Mestmag’s top 10 best gelezen artikelen 2017

Van 10 naar 1 in twee minuten. Het eind van het jaar is in zicht, hoogste tijd dus voor een overzicht van de beste artikelen in 2017.

– Geschreven door Sander Roovers

10. KUNSTENAAR ALS KATALYSATOR IN HET OPLOSSEN VAN MAATSCHAPPELIJKE PROBLEMEN
868 keer gelezen | september | geschreven door Jos Peters

Als woningcorporatie kunstenaars vragen om maatschappelijke problemen aan te pakken? In Bergen op Zoom werd hiermee geëxperimenteerd. En met succes. Mestmag.nl duikt in de rol van kunstenaars en deelt de belangrijkste succesfactoren hierin.

Lees de succesfactoren.

9. MAAND VAN DE AMATEURKUNST: VIER KUNSTENAARS AAN HET WOORD
943 keer gelezen | juni | Geschreven door Iris van den Boezem

De helft van alle Brabanders is amateurkunstenaar. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant en niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar kwam met de landelijke iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Toen lieten culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door het hele land hun creatieve gezicht zien. Iris vroeg vier Brabantse amateurkunstbeoefenaars naar hun passie voor kunst en hoe kunstbeoefening hen inspireert en motiveert. 

Duik in het artikel.

8. OP WELK POTJE PAST JOUW PROJECT?
1.007 keer gelezen | juni | Geschreven door Karien Verhappen

Het vinden van passende financiering voor een project kan een behoorlijke zoektocht zijn. Aan de hand van drie cases vind je in dit uitgebreide artikel een overzicht van de mogelijkheden.

Laat je inspireren aan de hand van de cases.

7. NIEUWE KOERS IN BRABANTSE KUNSTEDUCATIE
1.032 keer gelezen | mei | geschreven door Simone Vos

Decennialang bezochten duizenden Brabantse basisschoolleerlingen het theater, de concertzaal en het museum via het provinciaal georganiseerde kunstmenu KunstSelect. Er is veel gebeurd sinds de provincie vorig jaar heeft aangegeven deze dienstverlening van Kunstbalie af te willen bouwen. Her en der ontstond paniek en werd gevreesd of in de toekomst net zoveel kinderen in aanraking zullen komen met de professionele kunsten. Tegelijkertijd ontstonden ook de eerste nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden. Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Een inventarisatie.

Lees de inventarisatie.

6. “ER IS EEN TILBURG VÓÓR EN EEN TILBURG NÀ ANISH KAPOOR”
1.213 keer gelezen | september | geschreven door Karien Verhappen

Misschien wist je het, maar geloofde je het niet: dat er een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor in Tilburg zou komen. Toch konden we in september zien hoe Sky Mirror (for Hendrik) werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Ben je er nog stil van?

Neem dan de tijd om te lezen hoe dit ontstond.

5. DE LOCHAL, RAUWER EN MINDER GEPOLIJST DAN STRIJP-S
1.312 keer gelezen | juli | geschreven door Renée de Kruif

In 2018 wordt de LocHal opnieuw in gebruik genomen. Dan doen daar Bibliotheek Midden Brabant, Seats2meet, bkkc en Kunstbalie hun intrede. Wat maakt de LocHal zo belangrijk voor de stad Tilburg? En welke rol speelt de LocHal in de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone?

Mestmag.nl ging in gesprek met wethouder Marcelle Hendrickx.

4. GEMEENTELIJK CULTUURGELD: TRADITIONELE INSTELLINGEN BLIJVEN GROOTVERBRUIKERS
2.088 keer gelezen | april | geschreven door Stan van Herpen

Zo’n zestig procent van de cultuursubsidies in ons land wordt opgebracht door gemeenten. En verreweg het grootste deel van hun budgetten voor de kunsten is bestemd voor ‘stenen cultuurinstellingen’, zoals musea, bibliotheken, centra voor amateurkunsten, schouwburgen en andere podia. In de zeven gemeenten die we voor dit artikel onder de loep namen, gaat een kleine 75% van de gemeentelijke cultuurgelden naar zulke instanties, subsidies voor erfgoed niet meegerekend. Maar hoeveel gaat er per stad nu precies naar zulke organisaties? En wat zijn de verschillen tussen sectoren en steden? We vergeleken de cultuurbestedingen in de vier grootste Brabantse gemeenten – Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg – met drie steden van vergelijkbare grootte buiten Noord-Brabant: Arnhem, Nijmegen en Haarlem. 

> Lees het volledige artikel.

3. WOO HAH! DE HIPHOPLIEFHEBBER ANNO 2017
2.200 keer gelezen | juli | Concept en fotografie door Sofie van Esch en geschreven door Simone van de Wetering

Hoe ziet de hiphopliefhebber er anno 2017 uit? Met deze vraag bezocht fotograaf Sofie van Esch voor Mestmag.nl het tweedaagse hiphopfestival WOO HAH! in Tilburg. Daar zag Sofie in het divers samengestelde festivalpubliek hoe hiphop nieuwe grenzen overschrijdt.

Bekijk de hiphopliefhebber anno 2017.

2. DE BIBLIOTHEEK VAN DE TOEKOMST HAALT HAAR NEUS UIT DE BOEKEN
2.599 keer gelezen | juni | Geschreven door Nadzja van der Knaap

Op een advertentie-achtige manier heeft Cubiss ze verleid: de bibliotheekmedewerkers van de toekomst. ‘Medew. Bibl. <35 jr. min. HBO. Nieuwsgierig, omgevingsbewust en ambitieus. Interesse in post-HBO opl. tot COMMUNITY LIBRARIAN’, zo kopt het beroeps- en opleidingsprofiel. Op 12 mei jl. was de aftrap van de post-hbo opleiding Community Librarian, een opleiding voor young professionals. Hun opdracht: bijdragen aan de innovatieve kracht van bibliotheken. Mestmag.nl onderzocht hoe ze dat gaan doen en waartoe deze innovatieve kracht gaat leiden. Nadzja sprak met Marieke Hezemans, projectleider Bieb Lab Brabant en Hilde Muskens, deelnemer aan de opleiding Community Librarian.

Laat je inspireren.

1. BEROERDE VERGOEDINGEN IN DE CULTUURSECTOR: IS ER EEN ALTERNATIEF?
2.842 keer gelezen | januari | Geschreven door Stan van Herpen

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger. Daarbij zijn de verschillen tussen disciplines soms enorm. Accepteert de sector dat nog langer? En is er een uitweg uit de patstelling met veel aanbieders, veel ideeën, weinig vraag of geld en kunstenaars die hun passie blijven volgen, ook al graven ze daarmee hun eigen graf?

Lees de longread.

Ook in 2018 delen we weer volop artikelen die jou in staat stellen om jouw werk nóg beter te doen. We trappen 2018 af met het thema ‘Goede voornemens’. Via deze weg willen we jou alvast een fijne jaarwisseling en al het beste wensen voor 2018!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie