Oud en nieuw: Ronald Ramakers trapt de themamaand af

    Sorry, geen berichten gevonden voor opgegeven criteria

Deze maand sluiten we het jaar af en zijn we tegelijkertijd onderweg om een nieuw jaar in te luiden. Toepasselijk staat Mestmag.nl de gehele maand in het teken van het thema ‘Oud&Nieuw’. Geheel in stijl trapt Ronald Ramakers, directeur GLOW Eindhoven, de themamaand af en laat Ronald zijn licht schijnen op het thema.

– Geschreven door Ronald Ramakers

Voor iemand waarbij oud en nieuw altijd naadloos in elkaar overgaan, is het een hele opgave hier een demarcatie in aan te brengen. Zeker bij een festival waarbij de intrinsieke kern al jaren een rijk samenspel is tussen organisatie, kunstenaars, bedrijven, stad en publiek is het lastig om aan te geven wat nu nieuw is en wat nu oud is. En in dat samenspel, in die dans, toont GLOW haar grote schoonheid: “Het beleven en ervaren van lichtkunst in de openbare ruimte. Toegankelijk voor iedereen, jong en oud!“

Ronald Ramakers
Ronald Ramakers

Het brengt me terug naar het midden van de jaren zestig waar ik opgroeide in een klein mijnwerkers dorpje in Zuid-Limburg. Verstoken van iedere vorm van kunst zei ik steevast, na een bezoek met mijn klas aan het theater in Heerlen, tegen mijn ouders: “Ik ga later bij het toneel!” Nog steeds draag ik de verwondering en betovering van toen bij me. Tot op de dag van vandaag is het een steun in hectische en complexe tijden. “Kunst geeft rust” is een prachtige uitspraak van Anton Philips die ik volledig beaam. Het is dan ook een grote eer om mee te werken aan GLOW waarin het publiek in geborgenheid en vrijheid lichtkunst kan ervaren.

 

Verandert er dan niets?

Natuurlijk wel. Licht heeft zich in het afgelopen decennium gigantisch gedemocratiseerd. Iedereen met een plan, kan zo gauw de dagen korten en de kerst nadert zijn hele pand, tuin of winkel van boven tot onder in LED-licht verpakken. Het is geen uitzondering meer om een boom geheel in mini-leds te hullen. En zo verwordt het kunstwerk van vroeger tot aankleding van alle dag. Eenzelfde lot overkwam de projectie op gebouwen. Vroeger een zeldzame kunstuiting met een grote publieke bijval, maar inmiddels haalt men haar schouders op bij een nog grotere explosie en bij nog meer instortende stenen. “Vorig jaar was het beter”, heet het dan.

Licht heeft zich in het afgelopen decennium gigantisch gedemocratiseerd.
– Ronald Ramakers

In het krachtenveld van ‘groter en meer’ rust en ruimte bieden aan een welwillend oog, is de opgave waarvoor lichtfestivals zich gesteld zien. Vijf jaar geleden kende GLOW een belangrijke impuls, waarbij jong talent de ruimte kreeg om nieuwe technieken toe te passen in nieuwe vormen van lichtkunst. GLOW Next was geboren en heeft in de jaren erna een vaste plek verworven in het festival.

Om het verschil te maken in lichtkunst en om zichzelf te onderscheiden in het alsmaar groeiende LED-landschap, zet GLOW een nieuwe stap. Voortbouwend op het fundament van GLOW Next gaat het een nieuw avontuur aan waarbij GLOW het zwarte gat tussen kunst en wetenschap overbrugt. Hoe kunnen kunstenaar en wetenschapper elkaar vinden in een lichtkunstwerk door niet alleen samen met elkaar op te trekken, maar juist samen te creëren? Onder de werk titel GLOW E., energy?, electricity?, enigma?, Eindhoven?, Elevator?, start GLOW een meerjarig project waarbij het voortbouwt op haar eigen traditie om zichzelf te profileren als innoverend lichtkunstfestival.

Voortbouwend op het fundament van GLOW Next gaat het een nieuw avontuur aan waarbij GLOW het zwarte gat tussen kunst en wetenschap overbrugt.
– Ronald Ramakers

Is GLOW E. dan nieuw en de rest oud? Ja en nee. GLOW is een enorm podium waar velen al jaren met hart en ziel aan werken. Een wonderlijke vorm van samenwerking die, zover ik het als nieuwkomer kan bezien, heel nauw verbonden is met de stad Eindhoven. In mijn ogen is de wijze van samenwerken misschien wel het echte DNA van Eindhoven? De stad maakt GLOW!

Slide door de foto’s GLOW Eindhoven gemaakt door Bart van Overbeeke

Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner BrabantC.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie