Overzicht: culturele initiatieven in tijden van corona

Beeld door Het Noordbrabants Museum

Door het coronavirus moeten culturele organisaties en makers hun deuren sluiten. Het is niet meer mogelijk om naar het museum te gaan of om een bezoekje te brengen aan het theater. Veel organisaties en individuele makers gaan aan de slag om een andere manier te vinden waarop ze activiteiten en initiatieven (online) kunnen laten plaatsvinden. Via dit overzicht houden we je namens MEST op de hoogte van alle culturele iniatieven in Noord-Brabant die wél plaatsvinden tijdens de coronacrisis.

Theater en dans

Wat aanvankelijk een voorstelling had moeten worden werd een theatrale podcastsolo in zes scènes. Toch doet Suzanne van der Horst ook een tournee, langs lege theaters. In ieder theater leest Van der Horst een scène uit de podcast voor, die live gestreamd wordt. Op 1 juli was het laatste theater aan de beurt, Parktheater in Eindhoven. (Eindhovens Dagblad)


Een festivaltentenbouwer uit Bladel bouwt deze week een stellage in de theaterzaal van De Kattendans in Bergeijk, waardoor er meer mensen naar een voorstelling kunnen komen. De stellage heeft de vorm van een U, waarop het publiek op verschillende (hoogte)niveaus plaats kan nemen in comfortabel huiskamermeubilair. ,,De 1,5 meter-regel dwingt ons min of meer dit te doen”, zegt theaterdirecteur Dries Floris.  ,,Met inachtneming van 1,5 meter afstand mogen er in de theaterzaal slechts 66 personen plaatsnemen. Met deze stellage hebben we 100 zitplaatsen. Een substantieel verschil.” (Eindhovens Dagblad)


Onder de noemer ‘Afzender Boulevard’ duiken deze zomer, vooral in de tweede week van augustus, 25 voorstellingen, performances en installaties op in ‘s‑Hertogenbosch. Hun gedeelde motto is ‘Nader de ander’. Want na maanden van afzondering, gepaste afstand en ontwijking gloeit het verlangen om [wat] dichterbij te komen. (Afzender Boulevard)


Om de stress die de coronacrisis bij veel mensen heeft veroorzaakt een beetje tot rust te brengen, heeft de gemeente Breda samen met een aantal lokale culturele instellingen een serie bijzondere voorstellingen georganiseerd in samenwerking met de Grote Kerk. De titel van het project: Stemming, een moment om te gedenken. Behalve de gemeente Breda en de Grote Kerk werken ook dansgezelschap De Stilte, het Chassé Theater, componist Daan Manneke, organist Aart Bergwerff, het vocaal ensemble Cappella Pratensis, componist Dyane Donck en het productiebedrijf Stroom mee aan het corona-kunstproject. Jack Timmermans van De Stilte tekent voor de artistieke leiding en het concept. (BN – De Stem, Chassé Theater)


Een drive-in stand up comedy’ is een wel hele originele manier om elkaar in deze tijd te ontmoeten. Ondernemers uit Cromvoirt en Vught beleefden het op 1 juli. Onstevder het genot van een hapje en een drankje werden ze in de auto vermaakt door Steven Brunswijk (alias de Braboneger) en Raymon Hofkens. (Brabants Dagblad)


Corona was ook voor het Openluchttheater Nispen een heftige periode, zegt Voorzitter Mariska Wagemakers: ,,We waren al vanaf september bezig met het plannen van ons programma. Er lagen 5.000 flyers klaar met alles over het programma waar we in mei mee wilden beginnen.’’ Nu de regels langzaam maar zeker versoepeld worden, heeft het theater alsnog een programma samengesteld om stil te staan bij het 50-jarige lustrum. Dat begint vanaf 12 juli. En dat allemaal aan de hand van een speciaal corona-protocol dat de stichting opgesteld heeft. ,,Om te zorgen dat er genoeg afstand tussen de mensen blijft, houden we maxima aan van 65 volwassen bezoekers of 75 kinderen.’’ (BN – De Stem)


De Lithse theatergroep Theater Dankzij De Dijken zag eerder dit jaar de in mei geplande buitenvoorstellingen Oorlog aan de Rivier sneuvelen vanwege de coronacrisis. Daarna broedde ze op een plan om toch ‘dramatisch’ bezig te zijn. Want toneelspelen is geen optie met die anderhalve meter-regel. Dat levert te weinig entreegelden op. Zo kwam het maken van een hoorspel als idee tevoorschijn. Toneelspelers werden stemacteurs. ,,Met de hedendaagse technologie is dat goed te doen”, zegt Ans Jager, schrijver en regisseur van het hoorspel De Vos Reynaerd. Het hoorspel is vanaf 1 oktober te beluisteren via YouTube. Tegen betaling van 2,50 krijgen belangstellenden een link toegestuurd. (Brabants Dagblad)


De Schijndelse cabaretière Christel de Laat tovert in juli Markant Uden om tot haar eigen theater. Van 9 tot en met 21 juli, zo’n anderhalve week lang, speelt ze in Markant zestien keer op rij haar show. Ze doet dat twee keer op een avond, steeds voor ongeveer 150 man die er maximaal in de zaal mogen. (Brabants Dagblad)


Theaters en andere podia mogen in aangepaste vorm weer voorstellingen en optredens op de planken brengen, maar staan vooralsnog niet te springen om verhalenvertellers. Vandaar dat Mieke Aalderink, een van hen, zélf het voortouw heeft genomen. Binnenkort trekt Aalderink erop uit, naar het bos om precies te zijn. Het startpunt is telkens in de buurt van ‘s-Hertogenbosch, niet altijd op dezelfde locatie. Mensen die interesse hebben kunnen dat kenbaar maken op www.verteller.com. (Brabants Dagblad)


Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De feestdag ter viering van de afschaffing heet Keti Koti. In het kader van Keti Koti verdiepen 15 jongeren bij Het Zuidelijk Toneel zich in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. Ze collecteren verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beweging. Dit project heet Fort Boekoe. Op 27 & 28 juni konden mensen een Keti Koti maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken afhalen. Thuis kun je met een theatrale maaltijdbox, waarin verhalen, filmpjes, instructies en benodigdheden zitten, de herdenkingsmaaltijd ‘samen’ beleven. (Het Zuidelijk Toneel)


Het Chassé Theater in Breda ontving op 20 en 21 juni,  na enkele maanden sluiting, weer publiek. Met het minifestival ‘Laat Licht’ presenteerde het theater drie voorstellingen in een intieme setting. Dat intieme kwam vanzelf, want er mochten niet meer dan dertig personen de voorstelling bijwonen. Chassé was wel zo slim om op zaterdag vier groepen met drie kwartier ertussen toe te laten, zodat er toch nog 120 betalende bezoekers waren. Op zondag waren er vanaf 16.00 uur drie groepen welkom. (BN – De Stem)


Hoe kunnen ouderen in coronatijd deel blijven uitmaken van het culturele leven? Het netwerk Lange Leve…! in ’s-Hertogenbosch organiseert samen met bewoners een coronaproof programma met diverse kunstvormen. Deze maand is de aftrap op Zuid, waar relatief veel ouderen wonen. Een grasveldje wordt ’schoon’’ gemaakt.  ‘’We gaan hier oefenen voor een zéér exclusieve dansvoorstelling; dan is het wel zo handig dat het veld schoon is”, weet choreograaf Nana van Moergestel. Samen met haar collega Neel Brans stippelt ze de grote lijnen uit. De twee, afkomstig uit Breda, hebben jaren geleden de ‘broedplaats’ Dansnest opgezet. Het duo heeft vier professionele dansers meegebracht. En dan ontstaat een georganiseerde dansvoorstelling in een co-creatie tussen dansers én de bewoners. (Brabants Dagblad)


Cabaretier Rob Scheepers uit Sterksel gaat tussen 2 juli en 1 augustus liefst 22 keer optreden in het PSV-stadion. En hoopt ‘dankzij’ de coronamaatregelen alle keren uit te verkopen, want meer dan 100 mensen mogen er niet komen per show. (Eindhovens Dagblad)


Theater De Bussel in Oosterhout biedt aan Oosterhoutse basisscholen de mogelijkheid om in juli – mits de grote zaal beschikbaar is – de schoolmusical daar op te voeren of op een nader te bepalen tijdstip het eindstuk in de grote zaal op te nemen, zodat ouders en kinderen samen kunnen genieten. De zaal stelt de Bussel gratis beschikbaar, de overige kosten zijn afhankelijk van de wensen. (BN – De Stem)


Normaal gesproken trekt toneelvereniging Kunst Na Arbeid Leende (KNAL) in juni met haar mobiele toneelwagen door Leende en Leenderstrijp. Als gevolg van de corona-uitbraak gaat de vereniging noodgedwongen op de digitale toer. Om haar publiek ook in deze coronatijd te vermaken laat de Leendse toneelvereniging de komende weken via sociaal media van zich zien en horen. (Eindhovens Dagblad)


Een swingavond volgens de huidige richtlijnen van het RIVM? Dat kan, bewezen de organisatoren van de Cirkel Silent Disco in de Jungle, in het City Theater in Schijndel. Een reeks afgebakende cirkels betekende de sleutel van een geslaagd experiment. (Brabants Dagblad)


Gerard Mesman van het Eindhovens Dagblad ging eens kijken hoe een theateravond tijdens de coronacrisis in De Kattendans in Bergeijk in zijn werk gaat. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)


Chassé Cinema is weer open. Het Bredase theater wil het publiek deze zomer – uiteraard binnen de beperkingen van de coronarichtlijnen – meer bieden. Daarom organiseert het een cursus script lezen plus een wedstrijd om het Gouden Script. De winnende inzending wordt bewerkt en voor publiek vertoond.   (BN – De Stem)


De danswereld is veerkrachtig, ook in tijden van crisis. Dat merkte Jacques van Meel, artistiek leider van de stichting Roosendaal Danst!, toen hij alle prachtige initiatieven zag die naar boven kwamen. Er wordt veel gesproken over het aantal bezoekers in een zaal, maar hoe zit het met de dansers? Wat voor invloed heeft de 1,5-regel op hen? Dat onderzocht Jacques van Meel met een video. (Dans magazine)


Helaas zijn de theaters momenteel gesloten. Poppentheater Ronzebons gaat daarom samen met 412TV het verhaal van de Kikkerkoning opnemen en uitzenden. Het boekje ‘De Kikkerkoning’ is tijdelijk voor slechts 5 euro te bestellen door een mail te sturen naar: ronzebons@online.nl. (Facebook)


Dansnest duikt op in de stad; daar werkt ze in alle vrijheid aan haar choreografieën. Dwars door straten, bij speciale gebouwen, op pleinen of op braakliggend terrein. Haar sociaal-artistieke werk vertelt over de huidige tijd, hoe we onze leefomgeving ervaren en hoe we omgaan met elkaar. Want hoe beweeg je je in een anderhalvemetersamenleving? Hoe maak je contact in een tijd waarin aanraking niet mogelijk is? In haar choreografie ‘Dansvisite’ geeft Dansnest reflectie op hoe we in Coronatijd elkaar toch kunnen toelaten en fysiek op elkaar kunnen afstemmen. Van 1 juni t/m 31 augustus in Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. (Dansnest)


Met een speciaal coronaconcert trok theater de Lievekamp op 13 mei langs drie woon-zorglocaties voor verstandelijk beperkten in Oss en Berghem. Zangeres Anisa Slegers gaat er alles aan doen een lach op het gezicht van de bewoners te toveren. ,,De kranten staan vol met de schrijnende situatie in de bejaardenzorg”, zegt Lobke van der Sanden, die het concert in het kader van Theater van de Stad op poten zet. ,,Maar er zijn helaas meer doelgroepen die geen bezoek mogen ontvangen. Over de situatie in de gehandicaptenzorg hoor je bijvoorbeeld veel minder.” Als het concept aanslaat, wil het Theater van de Stad nog meer locaties bezoeken. (Brabants Dagblad)


Om de leegte in haar theater wat op te vullen en haar vaste bezoekers toch iets te kunnen bieden start theater De Schalm in Veldhoven vanaf 25 mei haar eigen talkshow: ‘De Schalm Verlicht’. Te gast zijn onder andere artiesten, verenigingen, ondernemers en culturele partners. Ook is er tijdens elke uitzending livemuziek. (Eindhovens Dagblad)


Babel in ’s-Hertogenbosch is begonnen met het brengen van buurtserenades aan de Bossche bevolking. In eerste instantie middels kortdurende performances op het terrein van theatrale poëzie. De Socratesflat op Zuid beleefde 30 april de primeur. Ellen Manders en Mieke Klomp, beiden als theaterdocent verbonden aan Babel, brachten ‘bloemen’ van karton waarop drie korte gedichten en een aantal bijbehorende afbeeldingen zijn aangebracht. De gedichten zijn van Paul van Ostayen, Nannie Kuiper en Hans Andreus. (Brabants Dagblad)


Bewoners van verzorgingshuizen in de regio zagen de afgelopen weken al diverse artiesten voor hun raam optreden. Bewoners van de zes Neducoflats in Helmond kunnen ook geen kant op, maar voor hen trad nog niemand op. Tot zondag. Het Kunstkwartier initieerde zes korte toneelvoorstellingen van een half uur. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)


DansBrabant presents Dance Films from The South. Voor een bescheiden vergoeding van 2,49  euro krijgt men 2 dagen toegang om een film naar keuze te bekijken. Bekijk de groeiende selectie dansfilms van zuidelijke choreografen en steun op deze manier de makers. De bijdrage gaat naar de maker, als kleine ondersteuning in turbulente tijden. Klaar om te huren, films van: The 100Hands, Sabine Molenaar / Sandman, Karel Tuytschaever / Platform BARRY & Annemijn Rijk.  (DansBrabant)


Jeugdtheatergezelschap Wildpark uit Eindhoven deed op 4 mei met de nationale herdenkingsmanifestatie Theater na de Dam. Haar regiedebuut bij Wildpark had Madelène Veraa (29) zich een beetje anders voorgesteld. Door de coronacrisis moet ze haar plan intrekken en bedacht de Eindhovense in nauwe samenspraak met haar jonge spelers iets anders:  de interviews met de ouderen werden briefwisselingen en het theaterstuk werd omgevormd tot een filmcollage, ‘’We dachten vrij te zijn.’’. Het was te zien op 4 mei om 21.00 uur. (Eindhovens Dagblad , Wildpark)


Het Zuidelijk Toneel presenteert Theater Na de Dam in een nieuwe vorm. Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam 2020 zouden op 4 mei 2020 gelijktijdig door heel Nederland meer dan 40 voorstellingen spelen, gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de Tweede Wereld Oorlog. De huidige Corona-realiteit maakt dit niet mogelijk, terwijl het delen van verhalen en verbinding maken met elkaar belangrijk is. Om gehoor te geven aan de oproep van Theater Na de Dam om desondanks ‘iets waardevols te maken’  gingen Het Zuidelijk Toneel & theatermaker en initiator Rozemarijn Romeijn samen aan het werk met het project  ‘Noem mij’. Nu er geen fysieke voorstelling komt, gingen de 17 jongeren samen 75 zakdoeken haken. 75, omdat Tilburg 75 jaar bevrijd is. Deze zakdoeken zitten vol verhalen.   (HZT)


De Leest in Waalwijk is gastheer van het online Theater Virus Festival, en heeft Christel de Laat gevraagd voor een optreden vanuit haar eigen huis. Naast De Laat zijn er Raf Walschaerts van Kommil Foo, een Vlaamse cabaretduo, singer-songwriter Ed Struijlaart en Edward Reekers, zanger van de symfonische rockband Kayak. Daarnaast is er ruimte van talent van eigen bodem.  (Brabants Dagblad)


Panama Pictures geeft iedere week een terugblik op hun voorstellingen met een video op Facebook.  (Faceboook)


De Stilte deelt op Facebook videofragmenten van hun dansers die thuis dansen. (De Stilte)


Afslag Eindhoven heeft registraties van twee voorstellingen op de website geplaatst: ‘FC Bocholt’ en ‘De Helaasheid der Dingen’. (Afslag Eindhoven)


Ontdek de Corona Snooze van Het Zuidelijk Toneel op Facebook. (HZT)


Achter de schermen zitten de mensen van theater De Schalm in Veldhoven niet stil en met trots introduceren ze TheaterThuis! De komende tijd kan men op de pagina deschalm.live voorstellingen zien die eerder in zijn opgenomen. (De Schalm)


Het Waalwijks Theater De Leest sluit zich aan bij het Theater Virus Festival, een online huiskamerfestival. De culturele sector bundelt zo de krachten in zware tijden. Het festival is elke vrijdagavond gratis te bekijken. De deelnemende theaters vragen enkel een donatie te doen, dat geheel naar de artiesten zal gaan. (Brabants Dagblad, Theater.nl)


De grote landelijke theatergezelschappen, waaronder HZT, en een aantal theaters, geen in Noord-Brabant, beginnen vanaf 2 april samen met ‘Donderdag Verwonderdag’. Elke donderdag om 18 uur is er op hun Facebook-pagina een voorstelling te zien. De voorstelling blijft 24 uur lang digitaal te bezoeken. (Eindhovens Dagblad , Scènes)


Het Brabants Muziek-Theater heeft op haar Facebookpagina een oproep gedaan aan collega musicalproducenten om een beeldregistratie van hun productie beschikbaar te stellen aan lokale, regionale en landelijke tv-zenders. Zelf stelt de Schijndelse musicalproducent de beeldregistratie beschikbaar van de kindermusical Boe!F. Deze voorstelling kreeg in 2019 een nominatie bij de Amateur Musical Awards in de categorie ‘Beste nieuwe musical’. (Musical Vibes)


De cabaretzussen Miriam en Carla Wijnen zitten niet graag zonder werk. Ze treden liever op. Nu de theaters door de coronacrisis voor langere tijd dicht zijn maken ze vrolijke vlogs over thuisjuf Corina. Voor kinderen. Te zien op YouTube, eens per week. (Brabants Dagblad)


Musicalster Vajèn van den Bosch in jouw huiskamer? Of Scapino Ballet Rotterdam? Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch gaat optredens van artiesten livestreamen, zodat theaterliefhebbers in deze tijden niet verstoken blijven van kunst en cultuur. Niels Schuller van Theater aan de Parade. over ‘Theater aan de Parade Deelt’ : ,,Onze programmeur heeft artiesten benaderd. Zij nemen de optredens vervolgens zelf op en wij monteren het om het uit te kunnen zenden via onze eigen site.” (Brabants Dagblad)

 

Muziek

De roep om verandering op het gebied van cultuur, klimaat en economie is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Hoe zal de samenleving er in de nabije toekomst uit zien, met alle uitdagingen van dien? Die vraag houdt Vera Hofman druk bezig. Als dirigent, fluitist en maker brengt Vera mensen samen. Juist in deze periode van structurele verandering ziet ze de noodzaak om elkaar actief te ontmoeten en in gesprek te gaan over de toekomst. Daarom wandelt Vera van 6 t/m 16 augustus 200 kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk. Tijdens deze tocht voert ze op gepaste afstand gesprekken met inwoners, kunstenaars, initiators, beleidsmedewerkers en wetenschappers. (Brabants Dagblad)


Het laatste weekend van september presenteert de Eindhovense band Tigre Blanco hun nieuwe album en show in Parktheater Einhoven in Coronaproof setting. (Parktheater)


Muziek in ’t Portiek: artiesten trekken deze zomer met liveoptredens langs plekken waar Helmondse senioren wonen. ,,Even ontspanning na weken opgesloten te hebben gezeten.” (Eindhovens Dagblad)


Vanaf zondag 21 juni is het Bredase poppodium Mezz met de aangrenzende horeca aan het Van Coothplein aan de slag gegaan met het PopUp Terras Breda. Zo kan MEZZ eindelijk weer iets van haar programma laten zien. Naast dit initiatief biedt Mezz vanaf 1 juli scholen en anderen de ruimte om grotere groepen leerlingen te ontvangen en wordt er hard gewerkt aan een reeks concerten voor 100 personen. (Mezz, PopUpTerrasBreda)


Het Dynamo Metalfest in Eindhoven heeft zes bands bereid gevonden om een live-set te gaan spelen op 17 en 18 juli, het weekend dat er normaliter zo’n 10.000 man op de kunstijsbaan zou staan. Dat doen ze vanuit de Effenaar. Bij deze concerten kan geen publiek zijn. Wel in het IJssportcentrum waar een groot scherm wordt opgesteld voor maximaal 100 bezoekers, en waar de nodige catering aanwezig zal zijn. Ieder ander kan het aangepaste festival volgen via een live-stream. (Eindhovens Dagblad)


Veel muzikanten in de Hafabra-wereld hebben maanden thuisgezeten zonder met andere muzikanten samen muziek te kunnen maken. Begrijpelijk, maar wel ontzettend jammer en frustrerend. Dankzij het protocol van de KNMO en de versoepelingen van de rijksoverheid kan er nu toch weer voorzichtig wat gerepeteerd worden. Helaas zijn er ook orkesten die nog altijd niet kunnen repeteren. Dit zijn orkesten die bijvoorbeeld een te kleine repetitieruimte ter beschikking hebben, of hun repetitieruimte nog niet mogen betrekken op last van de verhuurder. Voor die muzikanten is het Zomer Fanfare Orkest opgericht. Muzikanten uit heel Nederland worden uitgenodigd om in Breda deel te nemen aan dit eenmalige projectorkest. Zo  wordt de mogelijkheid geboden om met een redelijk bezet orkest weer op ontspannen wijze samen muziek te maken. (Zomer Fanfare Orkest)


Poppodium De Pul in Uden heeft op eigen wijze een steentje bijgedragen aan de landelijke campagne ‘Liefde voor Muziek’. Allerlei mensen uit de muziekindustrie, bekend en onbekend, benadrukken in een speciale videoclip het belang van livemuziek. In het filmpje, te zien op Facebook en YouTube, zijn onder andere Glennis Grace, Wolter Kroes, Michiel Veenstra en Pinkpop-man Jan Smeets te zien. (Brabants Dagblad)


Op 21 juni vond de honderdste stream plaats van The Isolation Sessions vanuit de Effenaar in Eindhoven. De streams begonnen in maart en zijn een initiatief van Bob de Wit (The Supernova Studio), Eindhoven Rockcity, Dynamo en de Effenaar. In honderd dagen tijd heeft de stream vanuit de Effenaar naar eigen zeggen al meer dan 500.000 kijkers uit meer dan 50 landen getrokken. De organisatie verlaagt na 21 juni het aantal uitzendingen naar drie per week. (Entertainment Business)


Studenten AV Production House van BUas (Breda University for Applied Science) hebben in de coronatijd een animatie videoclip gemaakt voor een nieuw nummer van POETRY GIRL. Het oorspronkelijke plan was om te filmen op locatie, maar dat moesten ze herzien. Een nieuw plan was geboren, alles vanuit huis en met video-overleg. De samenwerking was gestart als promotiemateriaal voor de bijzondere muziek van POETRY GIRL (singer songwriter Marianna Geraci en celliste Hella Magyar). (YouTube, Marianna Geraci)


Poppodium 013 in Tilburg heeft mondkapjes genaaid van de kisten vol oude merchandise die op zolder stonden te verstoffen. Daarvoor het poppodium hulp van de lokale organisatie Green Bag Lady. Mijndert Rodolf van 013. ‘We zijn aan het kijken naar alternatief programma binnen de huidige wetgeving, maar ook: hoe kunnen we onze medewerkers en vrijwilligers inzetten om hun zomer betekenisvol te gebruiken? Veel van het werk ligt stil, en alleen maar met afgelastingen en verplaatsingen bezig zijn is bepaald niet leuk. We zijn een denktank gestart om goede ideeën te bedenken. Wat kunnen we voor de stad betekenen?“. De mondkapjes, in totaal zo’n 400, werden op 13 juni in Tilburg uitgedeeld. (3voor12.vpro  , Brabants Dagblad)


In deze bijzondere tijd waarin het tot nu toe niet live kon maar online, wil kunst- en cultuurbedrijf Holberg graag een plaatselijke activiteit organiseren waarbij het beleven centraal staat.  Zij merken dat om hun heen – en zij zelf ook – een beetje klaar zijn met het “onlinen” – en daarom hebben ze een project bedacht door Tilburgers voor Tilburgers én uitgevoerd door Tilburgers.  Een live ontmoeting en beleving door een sportieve verplaatsing van het publiek van de ene naar de andere plek. Door en rondom het centrum van Tilburg zijn drie locaties gevonden waar het publiek gastvrij ontvangen wordt. Op deze plekken zitten musici klaar om het publiek de meest prachtige muziek van Beethoven live te laten horen. ‘’Beethoven op de fiets ‘’ vond op 5 juli plaats. (Holberg.nl)


Sinds 24 maart maakt Jan-Willem Rozenboom elke dag een filmpje over de muziek, het leven en de uitvoering van composities van J.S. Bach. Deze minicolleges worden erg goed bekeken, met een groeiend publiek. Onder de titel “elke dag een beetje Bach” heeft hij nu ruim 70 korte video’s gemaakt. Omdat het bijna niet mogelijk is om live op te treden, vertelt en speelt Rozenboom vanuit zijn studio achter zijn eigen vleugel, 50 minuten over Bach. Opgenomen in HD beeld- en geluidskwaliteit voor een geweldige kijk- en luister ervaring. (Jan-Willem Rozenboom)


20 mei 2020 gaf het gemeentebestuur van ’s-Hertogenbosch de officiële aftrap van de “Bossche Zomer” in Golden Tulip Hotel Central. Een zomer waarin festivals niet mogelijk zijn, maar waarin wel plaats is voor cultuur, op veilige afstand van elkaar. Karin Rademaker, directeur van Golden Tulip Hotel Central, heeft de handschoen opgepakt en heeft omgedacht; het dak van de keuken is omgetoverd tot podium voor een serie muziekconcerten, waar hotelgasten (op veilige afstand van elkaar) vanuit hun hotelkamer van kunnen gaan genieten deze zomer. Een voorproefje van het concert gaf Bert Boeren, de geweldige trombonist, die enthousiast als altijd en met het hart op de goede plek, het lied “ Corcovado, oftwel Quiet Nights n Quiet stars” ten gehore bracht. (Netwerk Brabant, Facebook)


Het afgelopen weekend zou festival Intents plaatsvinden in Oisterwijk. Het hardstyle dancefestival, kon fysiek niet doorgaan vanwege het coronavirus. Maar wel digitaal. ‘Duizenden Intents fans van over de hele wereld kijken naar de stream‘, meldt de organisatie via haar sociale media. Het motto: ‘Are you ready to play the game?’ (Brabants Dagblad)


Stadsharmonie KVA Oss heeft toch een jubileumconcert gegeven. Al is het kort en digitaal. Veertig leden van het harmonieorkest hebben op initiatief van dirigent Marc Kocken ieder voor zich de mars Arsenal ingespeeld en opgenomen. (Brabants Dagblad)


Tilburgse rappers en andere hiphoppers namen de afgelopen weken het album ‘Tillie In Quarantaine’ op. Dertien tracks die links of rechts allemaal met Tilburg en het corona-virus te maken hebben. Elke artiest nam het zelf thuis op, dus alles klinkt anders, maar dat heeft ook zijn charme, vindt initiatiefnemer Tim van Dongen. In slechts vijf weken kwam het hele project uiteindelijk tot stand, inclusief het aan elkaar mixen van de dertien tracks door Tilburgs DJ-duo Fabienne van Vugt en Anouk Paans. Het Brabants Dagblad sprak met van Dongen en van Vugt over het project. (Brabants Dagblad)


Naarmate de dag vorderde bleek het voor de bezoekers van het allereerste Sitdown Festival op de Noordkade in Veghel  lastig om zich aan de belangrijkste regel te houden: het zitten blijven. Onder het genot van een drankje en een drankje werd er muziek gedraaid. Toch is de pilot volgens Pim Litjens van organisator Rewind geslaagd.  (Brabants Dagblad)


De Groene Engel in Oss start binnenkort met een nieuw concept: ‘Groene Engel TV’. Live-concerten worden gestreamd voor mensen die geen tickets hebben voor concerten. Vanaf 1 juni mag cultuurpodium Groene Engel weer open voor publiek. Nog niet in groten getale, maar voor een beperkt aantal bezoekers per concert, film of voorstelling. Ook het terras is weer geopend. Op 18 juli komt de Groene Engel met een speciale editie van 80’s Verantwoord waarbij bezoekers kunnen dansen op anderhalve meter. Het vertonen van films begint vanaf 7 juni.  (Brabants Dagblad)


Harmonie Concordia in Bergen op Zoom heeft samen met Claudia de Breij het lied Onze Harmonie opgenomen. Het nummer is te vinden op de demonstratiesite Cultuurinactie.nl. (Omroep Brabant)


Poppodium De Pul in Uden is nog even dicht maar brengt komende tijd wel een reeks online concerten. Onder de noemer ‘Lockdown Heatbeats’ presenteert De Pul een serie concertfilms met livemuziek en interviews. Onder andere Pater Moeskroen, Baby Blue en Sandra van Nieuwland zullen op het podium en voor de camera kruipen. De aftrap is 2 juni voor de Eindhovense rapper DADA op Facebook en het YouTube-kanaal van De Pul. (Brabants Dagblad)


Reünie op afstand leidt tot een bijzonder Veghels accordeonconcert door het Tororkest. Twee orkestleden, Johan van de Burgt en Tom van Aarle, plakten de 48 opnamen die de orkestleden van zichzelf hadden opgestuurd en die van dirigent Henk Tiebosch aan elkaar in een video die te zien is Youtube. (Brabants Dagblad)


Voor het eerst in vijftig jaar was er geen Breda Jazz Festival. Om toch nog een beetje jazzgevoel te krijgen, lanceerde Breda Jazz Festival ‘digi-jazz’. Online, via sociale media, was er op 21 mei om 13.00 uur gewoon een soort opening. Met muzikanten die in hun eigen omgeving spelen. En met natuurlijk ‘De Paarse Heide’. Terugblikken op vorige edities, programma-onderdelen als de Duo Specials, de slotceremonie met ‘We’ll meet again’. Het kwam allemaal digitaal langs. (BN – De Stem)


‘Als muziekfans niet naar het Muziekgebouw kunnen, komt het Muziekgebouw wel naar hen toe’. Onder dit motto organiseert het Muziekgebouw in Eindhoven vanaf 18 mei – op veilige afstand – live-concerten voor Eindhovense voordeuren. Tussen 19 uur en 20 uur wordt 18 mei afgetrapt met Björn van der Doelen, Iris Penning, Jeroen Kant, Marjolein Meijers & Walter Kuipers. Het Eindhovens Dagblad zal hiervan live videoverslag doen via de site van de krant.  De lokatie is nog een verrassing, om zo de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen en niet te veel mensen op de been te brengen. (Eindhovens Dagblad, Eindhovens Dagblad)


Zestien Valkenswaardse middelbare scholieren hebben een concert opgenomen, speciaal voor ouderen. De muziekuitvoering is onder de naam ‘Thuis voor de buis’ te zien via de lokale omroep VOS TV. Het is een gezamenlijke productie van Harba Lorifa Hostel & Bosherberg, Foreman Vocal Coaching, scholengemeenschap Were Di en de Valkenswaardse Omroep Stichting. (Eindhovens Dagblad)


Eigenlijk was het plan van harmonie Sub Umbra uit Veldhoven om op 5 mei te spelen in Oirschot ter ere van Bevrijdingsdag. Maar gezien de omstandigheden moest er, zoals door alle activiteiten, ook door dit optreden een streep. “Stilzitten is voor ons als muzikanten echter geen optie”, legt Lianne van den Boogaard namens de harmonie uit. Iedereen heeft zijn partij thuis ingespeeld en dit gefilmd. De filmpjes van in totaal zestig orkestleden zijn vervolgens samengevoegd tot één uitvoering. (Omroep Brabant)


Dirigente Arlette Zwaans vroeg de muzikanten van muziekvereniging Constantia uit Etten-Leur thuis Brabant van Guus Meeuwis in te spelen; zij smeedde de opnames die de leden maakten daarna samen tot één filmpje. En zo konden ongeveer vijfentwintig leden van Constantia, van jong tot oud, toch samen musiceren in tijden van grote afstand. (BN – De Stem)


De dagelijkse online-concertserie vanuit Eindhoven, The Isolation Sessions, beleefde op 2 mei haar jubileum. De allereerste gasten van de reeks, rocktrio The Ballet Bombs, zijn uitgenodigd voor de vijftigste aflevering in popzaal de Effenaar. Inmiddels zijn The Isolation Sessions meer dan 100.000 keer bekeken en gedeeld door honderden liefhebbers uit binnen- en buitenland. The Isolation Sessions verhuizen  naar een nieuw streaming portal, waar alle concerten zijn terug te zien. Ook is er de mogelijkheid om te doneren aan de muzikanten. (Eindhovens Dagblad)


Met het lied ‘Parel van het Zuiden’ willen zeven Bredase artiesten Bredanaars een hart onder de riem te steken in coronatijd. De bijbehorende videoclip op YouTube is sinds 28 april al duizenden keren bekeken en gedeeld. (BN De Stem)


Net als alle muziekevenementen is ook het Storioni Festival in Eindhoven dit jaar afgelast. Dat wil zeggen: de concerten live bezoeken is niet mogelijk, maar online valt er heel wat moois (mee) te beleven. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist, Storioni Festival)


Het is rustig in de kunst- en cultuursector, te rustig voor veel muzikanten. Zoals Mierlonaar Marcel Mulders. Hij bedacht een manier om op afstand samen te werken met ‘lotgenoten’. Het project Live & Distance. Muziek steunt en verbindt.   (Eindhovens Dagblad ,inlog vereist, Marcel Mulders)


Nu er vanwege de corona-maatregelen voorlopig geen live-optredens voor publiek mogen plaatsvinden, creëert POB (Poporganisatie Breda) een nieuw digitaal platform voor Bredase muzikanten om hun muziek te kunnen laten horen. Elke vrijdagmiddag om 13:00, live vanuit A-Broad, op YouTube. Zanger, gitarist en liedjesschrijver is Tom Neven is vrijdagmiddag 1 mei 2020 te gast bij POBsessies Live Stream.   (POBsite, YouTube)


De Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara heeft zes componisten, waaronder drie van zijn  studenten,  gevraagd nieuwe muziek te schrijven voor de stad. Daarnaast is er een werk van hemzelf te horen. De muziek wordt vanaf 23 april de komende weken gespeeld in gebouwen in Tilburg waar vanwege corona nu niemand mag komen, onder meer in het Natuurmuseum, Café Kandinsky en Hall Of Fame. De mini-concerten zijn online te zien. (Brabants Dagblad)


Een wereld zonder muziek, theater of dans? Dat is ongelooflijk saai. Daarom maakt de Boxtelse muzikant Harry Hendriks, bekend van de Vaste Mannen van Gerard van Maasakkers, in de oorverdovende stilte die corona veroorzaakt, in zijn eigen huiskamer gewoon nieuwe nummers. Hij bedacht een leuke actie op Facebook. ,,Zeg maar een soort levende jukebox. Bezoekers kunnen een nummer bestellen. Dat speel ik dan en stream dat op Facebook.” Daar betaalt de besteller een bedrag voor, zeg 15 euro.  (Brabants Dagblad , Facebook)


De video ‘Hier adem ik vrij’ is een ode aan Tilburg. Het filmpje is gemaakt in een periode dat de stad stil ligt. De gezongen ode is online te zien. Het lied in de video komt uit de gelijknamige voorstelling van Stichting Muziektheater Tilburg. Veel zangers en muzikanten zijn in de video te zien. Alleen of op grote afstand van elkaar. Ze zingen bij hun voordeur, spelen gitaar bij de Piushaven of drums bij de Concertzaal. Verder zijn beelden van de stad te zien: het centrum, het Spoorpark, het Willem II Stadion. Voor de première van muziektheater ‘Hier adem ik vrij’ wordt gezocht naar een vervangende datum. De video is gemaakt door cameraman Alex de Bont en geluidsman Olivier Nijs.  (Brabants Dagblad)


Een groep Brabantse radiomakers maakt een programma voor ouderen (zeventig plussers) die vanwege het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. Een eerste proefuitzending van Radio Kras is inmiddels op dinsdag 14 april uitgezonden via de Bossche seniorenomroep ORVA, en is terug te luisteren als podcast.  De reguliere uitzendingen worden vanaf dinsdag 21 april uitgezonden.   (Radio Kras)


Radio Social label is geboren uit creativiteit in crisistijd. Via Radio Social label wil Social Label  de mensen in de werkplaatsen, de makers, betrekken, informeren en vooral ook een beetje vreugde en voorspoed brengen in tijden waarin angst, onzekerheid en isolement op de loer liggen, juist bij de meest kwetsbaren. Er is gekozen voor een medium waarin het woord aan de makers is. Hallo Hallo, wil je op de radio? (Radio Social Label)


Het Bredase poppodium Phoenix komt met Covid concerten.  (Facebook)


Het Internationaal Vocalisten Concours deelt via de International Vocal Community wekelijks nieuw materiaal, met onder andere master classes, video’s en eigen bijdragen van de Concours-kandidaten.  (Vocal Community)


On de noemer The Isolation Sessions deelt de Effenaar live streams op Facebook, in samenwerking met the Super-Nova Studio, Eindhoven Rockcity en Dynamo. Iedere avond om 21.00 uur is er een nieuwe live stream met muziek van lokale artiesten en bands. De afgelopen sessies zijn terug te kijken op hun website. (De Effenaar)


De philharmonie zuidnederland presenteert een website voor kinderen van 6 t/m 12 jaar: ‘Muziekmaatjes’. Hiermee kunnen ze thuis muziek maken met zelfgemaakte instrumenten, bodypercussie en zang. Ook biedt PhilZuid een maand lang gratis Stingray Classica aan. (Eindhovens Dagbladphilharmonie zuidnederland)


Als vervanging van haar optredens maakt Iris Pennings een podcast, “Besmettelijke Teksten”,  en verkoopt ze handgemaakte dichtbundels, “Kunstquarantaine’’ (Iris Penning)


De redacties van 3voor12 Lokaal dragen 1 artiest aan voor de opgenomen live video’s in een livestream. Zondag 12 april was de eerste editie. (3voor12)


‘’De Bach Kliniek is een – normaal gesproken live uitgevoerde – muzikale ervaring om mensen dichter bij hun gevoel te brengen. Heb jij in deze onzekere tijden behoefte aan kracht of ontspanning of wil je gewoon even schoonheid ervaren? Dan is er nu de Bach Kliniek Online. We beginnen klein, maar worden steeds groter. Elke week plaatsen we nieuwe muzikale sessies.’’ (Sounding Bodies)


Wat doet een DJ wiens agenda door de coronacrisis leegloopt? Ran-D brengt het feest gewoon naar de mensen toe, dankzij virtueel festival ‘WRTN: The Warehouse Sessions’ Hij tuigde een compleet ‘virtueel festival’ aan de Noordkade in Veghel op. Met cameramensen op minimaal anderhalve meter afstand en zonder publiek, maar wel met een complete lichtshow en bijbehorende graphics. In één dag werden er daarom zoveel mogelijk DJ-sets op het voormalig industrieterrein opgenomen. Ruim 75.000 kijkers beleefden de eerste sessie via YouTube. De komende weken komt er elke vrijdag een nieuwe set online. In de tussentijd gaat Wieland gewoon door met muziek maken. (Brabants Dagblad)


Om Tilburgers in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken heeft het poppodium 013 posters met bemoedigende songteksten laten drukken. Die worden in de stad verspreid. (Brabants Dagblad)


Op aangeven van dirigent Jeroen Geevers begonnen zo’n zestig muzikanten van harmonie Kolping’s Zonen, ofwel De Sjefkes, de oudste harmonie van Bergen op Zoom, tegelijkertijd thuis solo aan hun taak. Dat leverde een aanstekelijk én hilarisch filmpje op. (BN – De Stem)


Bart van Dongen, de Bossche pianist, componist en concertorganisator, heeft het initiatief genomen voor de POM Good Virus Session. ‘Dat gaat als volgt. Ik nodig twintig musici uit om een video van maximaal één minuut te maken. Elke video gaat voort op waar de vorige is gestopt. Die twintig musici nodigen ieder ook weer twintig musici uit en die op hun beurt doen dat ook nog eens. Over een paar weken zijn er dan zestig video’s met improvisaties van één minuut.” “,,Ik was op zoek naar een manier om muziek te presenteren die vol te houden is”, zegt Van Dongen. ,,Het is een teken van leven, een online firewall tegen het virus dat rondwaart over de wereld.” (Jazznu , Eindhovens Dagblad)


Onder het motto ‘Je bent niet alleen’ hebben CKE Eindhoven, Woonbedrijf, stichting Buurtbelangen Drents Dorp en de gemeente Eindhoven de krachten gebundeld om de onderlinge verbondenheid en steun aan wijkbewoners ook in deze tijd tot uitdrukking te brengen. Bewoners worden blij verrast met het muzikale optreden van een accordeonist, een acteur/danser met een volle kar met rozen en enkele medewerkers van initiator CKE en buurtvrijwilligers. (Eindhovens Dagblad)


Muziekvereniging Zeelandia uit Zeeland is het gelukt om een gezamenlijke uitvoering te geven van het lied ‘You’ll never walk alone’. De tientallen blazers van Zeelandia hebben het nummer elk in hun eigen huis ingespeeld en op video vastgelegd. De vele fragmenten zijn daarna digitaal samengevoegd en op Facebook geplaatst. (Brabants Dagblad)


Cultuurcentrum De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur streamt live concerten op haar YouTube-kanaal als een #blijfthuiskamerconcert. Rockband Outside Revelation en Shabby Harry’s zijn al te zien en op het YouTube-kanaal. (BN – De Stem)


Vanwege de coronacrisis heeft organisator Art of Dance de 25ste editie van de Masters of Hardcore, die aanvankelijk voor 29 maart in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch stond gepland, (voorlopig) verschoven naar 5 september. Om de vele duizenden hardcorefans een hart onder de riem te steken, vond ter plekke wel de Hardcore Therapy Livestream plaats. Uiteraard zonder publiek, maar mét vijf toonaangevende artiesten die allen in hun uppie uit hun plaat gingen. (Brabants Dagblad)


Wat doen je wanneer je als orkest niet allemaal samen mag komen om muziek te maken? Nou, dan neemt iedereen zijn partij thuis op en voeg je het samen tot een muziekstuk. Althans, zo dachten ze erover bij harmonieorkest L’Echo des Montagnes uit Tilburg. (Brabants Dagblad)


Het solistenconcours gaat online in de besloten facebookgroep BBM Solisten Challenge. Laat zien hoe mooi jij thuis aan het spelen bent! Word lid van de besloten Facebook groep BBM Solisten Challenge en stuur je filmpje in. Je inzending wordt beoordeeld door onze jury van echte toppers in hun vak. Zij geven je fijne tops en tips waar je verder mee aan de slag kunt. Aanmelden bij deze facebook pagina van Brabantse Bond van Muziekverenigingen. (Facebook)


Concertzalen en theaters zijn nóg een week langer dicht, tot 6 april. En nu ook de cafés. Twee Eindhovense geluidstechnici zijn een initiatief gestart met streaming studiosessies van lokale artiesten om in deze tijd toch nog van livemuziek te kunnen genieten: ‘The Isolation Sessions’. (Eindhovens Dagblad)


Stille tijden voor componist, arrangeur en dirigent Arno ter Burg. Zijn concerten zijn voorlopig afgeblazen en ook de koren die hij dirigeert zijn stilgevallen. Om het leed wat te verlichten bedacht de Waalrenaar een experiment waar je weliswaar geen brood van koopt, maar dat dan toch de saamhorigheid in de kunstwereld kan vergroten. Met oud-leerling Mattheus van Heijnsbergen bedacht hij hoe leuk het zou zijn om een muziekketting te starten. (Eindhovens Dagblad)

 

Film en AV

In Geertruidenberg komt binnenkort een heuse drive-in bioscoop. Op een unieke locatie: het binnenterrein van de oude Dongecentrale. Initiatiefnemers zijn de bevriende ondernemers Wim van den Dungen, Antoine Siemons (beiden uit Raamsdonksveer) en Aimé van de Reijt uit Etten-Leur. Het maximale aantal auto’s is vanwege de coronamaatregelen 50. Per auto rekent de organisatie 35 euro. Het aantal inzittenden telt voor de prijs niet mee. Het ledscherm, waarop de films vertoond worden, meet ongeveer 20 vierkante meter. (BN – De Stem)


Van 4 juli tot en met 29 augustus zijn er van woensdag tot en met zaterdag toch buitenfilms te zien op de binnenplaats van Natlab in Eindhoven. Er zit wel een limiet op het aantal bezoekers, Natlab begint met 100 kaarten per avond. De anderhalve meter is volgens het filmtheater gegarandeerd en met slecht weer kan de voorstelling naar binnen worden verplaatst. Eerder werd de vergunning voor het buitenfilmprogramma door de gemeente afgewezen. (Eindhovens Dagblad)


Op het terrein van Antonis Verhuur aan de Nieuwkerksedijk in Goirle was 26 en 27 juni een drive-in bioscoop. De eerste avond was de film ‘Bohemian Rhapsody’ te zien, een avond later de klassieker ‘Grease’. Het initiatief is van het Goirlese evenementenbedrijf Essential Sounds. Het geluid van de film was via een FM-kanaal op de autoradio te ontvangen. (Brabants Dagblad)


De vijftiende editie  van het BUT Filmfestival (BUTFF) in Breda gaat door. Van 2 tot en met 6 september. BUTFF heeft elk jaar een thema. Dit jaar is dat Holy Shit! Het is lastig plannen aangezien de coronaregels tegen die tijd waarschijnlijk anders zijn dan nu.  In tegenstelling tot eerdere jaren gebruikt het festival dit jaar geen vijf zalen, maar slechts twee. Eén in De Nieuwe Veste en één bij Chassé Cinema. Andere, eerder gebruikte zalen zijn gewoonweg te klein onder deze omstandigheden. (BN – De Stem)


De tweedejaars film en fotografiestudenten van St. Joost richtten een online expositie in die door iedereen te bewonderen is vanuit huis: Ruis. (BN – De Stem, St. Joost)


Een filmpje als steun voor ouderen in deze zware tijden. Dat is ‘Troost in huis’. Het komt voort uit de voorstelling ‘Respect in Huis’ dat Wim Peters en Anneke Schröder vorig jaar maakten voor de vier Helmondse locaties van Savant. In dit filmpje worden liedjes van toen gecombineerd met sketches over de huidige coronamaatregelen. ,,Het is in één dag opgenomen. Geen hoogstaande kwaliteit, maar dat hoeft ook niet”, aldus regisseur Schröder. Haar huis en tuin in Mierlo dienden als locatie. (Eindhovens Dagblad)


Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Geïnspireerd door Ramses Shaffy maakte de onlangs afgestudeerde ArtCoDe-student Emre Kalender (30) een video om Eindhovenaren te motiveren.  (Bron.Fontys)


Elke vrijdag streamt het CineBUT+ kanaal, van het Bredase BUTFF festival, gratis een cultfilm, waarbij je in een chat livecommentaar mag geven.   (BUTFF)


Een hele bioscoopzaal voor jezelf, gratis en voor niks. Een kleine vijftig families uit Uden en omstreken krijgen dat cadeautje deze week van bioscoop Take Ten in Uden. Als dank aan alle zorgverleners en mensen uit andere vitale beroepen die samen met hun gezin hun favoriete film op groot doek mogen kijken. Joop Hamers van Take Ten. ,,De bioscoop staat toch leeg dus toen bedachten we deze actie.” Via Facebook konden mensen zich aanmelden of iemand voordragen.”  (Brabants Dagblad)


Het lijkt voor de hand liggend en relatief eenvoudig: een festival waar de dansfilm als kunstvorm centraal staat, maakt de keuze om vanwege de sluiting van EYE door het coronavirus een deel van het programma online aan te bieden. ‘Toch is het dat zeker niet’, verzekert Martine Dekker, directeur van Cinedans.  (DEN)

 

Onderwijs

Een maand na het afstuderen betraden twintig alumni van de studie Beeldende Kunst aan AKV St. Joost te Breda het braakliggende terrein tussen Electron en Brack. De tentoonstelling ‘Alle neuzen dezelfde kant op’ is een kunstroute die op 24, 25 en 26 juli te bewandelen was. Het thema van de expositie is corona en de anderhalvemeter-samenleving. (Breda Vandaag)


De King’s Fashion, de jaarlijkse modeshow van eindexamen­kandidaten van de opleiding ­Fashion&Design van het KW1C in ‘s-Hertogenbosch, is niet een standaard modeshow en staat doorgaans garant voor verrassing en kwaliteit. De coronavariant 2020 kent geen wervelende catwalk, wel een interessante digitale versie die binnenkort te zien is op sociale media. (Brabants Dagblad)


Corona vertel ons jouw verhaal is een werkpakket voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw van de basisschool. We hebben allemaal andere ervaringen, een ander gevoel én een ander verhaal. Naar die verhalen gaan we met de kinderen op zoek in dit werkpakket. In het werkpakket gaat het om interactie én handelen. Voor de onderbouw (4-6 jaar), middenbouw (6- 9 jaar) en bovenbouw (9-12 jaar) is er binnen het pakket een eigen onderdeel. Daarnaast is er aandacht voor de professional en de ouders. De zes letters van het woord ‘corona’ vormen een aanknopingspunt om samen op verhaal te komen. Iedere letter wordt een invalshoek om met de kinderen te werken vanuit hun ervaringen, hun verhalen. De opdrachten in het pakket hebben een link naar de kunstdisciplines. Om het pakket te bestellen of voor meer informatie mail naar: info@bureau-hagenaar.nl.


Het project ‘Wat als stad’ van de Ontdekfabriek in Eindhoven zou eigenlijk pas na de zomervakantie van start gaan en tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd worden. Maar omdat schoolkinderen nu toch thuiszitten, kunnen ze er nu hun ideeën al op loslaten. Oorspronkelijk was het project at als stad’ opgezet als schoolproject.  Het is nu aangepast en geschikt gemaakt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. (Eindhovens Dagblad, De Ontdekfabriek)


Het gaat nog even duren, voordat kinderen en volwassenen weer naar Vincents Tekenlokaal kunnen komen. Maar thuis tekenen kan altijd doorgaan. Ter inspiratie en om je tekentechnieken te verbeteren, plaatst Vincents Tekenlokaal iedere week een tip op Facebook en Instagram. Bijvoorbeeld over insecten tekenen in je tuin. Of tekenen met schaduwen.

Ben jij een tekenliefhebber? Kijk dan op Facebook of op Instagram.

En heb je een mooie tekening gemaakt waar je trots op bent? En die je delen? Maak er een foto van en mail naar boekingen@vincentstekenlokaal.nl.


Het Noordbrabants Museum is begonnen met Je Eigen Museum. Met 30 leuke en creatieve opdrachten kunnen de kinderen thuis aan de slag. Aan het eind hebben ze genoeg kunstwerken voor hun eigen museum. Vanaf dinsdag 14 april plaatst het museum iedere doordeweekse dag een filmpje met een opdracht op Instagram. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook leuk om samen te doen als gezin. (Het Noordbrabants Museum)


Het coronalied ‘Zon’ heeft sinds 16 april een broertje. Studenten van de Eindhovense MBO-opleiding Metal Factory hebben het nummer (dat in maart door bekende Nederlanders werd gepresenteerd) op geheel eigen wijze onder handen genomen. Metal Factory heeft onderdak bij Dynamo in Eindhoven en is onderdeel van het Summa College. Het is de eerste opleiding ter wereld voor muzikanten in het metal-genre en bestaat sinds 2013.   (Eindhovens Dagblad)


Bij Factorium Podiumkunsten in Tilburg gaan een heel groot deel van de muziek en danslessen ook door. Daarnaast wordt er op afstand volop gecoacht, opdrachten gegeven en bloggen docenten over hun ervaringen.  (Factorium)

Bekijk TheateropdrachtenBlogKunst van het bewegen


Alle cursisten en leerlingen van het Kunstkwartier in Helmond kunnen vanaf deze week op afstand lessen volgen of instructievideo’s bekijken. De cultuurinstelling had enige tijd nodig om alles in goede banen te leiden. ,,Het is nu op acceptabel niveau.” Het Kunstkwartier heeft op dit moment ongeveer 2.300 leerlingen. Slechts een fractie van hen heeft aangegeven om te stoppen met het volgen van lessen. (Eindhovens Dagblad)


Dansopleidingen, waaronder Fontys Hogeschool voor de Kunsten, houden online audities. (Dans magazine)


Online lesgeven. Dat is niet alleen de oplossing voor het gewone onderwijs. Ook muziekscholen houden zo contact met hun leerlingen. Al is het niet ideaal, het is toch een goede vervanging voor de reguliere lessen. Zowel leraren als leerlingen zijn blij met de mogelijkheden die internet biedt. Art4U, met vestigingen in Bergeijk, Eersel en Veldhoven, is maar een van de muziekscholen in de regio die hun lessen nu online aanbieden. Een gesprek met een Art4U docent Miranda Dijkstra. (Eindhovens Dagblad)


Ook de verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen kunnen corona-patiënten tegenkomen, vaak zwangere vrouwen in een kwetsbare positie. Er was dan ook behoefte aan bijscholing van de medewerkers. Videobedrijf Veldkamp Produkties uit Eindhoven heeft daarom onbezoldigd een instructievideo gemaakt. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)

 

Literatuur

Kunstenaar Ine van Son heeft regelmatig een blogpost gemaakt, om even te kunnen vluchten voor het nieuws van alle dag. Dit heeft tot op heden 10 blogposts opgeleverd, met als titel ‘Focus’. (Ine van Son)


In mei 2020 lanceert KONT haar 1ste ZINE! ‘KÖNTcorona’ met bijdragen van 28 kunstenaars. Een papieren reactie op de ongewenst gast die zo onontkoombaar voor onze deur stond: Corona. ‘KÖNTcorona’ is een must-have om je lockdown te verlichten. Het zine werd gerealiseerd als alternatief voor een KONT Slow Date avond, via post en telefonisch contact. (KONT magazine)


Woorden bieden troost en bemoediging in moeilijke tijden. En zeker woorden die in een mooi gedicht of een liedtekst zijn gegoten, vindt de Bernhezer KunstKring. BKK is daarom gestart met het project Een woord van troost. Voorlopig op tien plekken in Bernheze komen doeken met een poëtische tekst erop te hangen. In eerste instantie tijdelijk, maar de bedoeling is er een permanente vorm voor te vinden. Brabants Dagblad


Met het hyperactuele ‘Quarantaine’ presenteert schrijver, cabaretier en taalkundige Wim Daniëls niet alleen zijn eerste roman voor volwassenen, ook de allereerste coronaroman. Waar een noodgedwongen quarantaine met een vreemde van het andere geslacht allemaal niet toe kan leiden. (Eindhovens Dagblad, inlog vereist)


Er wordt maandelijks voorgelezen in Nieuwe Nobelaer Bibliotheek, maar de afgelopen weken waren net even anders. Doordat de bibliotheek van het cultuurcentrum niet open mocht werden er verschillende initiatieven opgezet, zoals de AfhaalBieb en een livestream Voorlezen met muziek via Facebook. Wekelijks wordt er live voorgelezen door Kirsten de Bruijn en Pieter van Dijck. (Internetbode)


Gee Adriaansz, uit Tilburg, heeft samen met kindercoach Régine van de Visseeen kinderboekje gemaakt over Corona. Régine heeft het geschreven. Gee Adriaansz heeft geïllustreerd, er een e-book van gemaakt en de website gebouwd. “Kleine muis blijft thuis” is een verhaal voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 6 jaar. Met dit boekje hopen ze ouders, verzorgers en leerkrachten handvatten te geven om de wereld in woord en beeld te vatten, zodat ieder kind leert begrijpen wat er aan de hand is en om eventueel aanwezige angsten bespreekbaar te maken. (Hoe vertel ik mijn kind)


De bibliotheken in ’s-Hertogenbosch, Berlicum, Boxtel, Rosmalen, Sint-Michielsgestel en Vught openen weer een klein beetje hun deuren. Babel start vandaag met de ‘Afhaalbieb’.   (Brabants Dagblad)


Bibliotheek Helmond-Peel start vanwege de coronacrisis met een afhaalservice. Vanaf 23 april kunnen leden reserveringen plaatsen. De eerste boeken kunnen 28 april worden afgehaald. (Eindhovens Dagblad)


Vanwege het coronavirus zijn alle vestigingen van bibliotheek Theek 5 voorlopig gesloten. Omdat mensen juist in deze tijd van beperkingen behoefte hebben aan het lezen van boeken, is Theek 5 gestart met het zogenaamde Theek Away Loket. Vanaf deze week is dat ook in Baarle-Nassau en Rijen geopend. (BN – De Stem)


Het is de zestiende editie van het literaire blad Dichter en dat staat – niet verbazingwekkend – helemaal in het teken van corona. Of beter: het tijdschrift biedt troost in tijden van het rondwarende virus. Meer dan veertig dichters – van zeer bekend tot net beginnend – en één beeldend kunstenaar hebben deze uitgave van Plint gemaakt en het is een genot om het op de tafel te hebben liggen. Het op bepaalde momenten op te pakken en het volgende gedicht te lezen en de tekeningen te bekijken.  (Eindhovens Dagblad, Plint)


Vanaf 15 april opent De Nieuwe Nobelaer een AfhaalBieb. Wie al lid is van de bibliotheek, kan op de website een formulier invullen om boeken te kunnen lenen. Op het formulier kunnen mensen invullen in welk genre ze boeken willen lenen, en voor jeugdleden kunnen zij aangeven voor welke leeftijdscategorie boeken geschikt moeten zijn. Er kan niet worden gevraagd om specifieke boeken. Boeken die teruggebracht worden, gaan 2 dagen ‘in quarantaine’ en worden schoongemaakt. (BN – De Stem)


Brabant Cultureel heeft zoveel mogelijk dichters in Noord-Brabant of dichters met een duidelijk aantoonbare relatie met Noord-Brabant uitgenodigd om in dichtvorm te reflecteren op de coronapandemie die ons nu treft. (Brabant Cultureel, Brabant Cultureel)


Om het verblijf deze dagen te veraangenamen vind je op Het Verblijf elke dag een verhaal of gedicht uit de Nederlandse literatuur. Uitgekozen en voorgelezen vanuit huis door Neerlandici en auteurs. Het Verblijf is een initiatief van Marc van Oostendorp. Presentatie, format, productie en muziek: Michiel van de Weerthof uit ’s-Hertogenbosch. (Anchor.fm)


De bibliotheken zijn in ieder geval tot en met 28 april gesloten, de medewerkers zitten niet stil. Er zijn tal van initiatieven om de leeshonger van de klanten toch te stillen. BN – De Stem inventariseert in West-Brabant. In Etten-Leur worden gratis tijdschriften verschaft, in Prinsenbeek is er een bezorgservice. Hoe gaan Nieuwe Veste in Breda en Theek5 in onder meer Oosterhout om met de huidige situatie? (BN – De Stem)


‘Misschien kunnen we op deze manier veertig, vijftig gezinnen aan boeken helpen, in een tijd zonder bieb.’ Dat is wat Willeke Rosdorff van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur dacht, toen de bibliotheek een actie bedacht om gratis boeken uit te delen in coronatijd. Maar de belangstelling voor de actie bleek vele malen groter dan verwacht: inmiddels hebben zich zo’n 570 mensen gemeld voor een boekenpakket. (BN – De Stem)

 

Beeldende kunst

Kunst in je navel – de (door)werking van de kunstpraktijk op 1,5 meter is een publicatie over corona en de bijbehorende maatregelen. In dit project gaat Onomatopee op bezoek bij kunstenaars in Eindhoven om hun verhalen te verzamelen, en reflecteren ze met curator en oud Platform Bk directeur Joram Kraaijveld op de situatie van kunstenaars. De publicatie is ook online te downloaden als zine. Onomatopee hoopt concentratie en gesprek te vinden over de (door)werking van de kunstpraktijk op 1,5 meter (Onomatopee)


Tien posters van evenzoveel Eindhovense kunstenaars zijn vanaf 13 juli onder de noemer ‘Hoop’ een week te zien zijn op tachtig (dubbelzijdige) billboards in de Eindhovense binnenstad. Ze zijn allemaal in het zwart en ‘hoopgevend’ groen, en gezeefdrukt in grafisch atelier Beeldenstorm/Daglicht. ‘’Als we iets kunnen gebruiken in deze vreemde, soms wat sombere tijd dan is het wel troost of een glimlach’’, zegt initiator Rob Schoonen, kunstredacteur bij het Eindhovens Dagblad en bestuurslid van het Constant van Renessefonds/Frans van Walsemfonds die dit project financieel mogelijk maakte. Maar ook kunstenaars kunnen een (financieel) steuntje in de rug gebruiken. Deelnemende kunstenaars: John Körmeling, Esther van Waalwijk, Simon Benson, Lilia Scheerder, Erik Vermeulen, Space3, Bryan Stoel, Aagje Linssen, Bert Staal & Matty Christensen en Gam Bodenhausen. (Eindhovens Dagblad)


Met de expositie ‘Rewrite Your Future’ in de buitenlucht willen vier Bossche ontwerpstudio’s weer wat reuring in de stad brengen. Het gaat om 16 honderd posters; 16 verschillende ontwerpen. De studio’s wilden aanvankelijk een expositie organiseren in de ruimte van Willem Twee. Toen die door corona werd afgeblazen, ontstond het idee voor de tentoonstelling op straat. De beelden van de affiches op straat, op reclamezuilen, in winkels en bij culturele instellingen laten volgens de Bossche ontwerpers zien dat het ondanks deze lastige tijden niet moeilijk is om positief te blijven. De affiches zijn ontworpen door de Bossche ontwerpstudio’s ATTAK, Autograph, Studio Boot en Studio Turbo. De expositie is ook het begin van een intensievere samenwerking van de ontwerpers onder de noemer  ‘Nieuwe Bossche School’. (Brabants Dagblad)


Tijdens de afgelopen periode heeft Ignace Schretlen geïnspireerd door de coronacrisis twee werken gemaakt, waarvan hij ze allebei aan Museum Krona in Uden heeft geschonken. (Brabants Dagblad)


Sinds Nederland op 15 maart op slot ging, staat elke dag opnieuw, precies anderhalf uur voor zonsondergang, Noortje Haegens  in het trappenhuis van haar appartementencomplex in de Graaf Hendrik III-laan in Breda. Gebogen over een statief met camera kijkt ze geconcentreerd door het raam naar buiten en maakt een foto. (Algemeen Dagblad)


Nu iedereen zoveel thuis zit, leek het de Bredase fotograaf Ilse Wolf een heel goed idee om een Doosje Troost te maken. Een doosje wat? Een Doosje Troost. Samen met Whitney Lemasian werkte ze het idee verder uit.  Voor de speciale unieke lage Coronaprijs van 35,00 euro exclusief 5,00 euro verzendkosten krijg jij een pakketje met 5 hoogwaardige prints van verschillende makers in je brievenbus. En nog een klein extraatje in de vorm van een troostend gedichtje. Door het pakje  te kopen steun je een aantal makers en Ron de Vries van De Afdruk, die dit initiatief mede mogelijk maakt door middel van hele mooie prints. (Ilse de Wolf)


BNO Zuid is gestart met een nieuw online concept: Viral Expo. Terwijl het coronavirus met man en macht wordt afgeremd wil BNO Zuid een positief virus verspreiden. Ontwerpers worden door collega’s uitgenodigd om een reactie te geven op een aangeleverd beeld met de vraag: Wat neem ik mee uit deze ‘lockdown-ervaring’? Er is één moetje, één element uit het vorige beeld moet worden meegenomen in het nieuwe ontwerp. Het is de bedoeling dat het project wordt afgesloten met een groot in-levende-lijve expo-feest. Wanneer dat is, kunnen ze uiteraard nog niet voorspellen. (Instagram, BNO)


Het waren zware en emotionele maanden voor de Bossche kunstenares Ies Schute. Ze moest middenin coronatijd afscheid van haar moeder nemen die stierf in een verzorgingstehuis. Haar expositie Memory Field in de Willem Twee Fabriek over de familie van haar vader in oorlogstijd, werd verplaatst en andere tentoonstellingen werden afgelast. Voor Schute aanleiding om te beginnen met The Helping Hand: een door haar persoonlijk getekende en geschilderde prent van een Mariabeeldje. Een prent bedoeld als troost en bezinning in moeilijke tijden. (Brabants Dagblad)


16 maart 2020: het moment dat de wereld piepend tot stilstand kwam en wij massaal thuis kwamen te zitten. Bij een nieuwe tijd hoort een nieuw woordenboek. Daarom maakte Hoi-Shan Mak het Coronabeeldwoordenboek. Deze woorden combineert ze met een zelfgemaakte prent die wellicht een glimlach op het gezicht van mensen kan toveren in deze bizarre tijden. Vanaf 15 juni te zien in de LocHal, Tilburg. (Hoi-Shan Mak)


Beeldend kunstenaar Jofke van Loon maakte devotieprentjes voor de Hasseltse Kapel en Kapel O.L. Vrouw ter Nood, waarop Maria haar mantel om de Tilburgers en de stad heen slaat. De komende tijd worden tienduizend gratis exemplaren uitgedeeld in de stad, met de bedoeling om Tilburgers te bemoedigen in tijden van corona. (BN – De Stem)


Afgelopen weken hingen de straten van Breda vol posters met positieve boodschappen. De kleurrijke posters van het Stay Sane, Stay Safe project zijn een reactie op de Corona crisis. Vanaf deze week reist een opvallende pop-up tentoonstelling langs Bredase pleinen en parken. Een selectie posters staat iedere week in een andere wijk. De posters maken deel uit van het project Stay Sane, Stay Safe geïnitieerd door ontwerpstudio Lennarts & De Bruijn en tekstbureau overdeschreef uit Den Haag. Via de website www.stay-sane-stay-safe.com riepen ze wereldwijd ontwerpers op posters te maken over de coronacrisis. Inmiddels zijn er al ruim 1700 posters gemaakt door ontwerpers uit 84 landen. De huidige expo bevat ruim 40 posters door ontwerpers uit Brabant, Nederland en 17 andere landen. (Graphic Matters)


In opdracht van Blind Walls Gallery maakte de wereldberoemde kunstenaar Dadara een muurschildering boven ijssalon Frezzo op het van Coothplein in Breda. De muurschildering in Breda is een reactie op het feit dat we tegenwoordig meer kunst via Instagram zien dan in realiteit en dat onze fysieke omgeving steeds meer digitaliseert. De kijker met een scherpe blik ziet wellicht nog andere betekenissen, zoals de beeldrijm met de rotonde op het Van Coothplein die eigenlijk geen rotonde is. Een verwijzing naar het lange realisatie traject ligt ook voor de hand of de huidige stilstand van de maatschappij door Corona. (Breda Vandaag)


Sinds de corona uitbraak in maart 2020 hebben ondernemers het moeilijk. Lokale ondernemers die de stad juist zo gezellig maken. Daarom is de Helmonds stadskunstenaar  Tahné Kleijn vrijwel direct begonnen met het vastleggen van haar favoriete bedrijven. In een stilleven, want dat is wat ze doet. De afgelopen tijd leverde dat zo’n vijf stillevens per week op en ontstond de fotoserie ‘Still Alive, #ShopLocal’. ,,Er zijn branches die extra zwaar getroffen zijn. Door die te bundelen ontstond een soort kwartet”, aldus Kleijn. Momenteel is ze bezig met het uitwerken van een kwartetspel.,,Helmonders kunnen straks spelen met en voor hun lokale ondernemers.” Naar verwachting zal het kwartetspel vanaf half juni verkrijgbaar zijn. via de website van Tahné Kleijn en bij diverse Helmondse ondernemers. Ook haar de foto’s zijn te koop. De winst gaat naar de ondernemer. (Eindhovens Dagblad)


Om tijdens de coronacrisis toch nog wat inkomsten te hebben, introduceert de Zundertse beeldend kunstenaar Mieke van Zundert speciale ‘kunstbonnen’. Geïnspireerd op tegoedbonnen die horeca-ondernemers uitgaven, kwam Van Zundert op het idee om kunstbonnen uit te gaan geven. Waardebonnen van vijftig euro per stuk die tien jaar lang geldig zijn. Die bon: ,,Kan worden ingezet voor de huur van één van mijn schilderijen.” Speciaal daarvoor is ze nu een soort eigen kunstuitleen aan het opzetten. ,,Maar de bonnen kunnen ook worden ingezet als korting bij aanschaf van een werk, bij deelname aan een cursus of bij een opdracht om mij bijvoorbeeld een portretje te laten schilderen.” (BN – De Stem)


Met de muurschildering willen Blind Walls Gallery en Tom Onrust alle hardwerkende ondernemers, families, ziekhuismedewerkers, bouwvakkers, stratenmakers en thuiszitters een hart onder de riem steken. Een positief en kleurrijk bericht in een tijd die overheerst wordt door negatief nieuws.  Een schildering waarvan we het verhaal nog lang na de COVID-19 crisis zullen vertellen. (Blind Walls Gallery)


“Blijf veilig, zorg voor elkaar, houd afstand, bel je grootouders”, het zijn momenteel veelgehoorde opmerkingen. Ook op straat ontkom je er niet meer aan. Breda hangt sinds vrijdag vol met honderden kleurrijke posters als reactie op de corona crisis. De posters zijn gemaakt door verschillende ontwerpers en opgehangen door cultuurorganisatie Graphic Matters met het doel alle Bredase zorgmedewerkers, vakkenvullers, pakketbezorgers, vuilnismannen en bewoners een hart onder de riem te steken. (Graphic Matters)

 

Musea

Het Noordbrabants Museum brengt kunst naar ouderen in Den Bosch. Het Noordbrabants Museum en Club Goud gaan met een Pop-Up Expo kunst naar bewoners van woonzorgcentrum Nieuwehagen in Den Bosch brengen. De ouderen in het zorgcentrum mogen nog steeds niet naar buiten toe en daarom willen de organisaties de kunst naar de bewoners brengen. In de woonzorglocatie worden grote replica’s van stukken uit de collectie van het Brabantse museum tentoongesteld. (Dtv Nieuws)


Vanaf half september kan het publiek voor het eerst sinds lange tijd weer een aantal bijzondere kunstwerken uit de eigen collectie van Museum Helmond bekijken. Een tentoonstelling laat werken zien die behoren tot de kunstbewegingen Cobra en Ecole de Paris. En er is het kwetsbare beeld Orpheus van de Britse kunstenares Barbara Hepworth (1903 – 1975). Deze presentaties kwamen tot stand door steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. (Museum Helmond)


Veel mensen brengen de zomer noodgedwongen thuis door. Om hen dichtbij toch een uitje te bieden, stelt museum De Wieger in Deurne zijn tuin beschikbaar om te picknicken. Voor twee euro per persoon kan men een plaatsje reserveren. Bezoekers moeten wel hun eigen mand met eten en drinken meenemen. Er zijn wel wat tafels en stoelen. Voor De Wieger is de twee euro een welkom extraatje. ,,Het werkt aan twee kanten: alles wat we binnenkrijgen is mooi, omdat we een paar maanden geen inkomsten hebben gehad. En het is een leuke manier om mensen te motiveren om naar het museum te komen en ook binnen te lopen. Daar moet dan wel een apart kaartje voor worden gekocht.”  (Eindhovens Dagblad)


Het Textielmuseum maakt een serie exclusieve mondkapjes die zijn ontworpen door textielkunstenares Yamuna Forzani. De kleurrijke gebreide mondkapjes worden vervaardigd op een innovatieve machine in het Textiellab en komen uit één stuk uit dat apparaat. Elke dag zijn er twintig gereed. De beeldtaal van Forzani speelt met het lichaam en seksualiteit, de psychedelische esthetiek uit de jaren ’60, de actuele beeldcultuur van social media en kitsch. De mondkapjes ziet Forzani als een fashion statement en vooral ook als een vrolijk en vriendelijk alternatief voor de vaak klinische of intimiderende uitstraling van de wegwerpvarianten. (Textielmuseum,  Mixed GrillBrabants Dagblad, inlog vereist)


In maart en april 2020 werkte Frans van Veen in het gastatelier van het VanGogHuis in Zundert. De gebruikelijke tentoonstelling in de Van Gogh Galerie kon vanwege de corona crisis niet door gaan. Daarom is er een interactieve virtuele tour door drie exposities die hij daar kon inrichten. Als je aankomt in de galerie zie je drie kleuren “tags”:

  • Rood: Hier vind je een introductie voor telkens een van de drie expo’s.
  • Geel:  Hier vertelt Frans in een korte YouTube video’s  iets over de  achtergrond van het betreffende schilderij.
  • Paars: Hier leidt hij je naar expo 2 en 3.

Je kan zelfs door het raam heen en weer naar het atelier vliegen. Door de deur terug lukt ook als je de weg weet. (My Matterport)


Vanaf 13 mei kan iedereen in de etalage van Studio de Gruyter aan de Gasthuisring het werk van textielontwerper Yamuna Forzani ontdekken. De tijdelijke pop-up presentatie, ingericht door het TextielMuseum, biedt een podium aan een maker die haar stoffen ontwikkelt in het TextielLab. Het werk van Forzani zou momenteel te zien zijn geweest in het museum, dat echter noodgedwongen zijn deuren moest sluiten vanwege COVID-19 en naar verwachting pas 1 juni weer zal openen voor publiek. Met deze samenwerking bieden Studio de Gruyter en het TextielMuseum voorbijgangers de mogelijkheid vanaf de straat Forzani’s creaties te bekijken, waaronder haar gebreide corona-mondkapjes. (Textielmuseun)


Op het moment is het Tongerlohuys helaas gesloten. Dat betekent dat ook de huidige tentoonstelling TONG IV niet te bezoeken is. Gelukkig kunt u hier alsnog kennis maken met de kunstenaars. (Tongerlohuys)


Het Museum Klok & Peel in Asten digitaal beleven. Dat kan. Het museum biedt op haar website uitdagende quizzen en een virtuele tour. (Museum Klok en Peel)


Ook museum ’t Oude Slot in Veldhoven heeft de deuren voor publiek moeten sluiten, maar toch doet zij iets om belangstellenden te laten genieten van museale objecten. Het museum is een countdownactie gestart waarbij elke dag een ander object wordt getoond met uitleg van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Er wordt afgeteld naar 3 juni, de eerste openingsdag van het museum na 1 juni. (Museum ’t Oude Slot)


Pennings Foundation  is ook op afstand te bezoeken met behulp van Google Street View. De exposities zijn vastgelegd in 360 graden met behulp van speciale camera’s. Ga naar de website en maak je keuze voor een tentoonstelling. (Pennings Foundation)


Museum De Pont heeft verschillende social media series opgestart. Ook heeft het museum het platform ‘De Pont Channel’ gelanceerd. Uren online plezier met filmpjes, foto’s en audio tours. Een nieuw initiatief van Museum De Pont is De Pont online. Zolang het museum dicht is, verschijnt daarvan iedere dag een nieuwe editie op Facebook, Twitter en Instagram.  (Museum De Pont, Museum De Pont)

Museum Jan Cunen verwelkomt je graag op hun Instagram of Facebookpagina. Daar geven ze je een inkijkje in de collectie, tips voor kunst maken en houden ze je op de hoogte van alle ontwikkelingen.   (Museum Jan Cunen)


Stichting Cultuur Ravenstein maakt online exposities. Twee exposities in de Garnizoenskerk van Ravenstein waar we erg naar uitkeken konden helaas geen doorgang vinden: ‘Dirty mindfulness II’ van de Kleiclub en de Foto-Expositie door cursisten van Mirjam Appelhof.(Arenalokaal)


Het Vincent van GoghHuis in Zundert is nu ook virtueel te bezoeken. Omdat het museum op de geboorteplek van Van Gogh vanwege de coronacrisis tijdelijk voor publiek is gesloten, bieden we bezoekers op afstand toch de mogelijkheid de exposities te bezichtigen. De ruimtes zijn daarvoor gescand met een Matterport 3D camera. (Van GoghHuis)


Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man kreeg eenmalig exclusief toegang tot het Noordbrabants Museum om de vaste collectie en wisseltentoonstellingen te ontdekken. Dit bezoek is vastgelegd in een interactieve video. Daarin komen ook minder bekende delen van het museum aan bod. (Noordbrabants Museum)


Bij het Metropolitan Museum in Tilburg is vanaf 1 april de expositie Corona Special te zien. Zo’n twintig lokale kunstenaars laten hun licht schijnen op deze donkere tijden van Corona. De werken staan achter ramen en zijn vanaf de straat te zien. Voor kinderen zijn beren verstopt als verwijzing naar het populaire Berenjacht. (Brabants Dagblad)


Stichting Ateliers Tilburg is sinds begin deze week een Online Gallery gestart met het werk van huurders. (Instagram, Facebook)


Het TextielMuseum biedt een online tour door het museum en er kan worden meegedaan aan een textielworkshop at home. (Textielmuseum)


De tentoonstelling van het Design Museum Den Bosch ‘’Keramiek in Quarantaine’’ kan vanaf buiten het museum worden bekeken. Niet op virtuele wijze zoals veel musea nu doen, maar door een aantal topstukken uit de collectie voor het raam te zetten. Wie door De Mortel langs de ramen van het museum loopt kan alle werken bewonderen. (Mixed Grill)

 

Algemeen

Hét festival van Veghel, Fabriek Magnifique, gaat niet door. Maar wie toch een beetje wil genieten van wat er te zien zou zijn, kan op 10, 11 en 12 juli op de Facebookpagina van het festival naar filmpjes kijken van deelnemers. (Brabants Dagblad)


Groendomein Het Wasven in het Eindhovense stadsdeel Tongelre is deze zomer het decor van Borrelen in ‘t Groen, een plek waar natuur en cultuur samenkomen. Voor de culturele programmering is er een samenwerking met poppodium de Effenaar en het Centrum voor de Kunsten (CKE). (Eindhovens Dagblad)


Rouwen doe je samen, vindt ook kunstenares Nadia Gonegai uit Sprang-Capelle. Alleen vanwege de coronamaatregelen kan dat nu vaak niet. De kunstenares bedacht een concept waarmee bekenden van de overledene toch een beetje bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. ,Mensen die niet bij het afscheid kunnen zijn, ontvangen een wikkel met de afbeelding van de overledene die om een waxinelichtje kan worden gedaan“, zegt Gonegai. ,,De bedoeling is dat je vervolgens samen met het waxinelichtje op de foto gaat.” Alle foto’s worden verzameld en verwerkt in een presentatie die tijdens de uitvaart of crematie wordt afgedraaid. (Brabants Dagblad)


Voor de zomermaanden juli en augustus staat een bijzondere expositie in de Cultuurfabriek op de Noordkade in Veghel op het programma. Een expositie van mensen uit Meierijstad voor mensen in Meierijstad. De tentoonstelling die gratis toegankelijk wordt, biedt ruimte om op een creatieve of wellicht kunstzinnige manier gevoelens te uiten in verband met de coronacrisis. In juni vindt eerst een inventarisatie en inzameling plaats van items die deelnemers willen exposeren. Een initiatief van de Cultuurfabriek, Phoenix Cultuur, Kunstgroep de Compagnie en Cultuur Haven Veghel. (CHVNoordkade  , Brabants Dagblad)


De Uitvindfabriek in Breda daagt kinderen uit om samen met hun ouders een uitvinding te bedenken voor de anderhalvemeter samenleving. Bijvoorbeeld om een oplossing te bedenken voor meer contact met opa en oma, in deze nieuwe tijd van social distancing. De Uitvindfabriek ging op 1 juni weer open. Er kunnen dan maximaal 30 kinderen en ouders binnen. BN – De Stem


De coronacrisis heeft grote gevolgen die nog decennialang doordreunen. Reden voor Regionaal Archief Tilburg om in beeld vast te laten leggen wat er nu in Tilburg en omgeving gebeurt. Dat ons leven op zijn kop staat is te zien in een nieuwe fotocollectie, die via www.regionaalarchieftilburg.nl online beschikbaar is. (Regionaal Archief Tilburg)


‘Hoe geef je je opa, oma of je lievelingsoom of -tante een knuffel als je zoveel afstand moet houden?’ Dat is de centrale vraag aan kinderen in de Anderhalf Beter Challenge die de Ontdekfabriek in Eindhoven samen met Philips organiseert. Ook andere ideeën over het nieuwe normaal in de anderhalve-meter-samenleving zijn welkom. (Eindhovens Dagblad)


#daslief Brabant laat zien hoe Brabanders niet bij de pakken neer gaan zitten maar hartverwarmende acties op poten zetten om elkaar de coronacrisis door te helpen. Een overzicht van initiatieven dat steeds wordt aangevuld. (#daslief Brabant)


Dansfilmpjes, kunst, fotografie, muziek, theater en schilderkunst. Het kunstencentrum in Waalwijk heeft al meer dan zestig inzendingen binnen voor de online ‘corona-challenge’. Wanneer de expositie gehouden wordt, is nog niet bekend. In ieder geval pas wanneer het virus onder controle is.  Een bijdrage insturen kan nog tot en met 31 mei. (Brabants Dagblad)


Tijdens deze Corona-crisis zijn creativiteit, innovatie en verbinding een waardevol goed. Nederlandse Fablabs en Makersplaatsen dragen hier aan bij door onze kennis over makerseducatie te delen via online Maker-workshops. Een spontaan initiatief van Bibliotheek Eindhoven werd opgevolgd door Makersbase Breda van Nieuwe Veste; het concept bleek verrassend simpel te verwezelijken! Zo is de wens ontstaan om in samenwerking met andere Makersplaatsen een weekprogramma te maken vanuit het hele land.  Inmiddels zijn de Maakplaatsen 021 van OBA, De Waag Society, MAD Emergent Art Center, Cubiss, de Uitvindfabriek, de Ontdekfabriek, Pionier!, VanPetnaarPret, STRP, Digilab, Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Amstelland, Babel Den Bosch, DeMakersShow  en Coderdojo Nederland aangehaakt. Samen bieden  ze via Makerstream.nl een rijk aanbod aan online Maakworkshops voor iedereen vanaf 8 jaar. Van animeren, fotograferen tot games programmeren. De workshops zijn live via Youtube te volgen, maar ook later terug te kijken. (Makers Stream)


Júist in deze tijd vindt CultuurCompaan in Roosendaal het van groot belang dat er aandacht blijft voor iedere burger, ook voor mensen die nu in een isolement terecht dreigen te komen. CultuurCompaan lanceert in co-creatie met CC Bureau voor beeldende educatie daarom dit community artproject: ‘Ik vergeet je niet’. Iedereen – jong en oud – wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen. De meest recente opdracht van dit kunstproject: ‘Verbinden’. (Internetbode)


Plaza Cultura uit Vught heeft een project tijdens deze coronacrisis ontwikkeld. Het Kunst Kameraad(je) traject zorgt voor een korte (digitale of telefonische) ontmoeting tussen een kwetsbaar persoon/gezin en een kunstenaar. Vanuit deze ontmoeting ontwikkelt de kunstenaar een kunstwerkje voor deze persoon: een liedje, gedichtje, schilderijtje, foto, tekening of iets anders. Een klein en persoonlijk gebaar. De kunstenaar deelt dit gebaar per post, digitaal, of op een andere manier en deelt waarom hij/zij dit heeft gemaakt. De ontvanger kan een reactie teruggeven.  (Plaza Cultura)


In 1951 werd Tilburg geteisterd door een pokkenepidemie. De stad werd afgesloten van de buitenwereld en alle bewoners – toen bijna 100.000 – moesten (opnieuw) worden gevaccineerd. Ter herinnering aan die moeilijke periode en als dank aan de vele artsen en verzorgers werd een glas-in-loodraam gemaakt, dat nog altijd in het paleis-raadhuis te zien is. Een dankraam. Nu het coronavirus zijn ronde doet en opnieuw veel inzet en uithoudingsvermogen vraagt van heel veel mensen, hebben Berny van de Donk, Stadsmuseum Tilburg, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence het initiatief genomen om opnieuw een dankraam te gaan maken. In samenwerking met heel veel andere organisaties en samen met alle Tilburgers. (Dankraam Tilburg)


Kies een favoriet kunstwerk, maak het na met drie voorwerpen uit huis.   (BN De Stem, Instagram)


Het coronavirus kunnen we niet bestrijden, maar het eenzaamheidsvirus wel. Júist in deze tijd vindt CultuurCompaan het van groot belang dat er aandacht blijft voor iedere burger, ook voor mensen die nu in een isolement terecht dreigen te komen. CultuurCompaan lanceert in co-creatie met CC Bureau voor beeldende educatie daarom dit community artproject. Iedereen – jong en oud – wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen. Opdracht vier van dit kunstproject is: ‘Knuffelen’.  (Internetbode)


Kunst en cultuur zijn bij Vitalis een middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te komen, te genieten en iets moois te maken van het leven. Ook in Coronatijd.  Zoals ‘’Vitamines voor de Geest’’ 1000 ouderen krijgen iedere twee weken postpakketjes van VitalisWoonZorg, het Van Abbemuseum  en Wintertuin met daarin kunst-verlichting in tijden van Corona. (Vitalis)


CultuurCompaan bekommert zich al enige tijd middels verschillende culturele projecten om het welzijn van eenzame inwoners van Roosendaal. In de tijd van de coronacrisis vindt CultuurCompaan het van groot belang dat er aandacht voor hen blijft, vandaar  het community-art-project Ik vergeet je niet.  CultuurCompaan is in co-creatie met CC-educatie de initiatiefnemer van Ik vergeet je niet. (Cultuur-Compaan)


Stadsarchief Breda roept Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad. Filmpjes, foto’s, flyers, aantekeningen, spreuken, noem maar op, alles is welkom: ‘We schrijven geschiedenis.” (Stadsarchief Breda)


Een gevoel van saamhorigheid en positiviteit is in deze periode belangrijker dan ooit. Stadsmarketingorganisatie Eindhoven365 lanceerde een videoboodschap om elke Eindhovenaar te bereiken en hen een hart onder de riem te steken. Deze video is gemaakt met lokale partners zoals Blickfänger, Merel Morre en Steye van Dam. (Eindhoven365  , Eindhovens Dagblad)


Onomatopee organiseert interactieve online evenementen en workshops onder de naam ‘Meeting Grounds’ waarbij ideeën over openbaarheid en openbare ruimte binnen de hedendaagse samenleving wordt onderzocht. (Onomatopee)


In vervolg op de eerste Virtuele Live Sessies die op 1 april zijn geweest, plant DEN een nieuwe ronde Live Sessies in. In de week na Pasen zijn er vier Live Sessies over verschillende onderwerpen: de inzet van digitale middelen voor het tonen van je werk, digitale cultuureducatie, crowdsourcing en één sessie speciaal voor AV-professionals die nu thuis moeten werken.  (DEN)


Omroep Meierij, de gemeente Meierijstad en Phoenix Cultuur hebben de handen ineen geslagen om vanaf 6 april invulling te geven aan dagelijkse bewegingslessen en een cultureel uurtje. Vooral voor senioren. Zodat mensen van huis uit mee kunnen doen. (Brabants Dagblad)


Reeshof Cultuurt en Theatercollectief Eelt hebben de handen ineen geslagen om in deze onzekere tijd toch cultuur en vertier te brengen in de Tilburgse wijk. (Brabants Dagblad)


Nu het Kunstencentrum in Waalwijk dicht is, daagt het centrum inwoners van de regio uit thuis creatief te worden. Het kunstencentrum start een online ‘corona-challenge’ waarbij deelnemers wordt gevraagd hun gevoel tot uiting te brengen nu het virus ook Nederland in zijn greep heeft. Inschrijven kan in verschillende categorieën: muziek, beeldende kunst, film (max. 5 minuten), fotografie, dans en theater/musical. Voor elke categorie is een prijs beschikbaar. Een jury beslist wie er wint. (Brabants Dagblad)

 

 

Mis je hier een culturele activiteit? Stuur dan een mail naar: nadine@mestmag.nl.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie