gevoed door Kunstloc Brabant
~

Samen met het Stedelijk Museum Breda daagt de Bredase kickstarter voor kunst- en designtalent KOP drie startende kunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd op het werk van beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol en de thematiek van de tentoonstelling ‘Nachtvlucht’ die van 21 mei tot en met 4 september 2022 te zien is in het museum. Het gaat om tijdelijke installaties, die tegelijkertijd met de tentoonstelling te zien zijn in de buitenruimte van Breda.
 

~

De oproep

De open call is gericht aan startende makers - tot 5 jaar professioneel actief - met de vraag om uiterlijk 1 december een idee in te sturen. Het gaat om betaalde opdrachten, waarbij KOP een begeleidingsprogramma biedt. We staan open voor uiteenlopende disciplines. De volledige open call staat op de website van KOP onder ‘programma’.

We vragen makers zicht te laten inspireren door de thematiek in het oeuvre van Pieter Laurens Mol en bieden de kans om nieuw werk te creëren dat we tijdelijk tonen in de openbare ruimte van Breda. KOP treedt hierbij op als organisator en begeleid het proces in samenwerking met het museum en beeldend kunstenaar Yasser Ballemans die als externe expert en ervaringsdeskundige betrokken is bij dit project.

De thematiek 
In Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht vormt zwart en het duister de leidraad om het oeuvre van Pieter Laurens Mol op een nieuwe manier te belichten.De betekenissen en rijke symboliek verbonden aan het zwart en het duister – zoals die terug te vinden zijn in de beeldende kunst, mythologie, literatuur of wetenschap – maken deel uit van de thema’s die hij aansnijdt. Dit komt terug in zijn interesse in de kosmos en de ruimtevaart, zijn liefde voor de nacht en de melancholische ondertoon die doorklinkt in veel van zijn werk.

Deadline open call: 1 december 2021

~

Hoe meld je je aan?

 Is dit project iets voor jou? Stuur dan uiterlijk 1 december onderstaande informatie naar opencall@kop.nu:

  • Basisinformatie; naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mail, website, geboortedatum, opleiding, en eventueel KvK nummer en BTW nummer.
  • Motivatie; beschrijf waarom jij als maker deel wil nemen aan dit project.
  • CV; inclusief artist statement: Waarom doe je wat je doet? Waar sta je voor als maker?
  • Portfolio; op je website of in een PDF (max 5 A4) met een selectie relevant werk na 2017
  • Beschrijving van je idee of plan (max 1 A4); Wat zou je willen doen en hoe inspireert het thema je tot het maken van werk in de openbare ruimte van Breda? Voeg 1 of meerdere schetsen van je idee of ontwerp toe.
  • Plan van aanpak; op hoofdlijnen inzicht in je praktische proces, je planning, gewenste uitvoering. Stel ook een grove budgetindicatie voor het werk op.