans, toneel) voorlopig nog verboden. Muzikale activiteiten zonder blaasinstrumenten mogen hun activiteiten wel hervatten. Klankwijzer


Onder invloed van het coronavirus verandert de wereld om ons heen. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) onderzoekt de komende tijd de invloed van een pandemie als corona op (Tilburgs) erfgoed als bijvoorbeeld taal. Ontstaat door corona nieuw erfgoed? Nieuwe woorden ontstaan en bestaande krijgen een andere lading. Deze coronacrisis inspireerde de Tilburgse kunstenaar Hoi-Shan Mak tot het maken van een nieuw woordenboek, het Coronabeeldwoordenboek. Hoi-Shan creëert en interpreteert woorden naar de huidige coronatijd en laat zien dat we door deze crisis, taal soms anders in gaan vullen en dat nieuwe woorden ontstaan. Vanaf 15 juni te zien in de LocHal, Tilburg. Tilburg.com , Hoi-Shan Mak


De coronacrisis hakt erin voor de cultuursector, voor de vele verenigingen op het gebied van amateurkunst- en cultuur die Limburg rijk is en voor de grote groep beroepskrachten daarachter. De SP in Limburg ziet dat zij, vanwege verschillende en vaak bureaucratische redenen, geen aanspraak kunnen doen op steunmaatregelen van het Rijk. De SP maakt zich dan ook sterk voor een Provinciaal Steunfonds. Ze startte een petitie om het provinciebestuur te doordringen van de noodzaak de amateurkunst te ondersteunen. SP Limburg


Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, kunnen naar verwachting vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). De komende week werkt UWV hard aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces. De voorwaarden voor de regeling zijn 11 juni gepubliceerd. Rijksoverheid.nl


Evenementen zijn verboden tot 1 september. Theaters en muziekpodia moesten sluiten. Sinds 1 juni kan er op kleine schaal wat meer. Voor overbrugging of aanpassing van je activiteiten heb je als culturele en creatieve ondernemer geld nodig. De Kamer van Koophandel zet de financieringsmogelijkheden op een rij.  Kamer van Koophandel


Organisator SPOT in Groningen gaat kijken of de programmering van lunchconcerten met klassieke muziek in De Oosterpoort moet worden aangepast. Aanleiding is een klacht van pianist Nynke Eekhof over de betaling van musici die de concerten verzorgen. Die is zo laag – 136 euro exclusief btw – dat Eekhof collega’s en publiek heeft opgeroepen de optredens te boycotten. Dagblad van het Noorden


Cultureel ondernemers en kleine musea moeten meer profiteren van het cultuurgeld uit het provinciale coronasteunpakket. Dat vinden verscheidene partijen in Provinciale Staten, waaronder coalitiepartij PvdA. De provincie Friesland wil het geld echter besteden aan het organiseren van grote publiekstrekkers, zogeheten blockbusters. Friesch Dagblad


‘’ De roep om flexibiliteit in ontwerp zal verder gaan toenemen. Wat als er door omstandigheden ruimtes anders moeten worden ingedeeld, al dan niet tijdelijk? En niet alleen in ontwerp maar ook in de wijze waarop we onszelf als sector organiseren’’ Dat schrijft Ronald Huikeshoven, directeur van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, in een gastblog.  BNA


Het mondmasker is van een hygiënisch niche-product veranderd in een alomtegenwoordig gebruiksvoorwerp met wisselende betekenissen – van mode-item tot activistisch statement maar ook moralistische code. Bepalend daarbij is de culturele context waarin het wordt gedragen, zegt Annemiek van Boeijen, assistent-professsor Design, Culture & Society aan de TU Delft. Deze week verschijnt het boek Culture Sensitive Design – A Guide to Culture in Practice (BIS Publishers) dat zij schreef met Yvo Zijlstra. Een gesprek. Design Digger


Design Digger 3, Post-lockdown design , in het Pakhuis de Zwijger op 16 juni focust op de bijdrage die design kan leveren aan de opbouw van een prettige en veilige postlockdown samenleving. Van het anderhalve meter kantoor tot downloadable medische apparatuur en een hacker-proof corona-app. Pakhuis de ZwijgerDesign Digger


Mede door de coronacrisis realiseren partijen zich steeds beter dat ruimtelijke ordening van groot belang is voor de gezondheid. Nieuwe publicaties van de Nederlandse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie helpen om betere keuzes te maken. Gebiedsontwikkeling.nu


Elke pandemie in de geschiedenis biedt lessen voor een gezonde leefomgeving, en dat is nu niet anders, schrijven Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) en Floris Alkemade (Rijksbouwmeester).  ‘Nederland heeft bij deze opgave unieke kansen. De open structuur van de inrichting van ons land biedt ruimte voor perspectieven anders dan verdergaande verstedelijking en verdichting.’ Stadszaken


Hoe programmeer je in tijden van corona? Boekman sprak met Siart Smit, algemeen directeur van Oerol o.m. over de betekenis van de digitale editie voor het volgend jaar, de reacties van het publiek op de online programmering en de gevolgen van de huidige situatie voor de makers en voor Oerol. Boekman


Met een garantieregeling en andere regelingen wil het Filmfonds de filmindustrie weer op gang helpen. De Volkskrant


Updates Covid-19 Filmfonds. Met de regelingen (Her)start filmproductie, Garantieregeling pandemie,  Film Fast Forward voor scenaristen, regisseurs en Heads of Department, en Lockdown Cinema.  d.d. 10 juni. Filmfonds


Vier weken lang deed de Nijmeegse klinisch psycholoog Jan Derksen naar eigen zeggen aan ‘participerende observatie’.  Hij observeerde zijn omgeving tijdens wandelingen door de stad, het platteland, het bos en op het strand. Zijn conclusie: de 1,5 meter-cultuur bestaat niet. ,,De meeste mensen houden zich eigenlijk niet aan die regel. Er zijn mensen bij die het niet veel kan schelen en er zijn mensen die er niet aan denken. Ze staan er gewoon niet bij stil”  zo stelt Derksen. Verbaasd over deze conclusie is hij niet. Het afstand houden zit simpelweg niet in ons. Het is tegennatuurlijk, zo stelt de wetenschapper van de Radboud Universiteit. De Gelderlander


COVID-19 zorgde voor een stroom aan gratis onlineprogramma’s vanuit de cultuursector. Er wordt nu naarstig nagedacht over manieren om dit nieuwe aanbod te gelde te maken. Cultuurmarketing bracht vijf cultuurprofessionals online bij elkaar om ideeën uit te wisselen over nieuwe vormen van cultuuraanbod en verdienmodellen. Cultuurmarketing


Coachella, dat aanvankelijk in april had moeten plaatsvinden, kan vanwege de coronapandemie ook in oktober niet doorgaan. Het zesdaagse Amerikaanse muziekfestival wordt verschoven naar volgend jaar, dat meldt Billboard. NU.nl


L’édition vidéo dvd, Blu-ray is een actieve en creatieve sector in Frankrijk. Tot de strenge Franse lockdown er stevig inhakte. Een omzetverlies van 75 procent trof de volledige ‘ketting’ (ontwerp, productie, distributie, promotie) terwijl de huidige exit uitermate moeizaam verloopt, onder meer omdat de institutionele klanten (bibliotheken, scholen) het laten afweten. Bovendien wordt een verdere daling van de ‘commerciële waarde’ van fysieke dragers voorspeld. Deze neergang zette vijftig video-uitgevers aan om gezamenlijk alarm te slaan. Op 3 juni riep de spontaan ontstane groep via de ‘L’appel des 50′-verklaring op om een noodhulpplan te creëren. De boodschap kwam aan en ondertussen kregen de dvd-uitgevers van het Centre National du Cinéma de vraag een delegatie samen te stellen voor overleg over het behoud en de herlancering van de sector. Filmkrant


De 2020 editie van CineEurope, de conventie voor de bioscoopbranche, wordt een online-evenement. Een overzicht van deze editie, op 17 en 18 juni, die vooral in het teken zal staan van de pandemieHolland Film Nieuws


In deze coronatijd lag het idee voor het oprapen: zelf een bioscoopzaal huren waar je met je eigen selecte gezelschap naar een film kunt kijken. Vanaf 10 juni kan dat met Pathé Privé. Pathé Privé is mogelijk vanaf 19 euro per persoon, waarbij de maximumcapaciteit per bioscoopzaal voor een Pathé Privé-voorstelling moet worden afgenomen. Die capaciteit is afhankelijk per zaal. De zalen hebben tot 1 juli een maximumcapaciteit tot dertig en vanaf 1 juli tot honderd personen. Zaalhuurders kunnen kiezen uit de films die op dat moment in de bioscopen te zien zijn.   Holland Film Nieuws


De Nederlandse bioscopen zijn een week open. Hoe ervoeren de exploitanten die eerste dagen waar ze zo naar uit hadden gekeken? Wat waren de reacties van het publiek?. Holland Film Nieuws


Is het nog wel mogelijk om tijdens de coronacrisis op een acceptabele wijze speelfilms en tv-series op te nemen? Een speciale app met de regels legt de makers allerlei beperkingen op. Is dat werkbaar? Algemeen Dagblad , inlog vereist


Er is een Covid-19 protocol opgesteld voor de audiovisuele sector. Maar wat betekent het in de praktijk voor de werkzaamheden van AV-professionals in Nederland? Om de vele vragen die hierover leven te kunnen beantwoorden, komt het NFF Extended-platform met een webinar op 17 juni. Toegang is gratis.  Nederlands Film Festival , Broadcast Magazine


Voor de Nederlandse audiovisuele sector is een COVID-19-protocol opgesteld, bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de verschillende soorten audiovisuele producties. Het bevat gedragsregels en richtlijnen met betrekking tot hygiëne, voorzorgs- en beschermingsmaatregelen. Deze hebben als doel een zo veilig mogelijke werksituatie te garanderen tijdens de COVID-19-pandemie. Het protocol is vastgesteld in overleg en met inbreng van de verschillende branche- en beroepsverenigingen en andere belanghebbende partijen. Inclusief de laatste update van de Toolkit, d.d.  4 juni 2020Producentenalliantie


BredaPhoto kent dit jaar een compactere, corona-proof editie. Met nog steeds 55 exposerende fotografen. Het tweejaarlijkse foto-evenement trok in 2018 zo’n 80.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Vanwege de coronacrisis houdt BredaPhoto rekening met een teruggang. ,,Het is nu lastig te zeggen hoe de situatie in september is en of mensen het aandurven te reizen. Zowel nationaal als internationaal”, zegt directeur Fleur van Muiswinkel van BredaPhoto. In het slechtste geval komt er een kwart van het gebruikelijke aantal. Het budget is uit voorzorg naar beneden bijgesteld. De exposities vinden alleen in de binnenstad plaats. Catalogus en festivalwinkel ontbreken. Lezingen, reviews, ontmoetingen met fotografen en portfoliobesprekingen zijn er niet. Althans, niet fysiek. ‘’Want online pakken we juist enorm uit met BredaPhoto.” BN – De Stem


Toen de Coronacrisis uitbrak, startten CPNB en KVB Boekwerk met een weekmonitor om zo de ontwikkelingen in de boekenmarkt te volgen. De cijfers komen uit de verkoopdata van fysieke boeken die GfK in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak verzamelt. Boekenmarkt in coronatijd.  Duidelijk is er sprake van een verschuiving van offline naar online. Met name de markt voor het Nederlandstalige boek hield zich deze weken goed staande en pluste zelfs 1% ten opzichte van vorig jaar. Hoe staat het met de omzet- en afzetontwikkeling online en offline? De omzetontwikkeling genres online en offline?  KVB Boekwerk


Maar liefst 150 inzendingen kwamen er bij CODA binnen naar aanleiding van de oproep om een quarantainesieraad te maken. Uit de vele inzendingen zijn 15 winnaars gekozen waarvan de werken deze zomer een tentoonstelling zullen vormen in CODA Museum in Apeldoorn. Verder mogen 2 van de winnaars zich daarnaast de overall winnaar en fotografiewinnaar noemen: Denise van der Sar met haar Narcis mond-collier en Monique van der Heijdt met De Rococoronaring. CODA  , Apeldoorn Direct


De winnaars van De Muziekwedstrijd 2020, ronde 2 zijn bekend. Het Prinses Christina Concours, die de wedstrijd organiseerde, ontving tijdens deze speciale editie ruim 600 creatieve, muzikale en filmpjes. Eind maart opende De Muziekwedstrijd een speciale, extra ronde. Aan deze bijzondere editie konden naast kinderen van 4-12 jaar ook kinderen van 13-19 jaar meedoen. Omdat juist in deze tijd muziek onmisbaar is.  De Muziekwedstrijd


Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Scapino Ballet Rotterdam hebben voor hun nieuwe filmproject de handen in een geslagen. De film Music in Motion is onlangs in première gegaan. Scapinochoreograaf Ed Wubbe en RPhO innovator Mike Schäperclaus bedachten een coronaproof concept voor veertien dansers en achtendertig musici met muziek van Edvard Grieg. De productie laat op creatieve wijze, zonder fysiek contact, een dialoog zien tussen dansers en musici. De noodzaak van contact en samenzijn, juist nu dat niet kan, wordt voelbaar en zichtbaar gemaakt. De hele productie is gefilmd vanuit het oogpunt van een danser of musicus waardoor er voortdurend oogcontact is.  Rotterdams Philharmonisch Orkest


Van 22 juni t/m 2 juli presenteert De Nationale Opera Zomerzang, een recitalserie met Nederlandse operazangers in de grote zaal van Nationale Opera & Ballet. Zangers waaronder Eva-Maria Westbroek, Maarten Engeltjes, Lenneke Ruiten, Peter Gijsbertsen, Claron McFadden en Thomas Oliemans zingen ieder een eigen programma van ongeveer een uur. Ook is er een speciaal programma met de jonge artiesten van De Nationale Opera Studio. De recitals bestrijken een breed repertoire, met werken van onder anderen Händel, Mozart, Mahler, Strauss en Barber. Het is voor het eerst sinds de invoering van de coronamaatregelen dat er op het podium van Nationale Opera & Ballet weer wordt opgetreden voor een live publiek.  Nationale Opera en Ballet


Tijdens de coronaperiode zijn er veel virtual choir filmpjes gemaakt: afzonderlijke, thuis opgenomen filmpjes van zingende koorleden, samengebracht in videoclips in allerlei soorten en maten. BALK, de Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek, vraagt dit virtual choir filmpje in te zenden; de mooiste wordt beloond met een tegoedbon van 200 euro, te besteden aan een workshop naar keuze. BALK


Op 18 juni organiseert DEN in samenwerking met DutchCulture een nieuwe livesessie over online samenwerking rondom een artistiek product. Zou je een artistiek proces volledig digitaal kunnen en willen vormgeven? En wat zouden daar dan de gevolgen van zijn, zowel voor het maakproces als voor het artistieke product? DEN


Aangezien er tot 1 september geen evenementen en festivals in Nederland mogen plaatsvinden, opent dance-organisator ID&T deze zomer camping ‘Tijdloos’. Deze camping zal in de periode van 10 juli tot 17 augustus worden opgebouwd op het Ermerstrand in Erm (Drenthe). Naast verblijfsmogelijkheden gaat ‘Tijdloos’ ook kunst-, body & mind- en outdoor activiteiten aanbieden. Hierbij wordt rekening gehouden met de regels van de anderhalve-meter-samenleving. Organisator Kultlab (o.a. Wildeburg, Into The Woods en Lepeltje Lepeltje) start op het festivalterrein van Wildeburg, Noord Oost Polder,  in juli de familiecamping Kallumaan. Er wordt gefocust op een creatieve programmering. ‘’ Live muziek? Die komt er wel, maar vanzelfsprekend maximaal voor 100 mensen. ‘We willen kleinschalige wekelijkse optredens gaan organiseren, dat zullen meer ontspannen bandjes zijn. Dj’s kunnen natuurlijk niet, tenzij het met een ambient ligconcert is ‘’ Entertainment Business  , 3voor12.vpro


De Nederlandse acts die Pinkpop in 2020 zou verwelkomen, mogen in 2021 op retour. Kensington, Danny Vera, Frenna Deluxe, The Kik met orkest, Joost, Ares, Nona, Ten Times A Million en Elle Hollis zijn alsnog geboekt voor het festival. Eerder maakte Pinkpop al bekend dat Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots in 2021 alsnog naar Landgraaf komen. Entertainment Business


Als er geen podium is waar jonge cabaretiers aan hun podiumpersonage kunnen werken, dreigt er straks een hele generatie kleinkunstenaars verloren te gaan, vreest theater- en cabaretregisseur Hanneke Braam. Daarom bedacht ze Klapstoelkabaret, een verrijdbaar pop-up theatertje waarop binnen alle anderhalve-meter-restricties toch gespeeld kan wordenTheaterkrant


Voor veel creatieve makers is met de coronacrisis een grote bron van inkomsten weggevallen. Ze kunnen niet meer optreden, filmen, produceren of tentoonstellen. Dit gold tijdens de lockdown, maar voor velen van hen ook straks in de anderhalve-meter-samenleving. In een interviewreeks gaat de Boekmanstichting in gesprek met creatieve professionals over hoe zij zich organiseren in deze tijden van crisis. Wat is hun blik op de toekomst? Een interview met performance dichter, visuele kunstenaar en schrijver Quinsy GarioBoekman


De financiële schade door de coronacrisis is nu al enorm, en het einde is nog niet in zicht. Wat zijn de verhalen achter de cijfers? Theaterkrant gaat in gesprek met zzp’ers uit de theatersector. Waar doen ze het van? Hebben ze nog werk en inkomen? En hoe gaan zij om met de onzekerheid die de coronacrisis brengt? Gesprekken met toneelschrijfster Esther Duysker en danseres Goda ŽukauskaitėTheaterkrant  , Theaterkrant


Louis Janssens schrijft een open brief aan collega theatermakers in Nederland en Vlaanderen onder de titel  ‘’De wedstrijd is begonnen’’.  Hij reageert op de vele open calls om ‘’coronaproof theater’’ te maken.  ‘’Theater is momenteel onmogelijk, het kan gewoon niet. Uit onze krampachtige zoektocht naar alternatieven spreekt een grote angst om niet en misschien nooit meer gezien te worden. Kunnen we écht niet een paar maanden zonder publiek? We lijken te ijdel om onze praktijk even naar de coulissen te verhuizen. Online voorstellingen, podcasts, publicaties of voorlezen uit een boek: kunstenaars wrongen zich in alle mogelijke bochten om toch maar ièts te doen, om zichtbaar te blijven.’’ Theaterkrant


Theatermakers moeten hun werk opnieuw uitvinden binnen de anderhalve-meter-samenleving en dat vraagt om radicaal onderzoek, vindt Eve Hopkins, artistiek directeur van productiehuis De Nieuwe Oost en Theater aan de Rijn in Arnhem. Onder de noemer #radicaallokaal krijgen theatermakers een week lang de tijd om een artistiek onderzoek vorm te geven en te delen met het publiek. De deelnemende makers worden expliciet gevraagd om – binnen de mogelijkheden van de anderhalve meter afstand – op een aantal fronten te experimenteren: met het publiek, de ontvangst, de duur van de voorstellingen en de ontmoeting na afloop. Theaterkrant


Organisatoren uit sport, cultuur en entertainment willen evenementen kunnen organiseren met veel meer dan de toegestane 30 tot 100 toeschouwers. Een alliantie van deze organisatoren biedt op 10 juni aan vier ministeries een protocol voor covid-19 aan om, in stadions en grote zalen, evenementen met meer publiek toe te staan. ‘Help deze branche te overleven, er is nu te weinig perspectief’, zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en voorzitter van de alliantie. De  Alliantie voor Evenementenbouwers presenteert haar ‘stappenplan’ om gefaseerd evenementen met publiek te kunnen organiseren. Voor beurzen moet een norm gelden van 1 persoon per 10 vierkante meter. Bij congressen en vergaderingen is vijf vierkante meter per persoon afdoende om aan de voorschriften tegen het coronavirus te voldoen. Bij het protocol voor publieksevenementen wordt nog gesleuteld aan de aantallen. De Volkskrant , Alliantie voor Evenementenbouwers


Pianiste Nynke Eekhof werd door de Oosterpoort in Groningen gevraagd om een kort lunchconcert te verzorgen.  Na de versoepeling van de coronamaatregelen willen de podia en theaters weer organiseren, de muzikanten weer spelen en het publiek wil weer luisteren. In een mail meldde de Oosterpoort dat het podium in zwaar weer zit waardoor er een zeer beperkt budget beschikbaar is voor vergoedingen van de uitvoerenden. In een volgende mail werd duidelijk dat het honorarium 136 euro exclusief btw bedroeg. Op haar vraag of dit per persoon was, waar zij vanuit ging, kreeg ze als antwoord dat ‘’dit helaas de totale vergoeding was, eventueel aangevuld met reiskosten.’’Ze besloot, samen met haar ensembleleden, dit concert te weigerenDagblad van het Noorden


In deze bijzondere tijd waarin het tot nu toe niet live kon maar online, wil kunst- en cultuurbedrijf Holberg graag een plaatselijke activiteit organiseren waarbij het beleven centraal staat.  Zij merken dat om hun heen – en zij zelf ook – een beetje klaar zijn met het “onlinen” – en daarom hebben ze een project bedacht door Tilburgers voor Tilburgers én uitgevoerd door Tilburgers.  Een live ontmoeting en beleving door een sportieve verplaatsing van het publiek van de ene naar de andere plek. Door en rondom het centrum van Tilburg zijn drie locaties gevonden waar het publiek gastvrij ontvangen wordt. Op deze plekken zitten musici klaar om het publiek de meest prachtige muziek van Beethoven live te laten horen. ‘’Beethoven op de fiets ‘’ vindt op 5 juli plaats. Holberg.nl


Sinds 24 maart maakt Jan-Willem Rozenboom elke dag een filmpje over de muziek, het leven en de uitvoering van composities van J.S. Bach. Deze minicolleges worden erg goed bekeken, met een groeiend publiek. Onder de titel “elke dag een beetje Bach” heeft hij nu ruim 70 korte video’s gemaakt. Omdat het bijna niet mogelijk is om live op te treden, vertelt en speelt Rozenboom vanuit zijn studio achter zijn eigen vleugel, 50 minuten over Bach. Opgenomen in HD beeld- en geluidskwaliteit voor een geweldige kijk- en luister ervaring. Jan-Willem Rozenboom


Groen licht voor 20 Bossche zzp’ers uit de cultuursector. Om hun idee op het snijvlak van Duurzaamheid en Cultuur verder uit te werken. En uit te voeren tijdens een Green Art Route in het weekend van 10 en 11 oktober.  Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat, en Cultuur): “De coronacrisis raakt iedereen. Met de Green Art Challenge wilden we weer wat meer beweging brengen. Op een veilige manier. Want de crisis maakt dat we zoeken naar nieuwe aanpakken en ideeën. En dat zie je terug in de mooie voorstellen”. De zzp’ers krijgen hiervoor een bijdrage in de vorm van een betaalde opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Creatieve ondernemers in ’s-Hertogenbosch hadden tot eind april de tijd om hun duurzame idee op te sturen. Een jury heeft zich in mei over alle mooie en bijzondere inzendingen gebogen. ’s-Hertogenbosch Cultuurstad


Vraag ‘’Wanneer is het op 1 mei jl. aangekondigde plan, onderdeel van het Brabantse culturele steunpakket, dat onderbouwt welke culturele instellingen in Brabant voor hulp in aanmerking kunnen komen gereed? Is hier nog steeds een bedrag van € 8 miljoen mee gemoeid, waarvan € 4 miljoen wordt opgebracht door de provincie Noord- Brabant en BrabantStad en € 4 miljoen door het Rijk? Antwoord: De verwachting is dat het ministerie van OCenW de mogelijkheid om aan te vragen op korte termijn zal openstellen. De middelen vanuit provincie Noord-Brabant staan als matching hiervoor gereserveerd.’’   Uit de beantwoording van schriftelijke vragen van CDA over Oorlogsmuseum Overloon en andere Brabantse musea, d.d. 8 juni. Brabant.nl


Buitenpromovendus Liselore Tissen, Leiden University Centre for the Arts in Society,  analyseert in haar blog ‘To infinity and beyond: reinventing the ‘auratic’ experience within the (post-)COVID museum’ hoe het coronavirus de rol van musea binnen de Nederlandse anderhalve-meter-samenleving beïnvloedt. In het artikel wordt o.m. het Nationaal Museum Onderzoek van de Museumvereniging aangehaald waaruit blijkt dat, ondanks en misschien zelfs vanwege het virus, er steeds meer betrokkenheid is bij de objecten van museumcollecties en dat er steeds meer behoefte is aan verbinding met musea. Leiden arts in society blog


Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en vakcentrales FNV en CNV hebben samen een handreiking opgesteld voor bedrijven en werknemers om verspreiding van het coronavirus in bedrijven tegen te gaan. Werkgeversorganisaties en vakcentrales zien dit als een goede manier om bedrijven coronaproof te maken. SER  , SER


Voor veel jonge musici zijn het bijzondere en zware tijden. Muziekgebouw Eindhoven geeft hen een extra zetje in de rug en geeft hen de ruimte. Letterlijk, want de zaal met zijn veel geroemde akoestiek, wordt de komende weken aan hen beschikbaar gesteld om cd-opnames te maken. Pianist Matteo Myderwyk bijt het spits af en duikt deze week voor drie dagen de Kleine Zaal in om nieuwe muziek op te nemen. Dit wordt op 11 juni afgesloten met een intiem piano-soloconcert voor 30 bezoekers. Nog drie andere musici zijn uitgenodigd voor de sessies, onder wie de Vessemse componiste en pianiste Sarah Neutkens. Zij presenteert 29 juni nieuw werk tijdens een concert met het Nederlands Saxofoon Octet. Eindhovens Dagblad


Festival Just Dance in Etten-Leur gaat vanwege de coronacrisis niet door. Roel van Nunen en Joep van Oosterhout, de organisatoren van het muziekspektakel, met genres variërend van hardcore tot Hollandse meezingers, hebben midden op een veld een kleurrijke, verlichte toren laten plaatsen als teken van dankbaarheid dat het festijn er volgend jaar weer is. ,,We hebben uiteraard wel onkosten en de artiesten zijn betaald. We hebben dat voorgefinancierd uit de kaartverkoop en onze eigen middelen en hebben alle boekingen gewoon opgeschoven naar 12 juni 2021. En we hebben trouwe fans. Bijna iedereen heeft zijn kaartje gehouden, maar een klein deel wilde zijn geld terug.” BN – De Stem


Bossche buurthuizen en andere instellingen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, krijgen mogelijk extra financiële steun van de gemeente. ,,We gaan het inventariseren’’, zei wethouder Huib van Olden 8 juni tijdens een vergadering van de commissie bestuurszaken. Van Olden reageerde op een pleidooi van Pieter Paul Slikker (PvdA) die zei dat de gemeente buurthuizen en andere instellingen zoals de muziekschool zou kunnen helpen zoals dat ook gebeurt met sportclubs. Brabants Dagblad


De Stichting Ontmoetingscentrum De Petrus wil meer subsidie van de gemeente Vught. In plaats van jaarlijks 100.000 euro, minimaal 135.000 euro. De gedwongen ‘coronasluiting’ én oplopende energie en -schoonmaakkosten leiden tot financiële problemen. In een brief doet de stichting een dringend beroep op het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. In de verbouwde rijks monumentale Petruskerk zijn de bibliotheek, het Vughts Museum, Anders Bezig Zijn Vught, de Wereldwinkel, Welzijn Vught en de VVV gevestigd. De brief wordt 18 juni tijdens een informatieavond met de gemeenteraad besproken. Brabants Dagblad


Het frustreert Guido Weijers dat er op allerlei terreinen versoepelingen van de coronaregels zijn, maar de theater- en evenementenbranche wat dat betreft achter het net blijft vissen. “Als een buschauffeur zegt dat het openbaar vervoer noodzakelijk is voor iedereen, dan ziet iedereen daar het belang van in. Maar als een kunstenaar dat zegt, dan wil hij gewoon aandacht.” Terwijl de kunstsector meer dan drie procent van de economie in stand houdt, zegt de cabaretier. Toch gaat Weijers allesbehalve bij de pakken neerzitten. Hij bedacht al een creatieve oplossing: drie zalen van dertig personen rondom het podium. Nu denkt hij aan optreden in een vliegtuigOmroep Brabant


Fanfares, harmonieën en andere gezelschappen mogen weer in één ruimte met elkaar gaan repeteren. Het rijk heeft ingestemd met een protocol voor het hervatten van activiteiten en repetities. Dit betekent dat de muzikanten met onmiddellijke ingang samen in de vertrouwde omgeving weer aan de slag kunnen. Voor het eerst sinds een maand of drie. Harmonie Sint Cecilia Schijndel, dat ruim honderd leden telt, is er klaar voorOmroep Brabant


Op 3 juni is het Basisprotocol Dans officieel vastgesteld. Dit betekent dat het protocol ingezet kan worden om een veilige openstelling van de danssector mogelijk te maken. Brancheorganisatie Dansondernemers Nederland is erg blij dat het protocol is vastgesteld al betekent dit nog niet dat de dansstudio’s weer kunnen openen.  De regering beslist in de week voor 1 juli of de dansscholen weer open mogen.  Samen met het LKCA is de brancheorganisatie bezig om, d.m.v. een enquête, de schade binnen de danssector goed in kaart te brengen. Dansondernemers.nl  , Dansondernemers.nl


Het protocol voor het hervatten van activiteiten en repetities  voor muziekverenigingen  (blazers) is definitief goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken.  Blazers dienen minimaal 2 meter afstand te houden tot anderen. Dat betekent dat verenigingen vanaf 8 juni  activiteiten mogen hervatten, met het protocol als basis. Pas in het geval van een organisatie met een eigen gebouw of ruimte de richtlijnen toe uit dit protocol. Indien een ruimte niet in eigen beheer is, is het advies van KNMO om  in overleg met de beheerder om de richtlijnen te realiseren. Klankwijzer,  Rijksoverheid.nl ,  KNMO


Het nieuws dat Tim Akkerman op 1 juli een optreden voor 524 mensen zou geven in een stilstaand vliegtuig, blijkt slechts een publiciteitsstunt. Onder meer NU.nl trapte hier maandag in en schreef er een bericht over, waarna de zanger tegen het AD liet weten dat hij met zijn zelfbedachte nieuws aandacht wilde genereren voor de cultuursector. NU.nl


Het Protocol heropening pop-, improvisatie- en jazzpodia kent een nieuwe editie, dd. 4 juni.  Er zijn wat kleine wijzigingen aangebracht die betrekking hebben op Arbowetgeving. Er is één aandachttrekkend punt veranderd: voorlopig zijn alleen zitplaatsen (en geen staanplaatsen) toegestaan. VNPF


De afgelopen dagen is er intensief gewerkt aan het realiseren van het protocol voor het hervatten van de activiteiten voor muziekverenigingen (blazers). Op dit moment is het concept protocol nog ter beoordeling bij het ministerie van Economische Zaken als coördinerend ministerie en KNMO verwacht maandag 8 juni/dinsdag 9 juni a.s. het definitieve akkoord voor het protocol (met mogelijk minimale aanpassingen). KNMO , Klankwijzer


Professionele makers (stichtingen of collectieven) in de beeldende kunst, theater, film, dans, muziek en letteren (performance, lezing) die géén meerjarige subsidies van overheden of overheidsfondsen ontvangen, kunnen vanaf 11 juni een aanvraag indienen via de website van het Cultuurfonds. Het Cultuurmakersfonds biedt makers steun om een nieuw project te starten en een impuls te geven aan het huidige culturele aanbod zodat de kunst ondanks de coronacrisis in beeld en in ontwikkeling blijft. Hiervoor is op dit moment twee miljoen beschikbaar dankzij de voorlopige opbrengst van het burgerinitiatief #Doemeemetjeaow en een anonieme schenking. Cultuurfonds


Het afgelopen weekend zou festival Intents plaatsvinden in Oisterwijk. Het hardstyle dancefestival, kon fysiek niet doorgaan vanwege het coronavirus. Maar wel digitaal. ‘Duizenden Intents fans van over de hele wereld kijken naar de stream’, meldt de organisatie via haar sociale media. Het motto: ‘Are you ready to play the game?’ Brabants Dagblad


Stadsharmonie KVA uit Oss  heeft toch een jubileumconcert gegeven. Al is het kort en digitaal. Veertig leden van het harmonieorkest hebben op initiatief van dirigent Marc Kocken ieder voor zich de mars Arsenal ingespeeld en opgenomen. Brabants Dagblad


Een swingavond volgens de huidige richtlijnen van het RIVM? Dat kan, bewezen de organisatoren van de Cirkel Silent Disco in de Jungle, in het City Theater in Schijndel. Een reeks afgebakende cirkels betekende de sleutel van een geslaagd experiment. Brabants Dagblad


Gerard Mesman van het Eindhovens Dagblad ging eens kijken hoe een theateravond tijdens de coronacrisis in De Kattendans in Bergeijk in zijn werk gaat. Eindhovens Dagblad, inlog vereist


Normaal gesproken trekt toneelvereniging Kunst Na Arbeid Leende (KNAL) in juni met haar mobiele toneelwagen door Leende en Leenderstrijp. Als gevolg van de corona-uitbraak gaat de vereniging noodgedwongen op de digitale toer. Om haar publiek ook in deze coronatijd te vermaken laat de Leendse toneelvereniging de komende weken via sociaal media van zich zien en horen. Eindhovens Dagblad


Ze waren met goede moed begonnen, repeteerden via de webcam. Maar het corona-virus zorgt er alsnog voor dat Hotspot, de vierde productie van de Helmondse Musical, dit jaar niet doorgaat.  De voorstellingen zijn vanaf tweede kerstdag 2021 in Theater Speelhuis. Eindhovens Dagblad , inlog vereist


Zo ziet het voorlopige normaal eruit voor het Concertgebouworkest: de strijkers zitten anderhalve meter van elkaar vandaan, de blazers houden twee meter afstand. Twee weken geleden begonnen ze met repetities, eerst werd de volledige, van stoelen ontdane Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw gebruikt. Het podium is zo groot mogelijk gemaakt en met een paar meter verlengd. De koperblazers zitten op de plekken aan weerszijden van het orgel waar voorheen gewoon publiek zat. Merlijn Kerkhof was erbij, het orkest speelde de Achtste symfonie van Dvorák. ‘’ Mooi om te zien: hoe zielsgelukkig musici kijken wanneer ze weer kunnen doen waar ze zo goed in zijn.” Violist Benjamin Peled : ‘We worden gedwongen om nog beter naar elkaar te luisteren, we spelen alsof het kamermuziek is. Ik denk dat we de texturen in deze opstelling nog helderder over het voetlicht kunnen brengen.’ De Volkskrant


Door de coronacrisis kwam de festivalzomer dit jaar te vervallen. Vanaf 1 juli mag waarschijnlijk honderd man publiek toegelaten worden bij concerten, maar MOJO, de grootste evenementenorganisatie van Nederland, hoopt op verdere versoepelingen aan het begin van 2021.”Wij gaan ervan uit dat we in maart of april 2021 weer kunnen draaien en dan rekenen we op een capaciteit van 100 procent. Is dat realistisch?’  Gesprek met John Mulder, CEO MOJONU.nl


Tim Akkerman geeft samen met zijn band The Ivy League een optreden voor 524 mensen in een vliegtuig. Het concert gaat op 1 juli plaatsvinden in een Boeing 747, bevestigt de zanger op Twitter. NU.nl


In de cabaretwereld was het leven altijd overzichtelijk. Je wint als comedian een wedstrijd zoals Cameretten, de tv-wereld omarmt je en laat jouw show zien of zet je aan de talkshowtafel. Het grote geld haal je vervolgens op in de theaters. Maar door social distancing zit er behoorlijk wat zand in die machine. En moesten comedians sowieso al niet iets nieuws verzinnen? NU sprak met een aantal die voor YouTube koos. Maar hoe verdien je daaraan? NU.nl


Na uitgebreid overleg met de ontwerp community, belangrijke partners en relevante instanties, heeft de  Dutch Design Foundation (DDF) besloten om Dutch Design Week (DDW) 2020 door te laten gaan, weliswaar in een aangepaste vorm. Voor het grote publiek is er in oktober een online festival. Voor het vakpubliek – curatoren, galeriehouders, opdrachtgevers en media – komt er een compacte ‘live’ DDW, een bottom up ‘studio expo-model’, Er is op het digitale platform ook ruimte voor ontwerpers en partners die niet fysiek in Eindhoven kunnen deelnemen.  Dutch Design Week  , Dezeen


Acteurs moeten op het toneel nog afstand houden. Tenzij ze in het echte leven al samenwonen natuurlijk, zoals Barry Atsma en Noortje Herlaar, of Fedja van Huêt en Karina Smulders. De Volkskrant ziet al voor zich hoe deze acteurskoppels wél kunnen stralen in het theater. De Volkskrant


Coronakronieken van Daan Heerma van Voss is een persoonlijk verslag, een reportage en soms een beschouwing, geschreven tussen 12 maart en 3 mei. Zeer herkenbaar, schrijft Aleid Truijens, soms begoochelend en duidelijk haastwerk. Maar dat hij dicht op de tijd zit, is ook wat waard. De Volkskrant


Tot en met 16 augustus is ze weer te bekijken: de installatie Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas in de Amsterdamse Oude Kerk.  Er zijn primair houten schotten en zandzakken te zien. De houten schotten herinneren onder meer aan de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog en de zandzakken aan de Tweede Wereldoorlog. Een tentoonstelling die die bij het publiek vragen en kritiek oproept en die tijdens de coronacrisis niets aan actualiteit heeft ingeboet. Daarom heeft de Stichting Oude Kerk in samenwerking met het online tijdschrift Mister Motley kunstenaars uitgenodigd te reageren op deze vragen en een toekomstvisie te verbeelden. 8weekly


‘’ Ondanks de Coronacrisis heeft de Raad voor Cultuur een vernieuwend advies willen afgeven. Het gevaar is echter dat het nieuwe bestel een soort luchtkasteel blijft, gelet op de precaire situatie waarin we verkeren.’’  ‘’Door de crisis is het weerstandsvermogen van instellingen aangetast en is het zeer onzeker in hoeverre de(lokale) infrastructuur, waar al dit aanbod moet gaan landen, intact blijft: zullen de instellingen in staat worden gesteldom de productie te continueren en makers aan het werk te houden?’’ Kunsten’92 in een reactie op de adviezen van de Raad voor Cultuur voor deelname aan de BISKunsten’92


De waardecreatie van de culturele sector mag niet onderschat worden, vindt Ilona Haaijer. De commissaris van o.m. Corbion en Boskalis en voormalig DSM-topvrouw berekende dat de sector niet onderdoet voor bijvoorbeeld de bouwsector. ‘De culturele sector is van maatschappelijk én economisch belang.’ Haaijer hield bij Cultuur in actie! een pleidooi voor de Nederlandse overheid om de culturele sector te ondersteunen. Commissarissen.nl


Ondanks de miljoenen die het Rijk beschikbaar stelt voor de culturele sector èn de bijbehorende zogenoemde matching door de gemeente, blijft er een aanzienlijke schade over bij de Haagse instellingen. Zeker bij die instellingen die niet in aanmerking komen voor de steun van het Rijk, maar wel belangrijk zijn voor de stad Den Haag. Het Haagse college voelt zich daarom verantwoordelijk hen te ondersteunen. Dat geeft wethouder Van Asten de raad aan in een commissiebrief. Dagblad070


Op sociale media vragen mensen zich onder meer af waarom we ons in theaters, bioscopen en restaurants aan strenge regels moeten houden, maar we wel “met 180 man in een legbatterij” mogen plaatsnemen. “In Carré mogen niet meer dan 30 mensen, maar je mag wel in een vol vliegtuig stappen. Wie legt het uit?”, vraagt actrice Marjolein Keuning zich af. Hoewel er nog veel onduidelijk is over besmettingsgevaar in een vliegtuig, is luchtvaartdeskundige Joris Melkert er net als  hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel van overtuigd dat dit gevaar klein is. Volgens Melkert is de luchtventilatie in een vliegtuig anders dan bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, bioscopen, touringcars of treinen. Arts-microbioloog Andreas Voss zet daar vraagtekens bij. NOS


De provincie Groningen trekt de komende periode 11,5 miljoen euro uit voor de ondersteuning van de arbeidsmarkt, kleine bedrijven en culturele instellingen. Vanaf begin juli kunnen ze tussen de 500 en de 2.500 euro subsidie krijgen.  Provincie GroningenOOG tv


Vorige maand presenteerde Gedeputeerde Staten van Utrecht de contouren voor een steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector in de provincie Utrecht. Dit leverde vragen en verzoeken voor nadere toelichting op, zowel binnen Provinciale Staten, als bij instellingen en andere belanghebbenden. Gedeputeerde Staten doet nu een voorstel voor de verdere uitwerking van dit steunpakket. Hoewel veel zaken nog worden uitgewerkt, is een aantal uitgangspunten geformuleerd voor het verlenen van steun. Daarnaast wordt een onderzoek gestart om te kijken op welke manier het geld uit het steunpakket het beste verdeeld kan worden en er wordt een digitaal loket voorbereid waar men terecht kan met vragen. Provincie Utrecht


De zevendaagse ketendemonstratie Cultuur in Actie is op 5 juni tot een eind gekomen. In totaal hebben 620.387 mensen meegedaan aan de online demonstratie. Musical Journaal


In een aantal getroffen sectoren komt er deze zomer zicht op wat meer omzet, maar voor zelfstandigen in, bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranches en aanverwante sectoren, is nog weinig perspectief te bespeuren. Volgens ZZP Nederland zullen deze ondernemers misschien nog korte tijd het hoofd boven water kunnen houden, maar om ook daarna te kunnen overleven is meer nodig. “Er moet nu snel een overlevingsplan komen voor zelfstandigen, die door de coronamaatregelen over enkele maanden kopje onder dreigen te gaan”, zegt voorzitter Maarten Post. ZZP Nederland , Zipconomy


In alle regio’s is een terugval van werkgelegenheid onvermijdelijk. Toch raakt de coronacrisis de werkgelegenheid niet overal even hard, constateert het UWV in een nieuw onderzoek. Zo worden Groot Amsterdam en Zuidoost Nederland hard geraakt en behoren Groningen en Rijk van Nijmegen tot de regio’s die het minst getroffen worden. Dit komt doordat niet alle sectoren even zwaar getroffen zijn en doordat de getroffen sectoren niet overal in het land even sterk aanwezig zijn. De meeste banen verdwijnen naar verwachting in de zakelijke dienstverlening (uitzendbranche en reisbureaus), horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. De cultuur, sport & recreatie is het sterkst geconcentreerd in Groot Amsterdam, Gooi en Vechtstreek en Midden-BrabantUWV  , Accountancy van morgen ,

Via dit liveblog houden MEST en Kunstloc Brabant je op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector rond de Corona-crisis. Wat zijn de consequenties voor culturele organisaties en zelfstandigen?

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie