gevoed door Kunstloc Brabant
~

Witte Rook nodigt je uit om je aan te melden voor de residency AIR binnenland, een werkperiode van drie weken om je praktijk te verdiepen en te verbreden. 

~

Wat biedt Witte Rook

Witte Rook is gelegen in de wijk Liniekwartier en bevindt zich letterlijk en figuurlijk op de grens van het snelle, stedelijk leven en het intieme van een volkswijk. De gebouwen bestaan uit een jaren ‘50 woonhuis met een royale tuin en grote bedrijfsruimte met zicht op het station van Breda.

Je kunt je terugtrekken om te werken, reflecteren, schrijven, kennis maken met de wijk of andere kunstenaars te ontmoeten. De residentie is bedoeld voor experiment met nieuwe presentatievormen, het vervaardigen van nieuw werk of het uitwerken van een specifiek project. In drie weken ga je aan het werk waarbij je in het laatste weekend, met vrijdagavond als openingsmoment, je resultaten presenteert. Witte Rook ondersteunt je door het aanbieden van curatoriële ondersteuning, een online publicatie en de mogelijkheid om te discussiëren over je praktijk, ervaringen en voor andere vragen.

Sinds 2020 zijn we gestart met het matchen van residencies door AIR Binnenland te koppelen aan AIR Lokaal. Deze matching komt stand op basis van overeenkomsten in beide praktijken waarbij er sprake is van bewezen kwaliteit en een oriënterend gesprek vooraf. Je wordt dus in een vroeg stadium betrokken bij de koppeling, zodat je je in elkaars praktijk kunt verdiepen alvorens de residency van start gaat. Het doel van deze matching is dat je in contact komt met lokale kunstenaars, je netwerk vergroot en meer kennis opdoet van de stad.

* Drie weken wonen en werken bij ons op locatie; 
* Curatoriële ondersteuning; 
* Online publicatie op onze website; 
* Eindpresentatie; 
* Promotie; 
* Begeleiding bij schrijven. 

~

Voor wie

Voor kunstenaars die zich in hun praktijk richten op -experimenteel- onderzoek, affiniteit hebben met schrijven over hun werk en zoeken naar nieuwe presentatievormen. Daarbij stellen we het op prijs als het omgevingsvraagstuk een rol speelt in je werkplan, maar dit is geen voorwaarde.

~

Aanmelden

Mocht je nog vragen hebben of je willen aanmelden stuur dan een bericht naar info@witterook.nu onder vermelding AIR Binnenland. Graag ontvangen we je motivatie inclusief plan van aanpak, portfolio, CV en artist statement uiterlijk voor 31 oktober 2020. We sturen je een bevestiging van aanmelding en geven voor 30 november as. uitsluitsel over je inschrijving.

~

Selectiecriteria

* Jonge kunstenaars tot vijf jaar na afstuderen;
* Er is sprake van een aantoonbare actieve praktijk en een artistieke waarde die zich uit in hun CV, portfolio en motivatie;
* Het werkplan geeft inzicht of de kunstenaar zich heeft verdiept in de visie en waarden van de organisatie;
* Van de kunstenaars wordt zelfredzaamheid verwacht en dat zij bereid zijn om het experiment aan te gaan binnen hun eigen werk;
* De kunstenaars dragen bij aan publicaties over hun werkperiode en werk op het online platform;
* Er is sprake van betrokkenheid ten aanzien van de kunstenaars aan wie ze gekoppeld worden.