gevoed door Kunstloc Brabant
~

Stichting KOP en CultuurCompaan Roosendaal dagen jonge kunstenaars uit om met nieuwe ogen naar het voetbalspel te kijken en – letterlijk! – het speelveld opnieuw te bepalen.
Voetbal is rivaliteit, scoren, winnen, de beste zijn. Maar ook een gemeenschappelijk doel hebben en bruggen bouwen tussen verschillende werelden. De voetbalarena is – buiten het theater – dé aangewezen plek waar grote emoties zonder gene geuit mogen worden. Waar je pieken en dalen niet hoeft te beteugelen. Waar rivaliteit én kameraadschap gevierd worden. Het is uitzinnig brullen, juichen, vloeken, balen. Het botst, schuurt en geeft een vonk. Het clasht!

Op 10 september 2023 organiseert CultuurCompaan samen met Roosendaalse jongeren en partners The Clash Cup; een eendaags voetbaltoernooi, waarbij de vertrouwde spelregels en kaders van het voetbal op de schop gaan en kunst en voetbal elkaar in een stevige houdgreep nemen. De wedstrijden van het toernooi spelen zich af op of in een beeldend kunstwerk, speciaal ontworpen en gemaakt voor dit project. Aan het voetbaltoernooi doen circa 16 Roosendaalse voetbalteams mee. Ieder team bestaat uit 6 spelers. Er is een poule voor jongeren van 14 tot 17 jaar en een poule voor jongeren van 18 tot 27 jaar.

Oproep aan jonge kunstenaars
Tot 25 juni 2023 kunnen kunstenaars en ontwerpers een plan inzenden waarin zij het voelbal(veld) als kunstwerk benaderen. Een jurycommissie kiest uit alle inzendingen drie voorstellen. De uitwisseling en actieve betrokkenheid van Roosendaalse jongeren is een onmisbaar onderdeel. We zoeken ideeën die door een speelse, creatieve en onverwachte interactie met jongeren een interesse in kunst en cultuur stimuleren. Daarmee treden de jongeren buiten hun comfortzone. Dat is spannend voor de jongeren en een uitdaging voor de kunstenaar. Het proces zorgt voor een dialoog en betere inleving in elkaars leefwereld, maar ook voor het durven benoemen van verschillen. Het resultaat zorgt voor een kunstwerk waar alle betrokkenen trots op zijn. The Clash Cup is echt een community art project, waarbij actieve en persoonlijke betrokkenheid van alle partijen onmisbaar is.

Interesse?
Reageren op deze Open Call kan tot en met 25 juni 2023. Check de website van KOP voor de voorwaarden.
Heb je een vraag of wil je meer informatie, neem dan contact op met KOP via opencall@kop.nu