Maak het mee: culturele instellingen adopteren makerspaces

In Engeland ontstond in de 19e eeuw een beweging van kunstenaars en ambachtslieden die zich verzetten tegen de industrialisering. Deze ‘Arts and crafts movement’ wilde weer mooie, handgemaakte spullen in plaats van massaproductie uit fabrieken. Ruim een eeuw later is er een nieuwe beweging die ook weer staat voor handgemaakte en ambachtelijke producten. Anno 2017 is de beweging volwassen geworden en komen daar moderne technieken bij, zoals minicomputers en 3D printers. In dit artikel verkennen we hoe het culturele werkveld de maker movement adopteert en integreert.

Dit artikel verscheen eerder op het blog van Culturele vacatures.

Lasersnijders, zaagmachines en goedkope minicomputers zoals de Raspberry Pi, zijn de materialen waar moderne makers mee werken. Heb je een idee? Maak het dan! Dat zou het motto van de maker movement kunnen zijn. Inventiviteit, creativiteit en vindingrijkheid zijn daarbij sleutelwoorden. Het resultaat kan van alles zijn: van een zelfgebouwde robot of 3D geprinte beelden tot zelf gemaakt servies of een houten auto op schaal.

Een belangrijk aspect van de maker movement is interactie tussen de makers en een gevoel van gemeenschap. Via social media, zoals Instagram (#makermovement), houden makers van over de hele wereld contact met elkaar. Makers delen hun idee‘n en ontwerpen of bouwen samen aan nieuwe creaties. Soms krijgen ze daarbij hulp van experts, maar het is vooral de bedoeling om zelf aan de slag te gaan en te leren door te doen. 

Er wordt wel geopperd dat de ontwikkeling van de maker movement zal leiden tot een revolutie in onze economie. In de toekomst zou je dan geen kant en klaar product meer kopen, maar het ontwerp zoeken op internet en het zelf kunnen maken.

Er wordt wel geopperd dat de ontwikkeling van de maker movement zal leiden tot een revolutie in onze economie.

De makerspace

Het is nog verre van gebruikelijk dat iedereen een 3d printer of lasersnijder in huis heeft. Daarom kunnen makers aan de slag in zogenaamde makerspaces. Dit zijn speciaal hiervoor ingerichte werkplaatsen, labs of studio’s die meestal gratis toegankelijk zijn. De makerspace wordt een gemeenschapsplek, waar mensen samenwerken, elkaar ontmoeten en idee‘n delen.

Voorbeelden van makerspaces zijn De Ontdekfabriek in Eindhoven en Het Ontdekstation in Tilburg. Op deze plekken kunnen kinderen technische proeven doen en zelf dingen maken.

Steeds gebruikelijker wordt het ook dat makerspaces een plek in cultuurinstellingen krijgen, bijvoorbeeld binnen musea en bibliotheken. Dit verbindt de makers met culturele instellingen, waardoor een nieuw publiek kan worden bereikt. Veel musea willen een dynamische leeromgeving bieden en daar past een makerspace goed bij. Door zelf aan de slag te gaan komen bezoekers op een andere manier in aanraking met de collectie. Zo heeft het Noordbrabants Museum in Den Bosch bijvoorbeeld een Medialab. Waar kinderen zich middels workshops kunnen verdiepen in nieuwe media en technieken. 

Steeds gebruikelijker wordt het ook dat makerspaces een plek in bestaande cultuurinstellingen krijgen, bijvoorbeeld binnen musea en bibliotheken.

Ook bibliotheken bieden ruimte aan de maker movement. Zo heeft De Nieuwe Veste in Breda een eigen Makersbase. Waar 3D printen, robotica, programmeren, lasersnijden, filmen, animaties maken en vloggen centraal staan. De Makerbase heeft deze week, 9 t/m 13 mei, de feestelijke opening. Karlijn Muller, Programmamaker Makersbase, onderhoudt deze week het Mestmag.nl Instagram account en deelt hier foto’s van de opening. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een heus Digilab. In het Digilab kun je foto’s en video’s bewerken, een eigen game maken en 3D printen. 

In de week van 13 juni aanstaande wordt ook de MAAKweek georganiseerd door Cubiss. Een week in het teken van het Maakonderwijs waarin er activiteiten worden georganiseerd om docenten, leerlingen, ouders maar ook bibliotheek professionals kennis te laten maken met het maakonderwijs. Tijdens de MAAKweek vindt ook het MediaLab Festival in Den Bosch plaats bij het Noordbrabants Museum.

De kernbegrippen die bij al deze maker-activiteiten terugkomen zijn delen, leren door te doen, moderne technieken, elkaar ontmoeten en samenwerken. Deze waarden deelt de maker movement met veel culturele instellingen. Voeg daar ruimte voor inventiviteit en creativiteit aan toe en het resultaat is een verrijking voor alle partijen.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op het blog van Culturele vacatures. Culturele vacatures is een vacaturesite voor de kunst- en cultuursector. De site vormt de schakel tussen werkgevers en werkzoekenden in de culturele sector. Op het blog bespreken we trends en ontwikkelingen in de sector. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Kijk op de website, of schrijf je in voor onze mailing.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie