Thema in beeld | Het waterbouwkundig meesterwerk in Brabant

Wat begon als middel ter verdediging, staat nu bekend als een waterbouwkundig meesterwerk. Een waterlinie die elf vestingsteden met elkaar verbindt. De waterlinie loopt via vijf regio’s door Brabant heen: de West Brabantse waterlinie, Willemstad, Breda en Geertruidenberg, ‘s-Hertogenbosch en Heusden en Noordoost-Brabant. Een toepasselijker onderwerp voor het thema #vloeibaar is haast niet te bedenken. Fotograaf William bezocht speciaal voor Mestmag.nl drie vestingsteden en heeft het waterbouwkundig meesterwerk gevangen in fraaie beelden.

– Geschreven door Naomi Weerman, Foto’s door William van der Voort

Geertruidenberg

In 1213 kreeg Geertruidenberg als eerste plaats de stadsrechten van het Graafschap Holland en Geertruidenberg is oorspronkelijk de oudste stad van Holland. De eerste vestingwerken verschenen toen Willem van Oranje de stad innam aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Menno van Coehoorn, vestingbouwkundige, maakte van de ‘Sleutel van Holland’ een strategische plaats in de Zuiderwaterlinie en later in 1814 voegde de stad, onder het regime van Napoleon, zich bij Noord-Brabant.

Vandaag de dag kenmerkt Geertruidenberg zich ook wel als ‘Vestingstad aan de Biesbosch’. Een oase van rust waar je de historie induikt, middels monumentale panden en Fort Lunet. Toentertijd gebouwd ter verdediging in de 17e eeuw, maar nu in gebruik als escape room en restaurant.

GEERTRUIDENBERG. FOTO’S GEMAAKT DOOR WILLIAM VAN DER VOORT

’s-Hertogenbosch

In 1629 werd ‘s-Hertogenbosch veroverd op de Spanjaarden. Het beleg duurde bijna een halfjaar en door het waterige gebied rondom de stad werd een herovering lastig. Maar Prins Frederik Hendrik van Oranje polderde de natte gebieden en pompte ze leeg, waardoor de herovering gestart kon worden vanuit de loopgraven.

Hoewel ’s-Hertogenbosch nu bekend staat om de vaartochten over de Binnendieze, de kleine winkelstraatjes en natuurlijk de Bossche bollen, is het verleden bewaard gebleven en voel je het oude karakter van de stad overal. Je duikt zo de geschiedenis in door over de vestingwal te lopen en het laatst gebouwde verdedigingswerk Bastion Oranje te bezoeken.

‘S-HERTOGENBOSCH. FOTO’S GEMAAKT DOOR WILLIAM VAN DER VOORT

Heusden

Heusden, de vestingstad rondom één van de oudste waterburchten en de eerste stad die een stadsmuur kreeg. Door restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. In het centrum zijn ook kunstgaleries en musea te vinden. Eén van die musea is het Gouverneurshuis, waar je een vaste collectie en wisselende exposities vind die het verhaal van Heusden vertellen.

HEUSDEN. FOTO’S GEMAAKT DOOR WILLIAM VAN DER VOORT

Share on Facebook77Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
1Reactie
  • Hanne Poos
    Geplaatst op 10:36h, 15 februari Beantwoorden

    Prachtige foto’s en een mooie culturele toeristische route erbij in Brabant.

Geef een reactie