gevoed door Kunstloc Brabant
~

Oproep

Voor een interactief kunstproject met museumbezoekers, zijn wij op zoek naar vijf kunstenaars uit Roosendaal, die graag een experiment aangaan.
In musea door heel Nederland staan prachtige kunstwerken en cultuurhistorische objecten tentoongesteld. Goed belicht, uitvoerig beschreven en duidelijk zichtbaar tonen de objecten zich aan de bezoeker. Een duidelijke en traditionele manier van presenteren die voor veel bezoekers meer dan voldoende is, maar geldt dit voor iedereen? Dit willen wij, Nana Peijnenburg (singer/songwriter), Sarah Linde (beeldend kunstenaar) en Maartje van der Kruijs (beeldend kunstenaar) graag gaan onderzoeken tijdens de Nationale Museumweek 2022 in museum Tongerlohuys in Roosendaal. Hoe beleven de bezoekers een museaal object als het hen op een alternatieve manier gepresenteerd wordt?

~

Het project

Uit de collectie van het Tongerlohuys nemen we een object als uitgangspunt. Daar gaan zeven beeldend kunstenaars, en drie muzikanten op hun eigen manier mee aan de slag. Per discipline bewandelen we een ander maakproces en betrekken we de museumbezoekers op verschillende manieren bij het (eind)product, tegelijkertijd versterken we elkaar als geheel.
Wij zoeken specifiek naar kunstenaars die affiniteit hebben met tekenen en wonen of werken in de gemeente Roosendaal.
 

~

Wat ga je doen?

Het museumobject vormt de aanleiding voor je eerste tekening. Deze tekening is de start van een reeks. Bezoekers van het museum worden vervolgens uitgenodigd een tekening te maken naar aanleiding van jouw werk en laten deze achter in de brievenbus, die aan jouw tekening is gekoppeld. Jij kiest uit al deze ‘bezoekers-tekeningen’ één werk, waar jij vervolgens weer op gaat reageren. Zo vormt zich een gesprek door middel van tekeningen en betrekken we de bezoeker op een nieuwe manier bij kunst.

Je maakt in totaal vier keer een reactie-tekening. Alle tekeningen worden op A5-formaat gemaakt, alle materialen zijn toegestaan.
Naast het maken van een reactie tekening eens per 2 weken, draag je zorg voor het legen van jou brievenbus en zorg je voor het ophangen van de ingezonden bezoekers tekeningen. Brievenbussen + expomateriaal wordt geheel verzorgd.
Het project start tijdens de museumweek op 4 april en eindigt op 5 juni 2022. In die periode is al het werk wat wordt gemaakt door de kunstenaars en bezoekers in het museum te zien.
Voor dit project hebben we subsidies gekregen van Kunstloc en Cultuur verbindt Roosendaal. Er is een makersbudget beschikbaar voor de deelnemende kunstenaars. De selectie van kunstenaars vindt plaats in januari.


Wil je meedoen?
Stuur een e-mail vóór 22 januari 2022 naar: info@maartjevanderkruijs.com met daarin je aanmelding bestaande uit:
• Motivatie van ca. 250 woorden
• C.V.
• Drie foto's van je werk of verwijzing naar een online portfolio of website.