overdegrens

De naam Thomas Olde Heuvelt behoeft weinig uitleg in Nederland. Inmiddels ook in de rest van de wereld niet meer. Thomas is een relatief jonge schrijver, maar zijn oeuvre en successen liegen er niet om. Mestmag.nl sprak met de schrijver en vroeg hoe het is om internationaal succesvol te zijn.

Mooie, inspirerende en bijzondere beelden uit Brabant. Speciaal voor het thema #overdegrens ging fotograaf William langs bij Sundaymorning@ekwc. Een werkplaats voor kunstenaars, architecten en ontwerpers van over de hele wereld. Jaarlijks verwelkomt Sundaymorning@ekwc zestig deelnemers die gedurende drie maanden komen experimenteren met keramiek. Wat geeft deze plek zo’n internationale aantrekkingskracht? Bekijk de beelden en voel het zelf!

Als cultureel ondernemer kom je er niet door in je atelier of achter je laptop te blijven zitten. Het loont om naar buiten te treden, mensen te leren kennen en samen te werken. Met lokale of internationale partners. Slim zakendoen is jezelf indekken. Wat kun je bijvoorbeeld doen om het auteursrecht op jouw werk tijdens een samenwerking te beschermen?

Buiten ons land spreken weinig mensen Nederlands. Toch ging een groep van 30 taalprofessionals de grens over om de aanpak van laaggeletterdheid hier te versterken. In Bergen, Barcelona en Dublin haalden ze inspiratie op. Inspiratie om nieuwe stappen te zetten met het programma ‘Tel mee met taal’ en de strategie van taalhuizen. Wat leerden ze?

Aan het begin van deze themamaand schreef onze gastcolumnist Frank van der Eijnden er al over: samenwerken is niet vanzelfsprekend en zeker niet gemakkelijk. Zijn betoog ging vooral over culturele organisaties. Maar hoe zit dat met individuele kunstenaars? Is het mogelijk om verschillende disciplines effectief met elkaar te laten samenwerken? Iris sprak namens Mestmag.nl met artistiek leider Jan Doms en verzamelde drie tips.

Om kunst te zien hoeven we niet altijd naar een museum. We kunnen op straat genoeg opmerken of in openbare gebouwen oog hebben voor wat die plek bijzonder maakt. Monumentale kunst komen we in het alledaagse tegen, maar is niet vanzelfsprekend. Zeker niet nu er zoveel verdwijnt.

Podium 0113 ging volgens de rechter de grens over. De naam Podium 0113 lijkt te veel op Poppodium 013 en Podium 0113 moet dus op zoek naar een andere naam. In dit artikel legt Yvonne uit waar de uitspraak op is gebaseerd en leer je meteen de basics van merkenrecht.