gevoed door Kunstloc Brabant
~

Op 5 januari 2021 is de nieuwe ronde ingegaan voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021. Kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen zichzelf tot en met 15 februari 2021 aanmelden. Kijk op de website van Prix de Rome voor de voorwaarden. Het Mondriaan Fonds organiseert en financiert de Prix de Rome, de gerenommeerde prijs voor beeldend kunstenaars en architecten.

~

Hoe aanmelden

Kunstenaars kunnen zichzelf aanmelden via prixderome@mondriaanfonds.nl door uiterlijk 15 februari één pdf document op te sturen met daarin de volgende Engelstalige documenten:

  1. 1 pagina met beknopte CV inclusief geboortedatum, geboorteplaats/nationaliteit, opleidingsgegevens, woonplaats, datum sinds wanneer je als beeldend kunstenaar werkzaam bent, website adres en overzicht tentoonstellingen, opdrachten en relevante werkzaamheden.
  2. 1 pagina met artist statement / inhoudelijke/artistieke uitgangspunten van het werk.
  3. een digitale portfolio van recent werk (max 10 pagina’s). Geef per werk titel, jaar, materiaal en afmeting en wanneer nodig aanvullende informatie. Rangschik de werken in chronologische volgorde van verleden naar heden. Als nodig kan je apart video- of audiofragmenten opsturen, bij voorkeur met verwijzing via een link. In totaal mogen afbeeldingen en fragmenten niet meer dan 300 MB omvatten en niet langer dan 15 minuten duren. Gebruik svp alleen de volgende bestandstypes: *.m4v, *.mp3, *.mov, *.flv, *jpg, *giv, *png, *tiff, *pdf,  *.avi, *.mpg, *.mp4, *.mkv.
  4. 1 pagina met globaal werkplan waarin je omschrijft welk werk je zal maken voor de tentoonstelling in het Stedelijk Museum wanneer je wordt geselecteerd voor de shortlist. Sla deze documenten in bovenstaande volgorde op in 1 pdf met als titel achternaam_voornaam.pdf. Stuur de pdf met bovenstaande documenten via WeTransfer naar prixderome[at]mondriaanfonds.nl.
~

Jurering

Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars – die aan alle voorwaarden voldoen – vier shortlist-kunstenaars selecteren. Bij de jurering wordt de in de pdf aangeleverde informatie beoordeeld op de kwaliteit van het oeuvre dat de kunstenaar tot dan toe heeft opgebouwd. Is dat oeuvre van belang voor de hedendaags beeldende kunst in Nederland en is het een belofte voor de toekomst? Criteria die daarbij een rol spelen zijn zeggingskracht, oorspronkelijkheid, samenhang tussen de artistieke uitgangspunten van de kunstenaar en de wijze waarop deze tot uitdrukking komen in het werk. Ook de inhoudelijke kwaliteit en de haalbaarheid van het werkplan spelen een rol.

~

Tijdpad

Begin april 2021 is bekend welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Zij worden uitgenodigd om nieuw werk te maken dat vanaf 13 november wordt gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. De shortlist kunstenaars krijgen een werkbudget voor vijf maanden van maximaal 17.250 euro (ex btw). Voor de presentatie van het werk in het Stedelijk Museum is nog een beperkt budget beschikbaar. Op basis van het nieuwe werk volgt in november 2021 een tweede juryronde. Enkele weken later zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode van drie maanden.